Nový vysílací standard DVB-T2 už je možné naladit i z jihočeského vysílače Kleť. Prozatím se pracuje s výkonem 10 kW, v březnu příštího roku dojde k navýšení výkonu na 100 kW a v roce 2020 bude vypnuto vysílání v současném standardu DVB-T.

Podle Petry Kaděrové, specialistky komunikace a propagace centrály Českých Radiokomunikací, bylo koncem listopadu na vysílačích Kleť a Mařský vrch spuštěno vysílání Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2. „Přechodová síť je vysílána v jednofrekvenční síti na kanálu 27 (522 MHz). Na stejném kanálu byly též spuštěny dokrývače Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou,“ říká Petra Kaděrová.

Vysílač Kleť vysílá prozatím výkonem 10 kW a Mařský vrch výkonem 5 kW. Mezinárodní kmitočtové koordinace umožní navýšení vysílacího výkonu u Kletě na 100 kW a u Mařského vrchu na 20 kW od poloviny března 2019.

V Přechodové síti 12 mohou diváci naladit programy, které jsou součástí stávajících Multiplexů 2, 3 (TV Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, TV Barrandov, Prima MAX, Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima KRIMI, Kino Barrandov, Barrandov PLUS, ÓČKO, ÓČKO Star, Šlágr TV, Seznam TV, Rádio Proglas), a některé programy, které jsou součástí Regionální sítě 8 (Barrandov News, Šlágr 2 TV, Noe TV).

HD ROZLIŠENÍ
„Ve veřejnoprávní Přechodové síti 11 (kanál 50. frekvence 706 MHz), kterou vysíláme od března letošního roku, mohou diváci naladit všechny programy České televize v HD rozlišení a programové stanice Českého rozhlasu,“ doplňuje výčet Petra Kaděrová. Zmíněné HD rozlišení znamená vyšší kvalitu obrazu.

Přechodové období bude ukončeno vypínáním vysílačů standardu DVB-T. V jižních Čechách v případě komerčních Multiplexů 2 a 3 dojde k vypnutí v únoru 2020 a v případě veřejnoprávního Multiplexu 1 v březnu 2020.
Robustnost vysílacích sítí ve standardu DVB-T2 bude již několik měsíců před vypnutím standardu DVB-T totožná.

OBĚ VYSÍLÁNÍ
Všude tam, kde diváci přijímají pozemní vysílání prostřednictvím antény umístěné na střeše domu, budou tedy moci přijímat i vysílání ve standardu DVB-T2 – v případě veřejnoprávní České televize v HD rozlišení a v případě komerčních televizních stanic s jejich širší nabídkou.

V bytových domech, kde je televizní příjem realizován prostřednictvím společné televizní antény (STA), je zpravidla potřeba zásah servisní firmy z důvodu přidání nebo naladění kanálových vložek a získání možnosti příjmu programů ve standardu DVB-T2. Po takové úpravě je divákům k dispozici jak možnost příjmu stávajícího standardu DVB-T (do jeho vypnutí), tak příjem programů přechodových sítí. „Nicméně, zesilovače lze nastavovat až ve chvíli, kdy budou spuštěny finální kanály a pouze tak bude zajištěno, že budou diváci mít signál v bezproblémové kvalitě,“ upozorňuje Petra Kaděrová.

LADĚNÍ
Při ladění programů u běžných diváků využívajících individuální antény a širokopásmové zesilovače je pak nejvhodnější ruční ladění s výběrem těch kanálů, na které je anténa nastavena. Seznam kanálů pro konkrétní vysílače/dokrývače lze najít na webových stránkách Českého telekomunikačního úřadu.

KOSTIČKOVÁNÍ
Při automatickém ladění divák s běžnou anténou nebo širokopásmovým zesilovačem riskuje, že bude mít program naladěn z více vysílačů, z nichž některé mohou mít slabší signál, a programy pak kostičkují. Automatické ladění tak lze doporučit pouze ve společných anténách s kanálovou filtrací (v rozvodu jsou dostupné pouze kanály s dobrým signálem a uvedený problém tak nehrozí).

V případě špatného signálu je pak vhodné se vždy obrátit na odbornou firmu (v případě individuálních antén), případně na správce domu (s dotazem, zda proběhla úprava STA pro DVB-T2).

Často mohou být zdrojem problémů s příjmem také staré a nevhodné kabely, které jsou častým důvodem komplikací příjmu za špatného počasí, které lidé připisují horšímu šíření signálu, ve výsledku jsou ale způsobeny poškozeným kabelem, který za vlhka nebo sněhu výrazně zvyšuje svůj útlum (dostane se do něj voda). Lidé si často pořídí novou anténu, ale kabel nezkontrolují.

V souvislosti s přechodem na standard DVB-T2 doporučují odborníci pořizovat přijímače, které prošly certifikací a byly testovány pro příjem standardu DVB-T2 H.265 HEVC. Takové přijímače jsou označeny certifikační nálepkou. Informace o přechodu na DVB-T2 a ověření kompatibility přijímačů s uvedeným standardem mohou diváci nalézt na webových stránkách www.dvbt2overeno.cz.

Novinky o televizním vysílání diváci najdou také na www.televizniweb.cz.

KABELOVKY
Přechod na DVB-T2 se netýká diváků, kteří využívají placených služeb takových poskytovatelů, jakými jsou kabelové televize, satelitní operátoři a operátoři IPTV vysílání.