„Letos jsou Velikonoce hodně poklidné. Trávíme čas spíše jen na zahradě nebo chodíme na procházky do přírody. V předchozích dnech jsme dopisovali úkoly do školy se starším synem,“ vylíčila Jitka Sládková, která je věřící. „Sleduji TV Noe, kde jsou mše z Vatikánu. Televize je ale ochuzená o přítomnost lidí i o přijímání svátostí. Jinak jsme s kluky barvili vajíčka. Chybí nám kontakt s rodinou. Naši jsou z Prahy, ale ve Veselí mají dům, kde se o svátcích každoročně scházíme i se sestrami. Letos to nevyšlo,“ vyprávěla zdravotní sestra.

Jidáše Petry Lacikové.
Čtenáři vaří: Jidáše Petry Lacikové

Hrkání nebylo

Českobudějovický učitel z biskupského gymnázia Martin Volný každoročně vyrážel s dvěma syny do města na hrkání Víti Marčíka. „Mrzí mě, že současná opatření nás připravila o velikonoční kulturní program. Nenechali jsme si nikdy ujít hrkání, navštěvovali jsme s dětmi dílničky. Asi nejcitelnější pro všechny je, že se musíme vyrovnat s omezením pohybu, které znemožňuje návštěvu příbuzných." Syn Filip (12) jeho slova doplnil: „Velikonoce trávíme u babičky a dědečka na venkově. Barvíme vajíčka, pečeme beránka a cukroví ve tvaru slepiček. Chodíme koledovat k sousedům. Hledáme sladkosti na zahradě. Letos jsme si poprvé upletli vlastní pomlázku. Letos mě štve, že při hledání sladkostí na dvoře budeme muset mít roušky,“ líčil. Bratr David (10) má na Velikonocích nejraději barvení vajíček. „Přiučil jsem se jeden nový způsob z pořadu UčíTelka. Těším se taky, že dostaneme hodně sladkostí. Letos mi bude nejvíc chybět koledování,“ posteskl si.

Pekly samy

O Velikonocích se letos nikam nevydávala ani maminka Adriana z Veselí. „O svátcích jsme tradičně jezdili na oběd k mé babičce a na návštěvy k dalším příbuzným. Letos bohužel zůstaneme raději doma a nebudeme zbytečně ohrožovat starší členy naší rodiny,“ podotkla mladá žena. „Beránka pro nás vždy pekla babička, nyní jsem ho pekla sama a se synem jsme barvili vajíčka,“ sdělila.

Honzík a Anetka mají radost z nabarvených vajíček. Letos trávili Velikonoce doma v obci Klec na Jindřichohradecku.
OBRAZEM: Koledníci si o Velikonocích poradili

Lenka Tereza Lukášová z Českých Budějovic Velikonoce také trávila doma a upekla si tvarohový mazanec, který zkoušela poprvé. „Jinak každý rok trávíme svátky s rodinou na vesnici, barvíme vajíčka, pečeme mazanec, beránka, nechybí pomlázka s vyšleháním a posezení nad dobrým jídlem a pitím. Těším se, až se budeme moci vidět s rodinou,“ přeje si.