Město bylo založeno v roce 1257 a rychle se stalo významným obchodním a řemeslným centrem. Díky své poloze na obchodní stezce spojující Čechy s Bavorskem a Rakouskem zde prosperovalo obchodování s plátnem, dřevem a dalšími výrobky.

V Prachaticích najdete mnoho historických památek a zajímavostí. Nejvýznamnější z nich je gotický kostel svatého Jakuba na Velkém náměstí, který je dominantou města. Dalšími významnými památkami jsou například Schwarzenberský dům, bývalá radnice, Švamberkův dům a mnoho dalších malebných historických budov. Za pozornost jistě stojí kamenná kašna se sochou Spravedlnosti, která je od 3. května 1958 kulturní památkou.

Pouť ve Vimperku.
VIDEO: Vimperk ovládla tradiční pouť. Lidé ale letos na atrakcích šetří

Náměstí je také často místem různých akcí a festivalů, které přitahují mnoho návštěvníků. V průběhu roku se zde konají trhy, hudební a kulturní festivaly, historické pochody a další události.

Prachatické náměstí je ideálním místem pro procházky, odpočinek a obdivování krásy historické architektury. Nabízí také přístup k různým obchodům, restauracím a kavárnám, kde si můžete vychutnat místní atmosféru.