Potrvá do 14. září. Od soboty bude otevřen denně od 11 do 23.30 (prodej zboží do 22 h, pivní stany s celkem 6000 místy do 02, pro mladší 18 let do 24 h, tuplák za 8,80 eura, půlka kuřete 7,90), o nedělích začne program o hodinu dřív. V pondělí bude den rodin s poloviční cenou na atrakcích do 19 h. Ve středu bude ve 21.30 odpálen velký ohńostroj, čtvrtek je „oldie-dnem“ s nostalgickou dekorací, atd. Program je na http://www.passauer-dult.de.

DNA proti zločincům

Rakouská policie může díky národním biologickým „otiskům“, DNA, objasnit měsíčně kolem 200 trestných činů. Dalších 100 za měsíc uzavírá pomocí mezinárodní databanky DNA, napsal linecký Volksblatt z vyjádření mluvčího spolkové kriminálky Vincenze Kriegs-Aua. V národní databance je nyní více než 212 000 vzorků sejmutých z ústních dutin podezřelých. Asi 24 000 z nich patří ženám. Kromě toho má centrála přes 200 000 biologických stop z místa činů, které při srovnávání mohou vyšetřovatelům pomoci odhalit sériové pachatele.

V Rakousku je DNA užívána k objasňování trestných činů od 1. října 1997. Vyhodnocuje se z biologických stop, například krve, vlasů, slin či při sexuálních deliktech ze spermatu. Podezřelým je odebírán vzorek z ústní dutiny, které jsou zakódovány a odeslány do laboratoře. Výsledky jsou srovnávány s databankou.

Zloděj květin ve velkém

Kradl kytky ve velkém.Zdroj: Deník/repro PNP

Od poloviny července se v Eggenfeldenu ztrácely květiny. Policie teď vypátrala pravděpodobného pachatele – 27letého muže. Rozhodující tip dala pátračům čtenářka regionálního vydání pasovského deníku PNP, který o zvláštní sérii krádeží psal. Při domovní prohlídce na pozemku podezřelého zajistila policie 19 květin. Jako motiv muž uvedl, že je milovníkem kytek, píše PNP.

„Kořist“ vyšetřovatelé svezli do garáže, kterou předělali na skleník. K přepravě musel být povolán městský stavební dvůr, protože jinak by se až dva metry vysoké rostliny nedaly bez úhony transportovat. Květiny se dnes už vrací majitelům. Milovník (cizích) kytek v celkové hodnotě kolem 600 eur (pelargonie, mučenky, mandevily) je obviněn z krádeže a porušení zákona o omamných prostředcích, protože u něho našli také tři rostliny konopí a trochu marihuany, uvedl list.

Část zajištěných květin ukazuje na snímku zástupce policejního ředitele Christian Biedermann.

Zase drogy v břiše

Drogy v těle… Zdroj: Deník/repro PNP

Po dominikánské partě, která pašovala kokain do Německa přes kurýra, který drogu v plastikových sáčcích spolykal, pak ji nemohl vyloučit, protože měl vývod, a život mu zachránili českobudějovičtí chirurgové (náš list informoval), přinesl rakouský a německý tisk v pátek zprávu o dalším takovém pašerákovi. Na mnichovském letišti byl celníkům podezřelý nervózním chováním 26letý cestující z Nizozemska a drogový test u něho našel požití kokainu. Protože při tělesné prohlídce nic neobjevili, odvezli ho do nemocnice a rentgen odhalil, že má v břiše v sáčcích odolných proti kyselinám kilogram kokainu. „Během dne vyloučil přirozenou cestou 95 balíčků,“ napsala PNP. Dodala, že z plánované cesty do Itálie sešlo, muž s životu nebezpečným „nákladem“ byl vzat do vazby.

Nevlídné Rakousko

Jak zaznamenal Volksblatt, rozhodně ne dobrý zvuk má Rakousko co do pohostinnosti k zaměstnancům cizích firem, které v zemi působí.

Podle ankety „Expat Insider 2017“ mezi 13 000 těmito pracovníky, tzv. „expaty“, je v tomto směru Rakousko druhým nejhorším místem na světě po Kuvajtu. Pro ty, kteří se tu snaží zabydlet, sžít se s novým prostředím, je Rakousko na 64. místě ze 65 hodnocených – za ním je jen Dánsko. Jen pro 25 procent dotazovaných bylo lehké najít mezi „domorodci“ přátele, zatím co pro 42 procent expatů po celém světě to problémem není. 68 % uvedlo, že v Rakousku je těžké učit se německy, ale devět z deseti ovládá tuto řeč alespoň „trošku“. 51 procent má za těžké cítit se v Rakousku dobře bez znalosti zdejšího jazyka.

V obecném pořadí hostitelských zemí je Rakousko na 28. místě. Top desítku tvoří Bahrajn, Kostarika, Mexiko, Tchajwan, Portugalsko, Nový Zéland, Malta, Kolumbie, Singapur a Španělsko, žebříček uzavírají Řecko, Kuvajt a Nigérie. Víc než polovina expatů v Řecku uvedla, že jejich příjmy nestačí k pokrytí všech životních nákladů; v průměru ostatních zemí je to 23 %.

Posselt kritizuje Klause

Poslanec Evropského parlamentu za CSU Bernd Posselt podle PNP kritizoval údajně plánovanou návštěvu Václava Klause na volebním mítinku AfD (Alternativa pro Německo) v sobotu v Norimberku. „Zatím co většina Čechů a sudetských Němců stále intenzivněji spolupracuje v evropském duchu, u AfD se scházejí nacionalisté a odpůrci EU obou stran,“ řekl Posselt v pátek. Přitom to byl nacionalismus, který Čechy a Němce v Čechách v 19. a začínajícím 20. století rozdělil, parafrázuje deník mluvčího sudetoněmecké národnostní skupiny. „Sjednocení Evropy bylo a je naším poučením z oněch nacionalistických poblouznění, ke kterým se Klaus a AfD očividně chtějí vrátit,“ dodal Posselt.