„K cílové pásce na Hlavním náměstí ho ,eskortovali´ policisté na kolech a dva moderátoři. Tam byl na jeho počest naposledy toho dne odpálen déšť konfet, který je jinak vyhrazen špičkovým závodníkům,“ píše deník OÖN. Pokračuje, že úklidové práce už začaly, ale na místě se ještě jednou rozezněly potlesk a jásot. Na počest posledního muže závodu, 736. v pořadí v čase 5:46:19 hodiny. Běžel tedy oněch 42,195 kilometru průměrem 6,16 km/h (půlmaraton 2:32:19).

„Lidé jsou tady super a a velkolepě mě podporovali,“ cituje list mladíka z Kaplice, který podle novin pracuje dva měsíce v Mühlviertlu. Kvůli novému zaměstnání a desetihodinovým směnám se k tréninku dostane jen málokdy. „Mým cílem bylo maraton dokončit, je jedno, kolik času na něj budu potřebovat. Při běhu se jednoduše cítím lépe,“ dodává Vodňanský.

Dosud měl na kontě z minulých let tři půlmaratony v Českých Budějovicích. Podle skvělého serveru behej.com je lineckým výkonem letos 495. v ČR a v historii této disciplíny 16 488.

Rekord kožených kalhot

Rekordní půlmaraton - pro děti!Zdroj: Deník/repro

Jednou z mnoha kuriozit Dunajského maratonu byl také start podnikatele Thomase Fleischhanderla z Bad Leonfeldenu kousek za českými hranicemi – absolvoval půlmaraton v kožených kalhotách, krojové košili, klobouku a vlněných podkolenkách, jen místo folklorních bot obul tretry, což prý pravidla Guinnessovy knihy rekordů povolují. O zápis do ní mu také šlo, a povedlo se – trať 21 098 metrů zdolal za 1:45:19, čímž překonal dosavadní „koženokalhotový“ výkon Jihoafričana Richarda Huynha 1:51:51. „Jeho kamarád s ním běžel jako svědek a dokumentoval každý kilometr fotografiemi a videem, aby splnil přísné podmínky zápisu rekordu,“ píší OÖN. Prý aby svůj výkon „prodal“ užitečně, nabídl Fleischhanderl sponzorům každý uběhnutý metr za jedno euro ve prospěch dětského hospice. Dokonce ještě před startem se mu sešlo kolem 22 600 eur, dodal list.

Díru už zasypali

O propadlé vozovce v sobotu dopoledne na B 139 u Leondingu náš web informoval. Silnice musela být uzavřena a silničáři na havárii pracovali celou noc – vybagrovali pět metrů hlubokou jámu o rozměrech asi 25x8 metrů a vyplnili ji, píše linecký Volksblatt. V neděli ráno byl provoz otevřen.

K příčinám havárie řekl mistr údržby Ludwig Kuntner, že pravděpodobně se v nestabilní půdě roztrhl místní vodovodní řad a unikající voda odplavila podkladový materiál. Tuto eventualitu má ještě prověřit přezkoumání vodoměru. Odborníci se především diví, že dutinu překlenovala v posledku jen asfaltová vrstva. Podle Kuntnera mohlo k propadu přispět i teplo posledních dnů. Poškozené místo sledovali už dva týdny, kdy se na něm objevila terénní vlna. Označili je výstražnou tabulkou a omezením rychlosti na 30 km/h. Asfalt by měl být obnoven v úterý 17. dubna.

Lamí krásky

Evropské krásky.Zdroj: Deník/repro PNP

Manželé Marina a Erich Langovi, kteří v Jandelsbrunnu (okr. Freyung) chovají na farmě Gidihof sedm lam, se popáté zúčastnili evropského Dne lam a alpak v Ingolstadtu, kde se předvádělo 48 zvířat. A opět uspěli: jejich Mulan (na snímku v péči paní Mariny) se stala v kategorii silně osrstěných Grand Championem krásy, Shakira, o niž se stará manžel, byla Reservee Championem. „Což znamená, že tyto lamy z Bavorského lesa jsou nejkrásnější v Evropě,“ dodává PNP.