Vozy rychlíku Rožmberk, který vykolejil v sobotu 19. prosince v 18.25 h na výhybce č. 11 po té, kdy vyjel ze stanice Hluboké nad Vltavou – Zámostí směrem na Veselí nad Lužnicí se již vrátily na trať. Uvedla to Gabriela Novotná z tiskového oddělení Českých drah. Předběžně předpokládá otevření trati 23. prosince v 6 h ráno. To potvrdila i Nela Friebová ze Správy železnic. „Opravy potrvají do středy,“ uvedla.

„V místě zajišťujeme náhradní autobusovou dopravu,“ ujišťuje Gabriela Novotná. Zpoždění linek Ex 7 Praha – České Budějovice – Linz; R 11 Brno – České Budějovice – Plzeň; R 17 Praha – České Budějovice se kvůli přerušení dopravy mezi Hlubokou nad Vltavou Zámostí a Chotýčanami může navýšit o 10 až 20 minut.

Podle Martina Drápalaz Drážní inspekce bude šetření nehody, které již začalo, trvat několik měsíců. „Nové informace zatím nejsou,“ říká Martin Drápal a vysvětluje: „Pracujeme s pravděpodobnou příčinou technické závady na výhybce.“ Mimo jiné se bude v rámci šetření také kontrolovat technický stav vlaku.

Za stanicí Hluboká nad Vltavou - Zámostí vykolejil rychlík Rožmberk.
U Hluboké vykolejil rychlík Rožmberk. Trať je i nadále uzavřená

Škodu odhaduje Martin Drápal na 3,7 milionu korun, z toho 2,5 milionu činí škoda způsobená na vlaku, 1,2 milionu na trati.

V sobotu 19. prosince v 18.25 h vykolejila v Hluboké nad Vltavou – Zámostí na výhybce č. 11 lokomotiva a čtyři vagony rychlíku jedoucího z Plzně do Jihlavy. Při mimořádné události nebyl nikdo zraněn. Škody na místě nehody byly celkově odhadnuty na 3,7 milionu korun (2,5 mil. vlak, 1,2 mil. trať).

Trať bude zprovozněna pravděpodobně 23. prosince v 6 h. Do té doby bude zajištěna náhradní autobusová doprava.