Od soboty 2. prosince bude na parkánech v Písku stát kovový betlém, na jehož výrobě se podílelo dvanáct žáků SOŠ a SOU Milevsko s učiteli odborného výcviku Miroslavem Vachulkou a Petrem Bočanem.

Betlém vznikl díky podpoře společnosti ZVVZ Machinery Milevsko, se kterou milevská SOŠ a SOU spolupracuje a díky tomu má v jejích výrobních prostorách středisko praktického vyučování.

Betlémy v Písku.
Betlémy zhotovené z papíru, dřeva i chleba

A jak se nápad zrodil? „V červnu mě oslovil Jan Němec z píseckého spolku Cohiba Musica s dotazem, jestli bychom nechtěli udělat kovový betlém. Dal nám dva návrhy, které jsme nejprve udělali ve zmenšené podobě a z nich jsme vybrali ten, který se nám líbil víc, protože je na něm vidět kov a ruční opracování,“ uvedl Miroslav Vachulka.

S výrobou pak začalis nástupem stávajícího školního roku. Celý betlém je ručně vyrobený. Na plech si nejprve namalovali tvar, který vykrojili ručním plazmovým řezáním. Postavičky svaté rodiny jsou připevněné na kovovém rámu. V současné době ještě připravují kovové hrazení, které bude umístěné kolem betlému. Společnost ZVVZ Machinery dodala materiál a také zajistila konečnou povrchovou úpravu. Betlém pak darují spolku Cohiba Musica, aby jej mohl vystavovat v Písku při adventu i v dalších letech.

NA LEDĚ ve tvaru osmiúhelníku se kromě bruslařů projedou také budějovičtí hokejisté a krasobruslařky.
Punč budete letos pít z hrnku s logem adventu