Na stopu se dostala poté, kdy byl vydán evropský zatykač na člověka, který loni v létě komplex budov převzal. Chtěl prý znovu uvést do provozu restaurant v prvním patře hotelu. “České úřady mu ale udělaly škrt přes rozpočet,” píší OÖN. “Podezírají ho, že patří k bandě, která v Čechách vyráběla metamfetamin. Dále měl být zapojen do prodeje 250 gramů kokainu.”

Při prohlídce restaurantu policie nic podezřelého nenašla, ale ve druhém a třetím patře odhalila pěstírnu konopí. Obviněný muž ujišťuje, že s ní nemá nic společného. “Neměl pro tuto budovu využití a proto ji pronajal,” uvedl jeho obhájce. “Co tam nájemník dělal, o tom neměl ani potuchy. Ani se o něho blíže nezajímal. Platil nájem pravidelně.” Vyšetřování pokračuje.

Povedený doručovatel

Doručovatel balíků v okrese Linec-venkov si od začátku roku ponechával opakovaně zásilky a mobily, které v nich byly, prodával na Slovensku, napsal Volksblatt. 27letý byl odhalen, když spolupracovník zahlédl, jak balíčky překládá do svého privátního auta, uvedla policie.

“Slovák pokračoval vždy podle stejného principu. Ze zabalení poznal obsah zásilky. Některé odkládal stranou, po směně si je naložil do auta a každý víkend jel domů k rodině. Tam pak telefony prodával,” pokračuje list. Při zatčení doznal jedenáct takových činů. Tři mobily u něho byly zajištěny, končí zpráva.

Korona bere práci

Logo webové přílohy.Logo webové přílohy.Zdroj: Deník/VLM

V dnešní webové příloze U sousedů se rozepisujeme o koronavirové krizi v Rakousku. Sobotní Volksblatt informaci doplnil o dopad pandémie na pracovní trh v zimních turistických centrech. “V jedenácti nejsilnějších se nezaměstnanost zvýšila až pětadvacetinásobně,” píše list. V Galtüru byl v lednu na úřadu práce hlášen každý pátý obyvatel, v Ischglu každý sedmý,” uvádí. V Rakousku bylo bez práce 468 000 lidí, skoro o třetinu víc než v lednu 2020.

Analýza ukazuje silné regionální rozdíly. V některých spíše zemědělských obcích nezaměstnanost dokonce poklesla, ale sportovní oblasti to “odnesly”. V tyrolském okrese Landeck, kde leží I Ischgl a St. Anton, bylo v lednu čtyřikrát víc nezaměstnaných než před koronou. Víc než třikrát se zvýšil počet lidí bez práce v dalším lyžařském centru Kitzbühel, minimálně dvakrát v Bludenzi, v Pongau a Pinzgau. V jednotlivých místech to bylo ještě výraznější. Sölden měl loni v lednu 25 nezaměstnaných, letos 454, v Lechu stoupl počet nezaměstnaných z pěti na 231, v Galtüru nemělo letos práci 168 ze 766 obyvatel. V lednu před koronou jen dva…

Jak silně jsou na zimní turistice závislé celé regiony v Rakousku, ukazuje také celostátní srovnání, uzavírá list. Zatím co se lednová nezaměstnanost zvýšila v průměru o 31,8 procenta (nejméně Dolní Rakousy 17 %, Burgenladsko 19, Horní Rakousy 22 %), v Tyrolích to bylo 132 procent, v Solnohradsku 80 a ve Vorarlbersku 57 procent.