Jižní ČechyMultižánrový festival, jehož cílem je upozornit na nevyužité prostory v centru města, se uskuteční v Táboře od čtvrtka 14. července až do 24. července. Těšit se můžete na koncerty, divadla, výstavy, bleší trh a řadu dalších akcí. Více informací najdete na webu www.transforma.cz.

Milovníci folku se již těší na 23. ročník festivalu Folková růže, který v Jindřichově Hradci začíná ve čtvrtek v 18 hod. na nádvoří muzea fotografie vystoupením písničkářů a ve 22 hod. se v kapli svaté Maří Magdaleny koná Nočníček. 
V pátek a v sobotu od 14 hod. bude znít folk na hradeckém zámku a chybět nebude i v kapli Nočníček.

Večerní vycházka do Nebíčka u Hamru přes lokalitu Krkavec. Tato tradiční akce turistů se uskuteční 
v pátek 15. července od 18 hod. ve Veselí nad Lužnicí. Start je od hotelu Lucia.

Život na letním bytě na přelomu 19. a 20. století přiblíží výstava, jejíž vernisáž se na manické faře uskuteční v pátek od 18 hod. Přinese unikátní soubor každodenního života „lufťáckého" národa. Expozice historických fotografií potrvá až do 31. května 2017.

Už pátou sezonu startuje unikátní „Otáčko naruby" v Zahorčicích u Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku. Místní ochotníci tu na každou letní sezonu připraví divadelní kousek, který po čtyři prázdninové večery hrají v kulisách malebné návsi a místních stavení a diváci se na scény přesouvají za amatérskými herci. Letos se mohou těšit na hru Vampír ze Zahorčic. Premiéra je na programu v pátek ve 20 hod., další představení budou 22. 7., 5. 8. a 12. 8.

Procházka kolem Jordánu v Táboře zaměřená na aktuální informace o stavu a kvalitě vody v nádrži se uskuteční v sobotu v 10 hod. Sraz je na břehu vodní nádrže pod gymnáziem.

Hudba a cvičení pod vedením zkušených lektorů vyzkouší v sobotu na veřejném koupališti Hulák
v Prachaticích jeho návštěvníci. První sobotní hudební den letošních prázdnin se odehraje 16. července. Vstupné na koupaliště se nijak nemění.

Letní slavnost na Kamenném mostě v Písku se bude konat v sobotu. Bude tematicky zaměřená na dobu Karla IV. a během programu se předvedou i rytíři. Karel IV. se projde po mostě a v 18 hod. program zahájí před domem U Slona.

Slavnosti Jakuba Krčína 
v Třeboni v pátek a v sobotu připomenou významnou historickou postavu, úzce spjatou s rybníkářstvím na Třeboňsku. Letos je zahájí 
v pátek noční pochodňový průvod a příjezd stavitele rybníků do areálu Pod Světem. V sobotu vystoupí na Masarykově náměstí šermíři, hudebníci a tanečníci. Na druhé scéně v zámeckém parku budou připraveny soutěže pro děti, ukázky řemesel, loutková pohádka, gotický turnaj, historické ležení. Ohňostroj slavnosti uzavře.