Vůbec neevokuje přístavbu pro další zubní ordinace a laboratoř. „Navrhl jsem ji jako organickou stavbu. Říkám jí obytná socha, protože forma je spíš sochařská, ale zároveň plní funkci zubního střediska,“ vysvětluje autor návrhu Michal Trpák, českobudějovický sochař pořádající od roku 2007 výstavu Umění ve městě.

O přístavbě
- Objekt je inspirován otevřenými ústy, která tuv silné stylizaci slouží jako vstup do objektu, lodi či zvířete, jenž vrcholí zimní zahradou s čapkou rádiovkou.
- Nejprve vznikaly skici objektu v hlíně, které byly převedeny do 3D počítačového modelu, z něhož se začala rodit projektová dokumentace.

Architekturou se Michal Trpák zabývá delší dobu. „Zajímá mě a sleduji, co se rodí ve světě. Myslím, že architektura je taková větší socha podmíněna funkcí. Tu socha mít nemusí. Je to limitující, ale zároveň výzva udělat objekt, který bude sochařský, snad i krásný a zároveň funkční. V rámci organické architektury takových realizací moc není,“ přibližuje Michal Trpák.

Vojen Smíšek a Damián Viktor vyrazili z Lipna na elektroskútrech do Prahy na sraz Harleyů. První dobíjecí zastávka spojená s prohlídkou byla v českokrumlovském Museu Fotoateliér Seidel, kterým je provedl kurátor Petr Hudičák.
OBRAZEM: Na sraz harleyů z Lipna do Prahy na elektroskútru? Proč ne!

Nyní je hotový drátěný skelet, na který se bude stříkat beton, nahozená je hrubá struktura. Jestli bude letos hotovo, záleží na šikovnosti dělníků, kteří touto technologií pracují poprvé. „Já jsem ten, kdo jim říká, jak to mají dělat,“ doplňuje Michal Trpák, jak vzniká obytná socha, v níž budou hvízdat vrtačky.

Křižovatka Pekárenské a Jírovcovy ulice v Českých Budějovicích dostane semafory.
Novou křižovatkou projedou řidiči dříve