V Kirchschlagu přemýšleli, co s ní. Věděli, že Adalbert Stifter při pobytech v obci téměř denně docházel k domu svého přítele Metze, který mu byl takříkajíc druhým domovem. Proto bylo nasnadě získanou vilu spojit s jeho jménem.

Společně se spolkem Adalberta Stiftera založeným v roce 2004 udělala obec z objektu a jeho okolí místo společenských a kulturních setkání. V dalším roce se vila stala součástí oslav 200 let narození tohoto básníka. Dům byl hojně využíván, než jej napadla plíseň. Musel být vyklizen až na holé zdi a z „komatu“ jej probouzely na krátkou dobu jen šikovně plánované výstavy.

S blížícím se Stifterovým rokem 2018 s připomínkou 150. výročí jeho úmrtí 28. ledna rozhodla obecní rada o generální sanaci objektu. Odpovědnost za ni převzala projektová společnost „any.time“ architektů Josefa Ullmanna a Christopha Weidingera. Financování je podle OÖN zajištěno – z nákladů asi 600 000 eur, daleko vyšších, než kolik Kirchschlag za vilu zaplatil, převezme dvě třetiny země Horní Rakousy, třetinu zajistí obec. Cenu ovlivnila památková klasifikace domu – okna musejí odpovídat originálu, stavební prvky musejí být ručně dělané…

Pomoc při restaurování přislíbil Stifterův dům v Linci, ještě v září mají být práce zadány a s otevřením sanovaného domu se počítá na konec jara 2018.

O 4 % méně obilí

Experti v Rakousku počítají se sklizní 2,91 milionu tun obilí, o čtyři procenta menší než v dlouhodobém průměru a o 16 % nižší než loni, píše linecký deník Volksblatt. Meziroční snížení přičítají zmenšení osevních ploch a menší produkci na hektar – ze šesti na 5,6 tuny. Kukuřice letos rostla na ploše o 800 hektarů větší, ale prognózovaná sklizeň se propadla o 15 % na 120 055 tun (hektarový výnos tři tuny).

Počítají motýly

V rakouských zahradách mají být letos poprvé počítáni motýli, píší OÖN. Vyzvala k tomu nadace Kvetoucí Rakousko. Majitelé zahrad a milovníci přírody mají od 13. do 31. července motýly fotografovat a ukládat je na app. Podle nadace v uplynulých třech desetiletích zmizelo skoro 60 procent pestře kvetoucích luk, vymřením je ohrožena už polovina druhů motýlů. Experti ale k tomu mají málo dat, proto má nynější sčítáni také pomoci zpřesnit, jaké druhy a v jakém počtu v zahradách, na terasách a balkonech polétávají. Na akci spolupracuje Global 2000.

Rozvážejí jídlo seniorům

Dělnický samaritánský svaz a Červený kříž rozvezly loni asi 146 000 hotových jídel do bytů více než tisícovky lineckých klientů. Asi třetina z nich využívá tuto sociální službu denně, polovina od pondělí do pátku. Téměř půlka z nich je starších 85 let. Objednání či zrušení této rozvážky, případně změna jídelníčku, je možná i po internetu – na http://www.linz.at/essenaufraedern.asp.

Pes do domácího vězení

Malý trýznitel.Zdroj: Deník/repro

Už léta vyvolává štěkot cairn-teriéra Tommyho spory mezi majitelkou a jejími sousedy, kteří se cítí masivně rušeni, zejména když se přidával podobnými projevy královský pudl držený stejnou ženou. Koncem roku 2015 lidé z okolí Tommyho paničku zažalovali. Výsledkem byla soudem stvrzená dohoda, že psi budou štěkat jen deset minut v kuse a v celkové maximální délce dvou hodin za den v době, kdy jsou venku. „S těžkým srdcem jsem se pak s pudlem rozloučila,“ říká žalovaná paní. Od té doby je prý klid.

Sousedé jsou ale jiného mínění a letos zažalovali znovu – sjednaná pravidla narovnání nebyla dodržena, teriér štěkal dál více než dvě hodiny denně a než deset minut nepřetržitě, píše PNP. Detailními nahrávkami žalobci doložili skutečnou délku štěkotu a soud rozhodl – pes dostal domácí vězení, informuje deník. Od července smí do zahrady jen od sedmi do osmi hodin ráno a od 17 do 19 hodin večer. Jinak se musí spokojit s procházkami.

„Majitelka by ráda, aby Tommy směl do zahrady alespoň v době, kdy tam bude ona s dcerou, to prý stejně neštěká,“ uzavírá PNP s tím, že sousedé se k tomu už nechtěli vyjadřovat, pro ně prý věc skončila.

Jak se kde blýskalo

V Německu udeřilo loni 431 644 blesků – jak těch, které se vybily v mracích, tak těch, které „dopadly“ na zemi. Je to nejméně od roku 1999. V roce 2015 bylo zaznamenáno asi 550 000 výbojů, rok předtím 623 000, v roce 2007 dokonce přes milion! Elektromagnetický signál každého výboje zachycuje zařízení firmy Siemens s přesností na méně než sto metrů, informuje PNP. Tato data jsou důležitá pro pojišťovny (předloni vyplatily za škody způsobené blesky na obytných budovách 220 milionů eur), ale také pro předpovědi počasí, takže k zákazníkům této služby patří třeba dodavatelé energie, průmyslové celky, volnočasové parky, pořadatelé koncertů atd.

„Metropolí blesků“ 2016 byl okres Wesel v Severním Porýní-Vestfálsku, kde na čtvereční kilometr udeřilo v průměru 4,1 blesku. Druhý byl bavorský Aschaffenburg – v jeho katastru uhodilo průměrně 3,8 blesku na kilometr čtvereční – celkem 238 na 62 čtverečních kilometrů. „Hasiči v Aschaffenburgu byli údajem překvapení. ,Nemohu říci, že bychom kvůli bouřkám měli nadprůměrně mnoho zásahů,´“ uvedl pro PNP Ralf Braun z integrovaného centra pomoci. Jejich město také nemá víc kostelních věží než jiné v Bavorsku.

Smrt českého řidiče

Na místě tragédie.Zdroj: Deník/repro PNP

Ve středu odpoledne se stala těžká dopravní nehoda na B12 u Freyungu, napsala PNP. Jak sdělila policie, jedna osoba při ní byla usmrcena. 34letý český řidič předjížděl na mokré silnici více aut a při tom ztratil kontrolu nad vozidlem, uvedla policie. Narazil do svodidel a do protijedoucího nákladního auta. Muž zemřel na místě nehody, řidič náklaďáku vyvázl nezraněn.

2353 obětí domácího násilí

Centrum ochrany proti násilí v Linci s osmi pobočkami v jiných hornorakouských městech loni opatrovalo 2353 obětí domácího násilí. 81 procent z nich byly ženy, píší OÖN. Do konce června 2017 využilo nabídky této pomoci už 1266 lidí – se stopami škrcení, zhmožděninami, zlomeninami, řeznými ranami, vypočítává list.

Zhruba polovinu těchto osob kontaktovalo centrum pomoci poté, kdy policie zakázala jejich trýznitelům přístup do bytu. Těch bylo loni 1293. Zákon, který to umožňuje, platí už dvacet let. Za tu dobu byl v Horních Rakousích uplatněn celkem ve 13 081 případech.

Ubývá lidí v nouzi

Na sociální pomoc bylo loni v Bavorsku odkázáno méně lidí – ke konci roku ji dostávalo na 47 800 osob, o zhruba šest procent méně než v roce 2015. Potřebných bylo 25 300 mužů (53 %) a 22 500 žen. Víc než tři čtvrtiny z nich žily ve společných nebo pečovatelských domovech. Touto pomocí má být pokryta základní potřeba především ve výživě, oblečení, ubytování a topení, tzv. existenční minimum, vysvětluje PNP.