Lidé zvyklí na debatu u piva se zapálenou cigaretou musí kvůli kouření opustit pohostinská zařízení a pokračovat venku. Oznámení na porušení zákona kouřením v hospodě zatím strážníci podle jejich šéfa Davida Štýfala neregistrují. Několik pokut už ale uložili v rámci běžné činnosti na zastávkách veřejné hromadné dopravy. „Hlavně kuřáky o zákazu informujeme,“ doplnil David Štýfal.

Ani policisté žádné zvláštní protikuřácké akce nechystají. „Byli proškoleni a budou reagovat na oznámení,“ uvedl krajský policejní mluvčí Jiří Matzner s tím, aby lidé kvůli kouření nevolali linku 158.

K pivu si někteří pořídili elektronickou cigaretu

I restauraci kulturního domu v Trhových Svinech museli opustit dýmající kuřáci. Podle Jiřího Vretose, který v restauraci pracuje, se ale pět, šest skalních kuřáků přesunulo jen na terasu, kde mají i stolky se židlemi. „Teď je teplo. Tolik se to neřeší. Uvidíme v zimě," říká Jiří Vretos. Připojuje, že nikdo na pivo chodit nepřestal a že sám je nekuřák již 39 let, proto je rád, že se v podniku nekouří.

Elektronické cigarety jsou ale v restauracích dovolené, což je výhoda třeba pro Pavla Ždycha z Českých Budějovic. „Jen tak na ně, na kuřáky," říká s nadsázkou Pavel Ždych a hned připojuje příklad současné situace. „Byl jsem v sobotu v restauraci na sídlišti Vltava. Uvnitř byli tři lidé a venku asi patnáct kuřáků. Takže jsme uvnitř měli perfektní obsluhu. Dva číšníky na tři hosty," usmívá se Pavel Ždych. Připouští však, že i on občas musí vyrazit na vzduch, aby si zapálil s ostatními „vyhnanci".

Přesun kuřáků ven ale působí potíže například občanům vltavotýnského sídliště. Veselí a debatující kuřáci ruší noční klid. „Kvůli zákazu se cítí ublížení a je těžší se s nimi domluvit," poukazuje na vrub dobrého úmyslu vedoucí strážník Martin Macháček.

Zákaz kouření v restauracích pro řadu kuřáků skončil tím, že prostě přestali kouřit – po dobu návštěvy podniků. Nepovažují za důstojné odbíhat ven kvůli cigaretě. Upřená vášeň pak ale propukne naplno třeba doma, kde zase zmnohonásobí obvyklou dávku nikotinu. Někteří kuřáci pak přešli na nealkoholické nápoje, protože k pivu mají vytvořený podmíněný reflex – chuť na cigaretu.

Nový zákon platí od přelomu května a června a jeho cílem bylo hájit zdraví hostů v hospodách a restauracích.