Ekologická organizace Arnika zkoumala, co se vyhazuje na sídlišti do kontejneru. Podle vedoucí pobočky Arniky v Českých Budějovicích Jitky Strakové se zjišťovalo, jaké je složení směsného komunálního odpadu v klasickém černém kontejneru na odpad a jaký podíl na jeho obsahu mají složky, které by bylo možné vytřídit a využít.

Rozbor, který se uskutečnil ve středu 27. října 2021 v ulici E. Destinnové v Českých Budějovicích, ukázal obvyklý vzorek z podobných sídel. Ve směsném odpadu bylo hlavně až zbytečně mnoho složek, které by se daly ještě recyklovat. "Někdo vyklízel sklep," uvedla například Jitka Straková k několika sklenicím zavařeného ovoce nebo nakládaných okurek. Sklo z nich jednoznačně nepatří do směsného, ale tříděného odpadu. "Nacházíme obrovské množství využitelného odpadu, který by měl přijít k recyklaci," zdůraznila k podobným testům Jitka Straková, která spolu se Sarah Ožanovou odpad zkoumala.

Ilustrační foto. Strážníci v Českých Budějovicích řeší denně desítky oznámení občanů.
Strážník dal ženě pěstí do obličeje. U městské policie končí

Jedna z obyvatelek sousedního domu k akci ekologů podotkla, že by se mohl zvýšit i pořádek kolem kontejnerů, který se ne vždy daří udržet.