Stane se tak v rámci Světového dne předčasně narozených dětí. Ten v kalendáři připadá na 17. listopadu, ale kvůli oslavám Dne boje za svobodu a demokracii se slaví právě 9. listopadu.

V jižních Čechách se o předčasně narozené děti, tedy děti narozené 2 až 3,5 měsíce před termínem porodu a vážící méně než 2,5 kilogramu, starají na Neonatologickém oddělení Nemocnice České Budějovice.

„O významnosti tohoto oddělení svědčí i jeho dlouhá historie – první oddělení intenzivní péče o novorozence v Československu bylo totiž vybudováno právě v jihočeské metropoli, a to věhlasným pediatrem a profesorem Milošem Velemínským,“ upozorňuje mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. Tento průkopník neonatologie v českých zemích byl letos dokonce vyznamenán státním vyznamenáním a obdržel medaili Za zásluhy.

„Když jsme tady v 70. letech začínali, nebylo nic. Nebyly přístroje, zkušenosti, dostat se k literatuře bylo velmi složité. Všechno jsme tak dělali na koleni,“ vzpomínal na tehdejší dobu Miloš Velemínský s tím, že dítě s porodní váhou kolem 1000 gramů mělo menší naději na přežití. Dnes českobudějovický tým lékařů a sester pod vedením primáře neonatologického oddělení Milana Hanzla dokáže zachránit miminka s porodní váhou kolem 500 gramů, které jsou na hranici životaschopnosti. „Samozřejmě větší procento těch narozených dětí má nad 500 gramů, ale i děti s takovou váhou přežijí,“ říká Milan Hanzl. Zároveň však zdůrazňuje, že nejde jen o to, že takové děti přežijí, ale že se vyvíjí bez potíží. „Moderní neonatologie spolupracuje s rodiči, ale nejde jen o to, abychom k rodičům byli poctiví, jde i o různé další organizace, které rodinám pomáhají a podporují je v té psychologické péči,“ dodal na závěr.