Padesátým ročníkem se členové klubu loučí s třídenním Pochodem krajem pětilisté růže.
Na jeho vznik zavzpomínala ředitelka pochodu a bývalá předsedkyně KČT START Český Krumlov Libuše Kuchtová. „Někteří naši členové, kteří z většiny už nežijí, seděli u táboráku a vzpomínali na vícedenní pochod v Německu, a tak padlo, že by něco podobného mohlo být i u nás. Vymýšleli, vymýšleli, až to vymysleli. Jenomže za totality se pochod nesměl jmenovat Krajem pětilisté růže, tak dostal název Mezinárodní pochod přátelství. Až v roce 1989 se vrátil k původnímu.“ Zakladatelem a prvním ředitelem pochodu byl již nežijící Jaroslav Hora.
Organizace pochodu je však čím dál náročnější, zejména zajistit ubytování a stravování pro tolik lidí, proto pochod končí.
Mezi turisty se najdou tací, kteří absolvovali prakticky všechny ročníky. Například na všech 50 nechyběli Karel Komárek z Prahy a Bohuslav Wimmer z Českého Krumlova.
Ocenění – stříbrnou pamětní medaili ke 130 letům klubu – obdrželi zasloužilí členové krumlovského klubu. Například Libuše Kuchtová, manželé Wimmerovi, Věra Pazderková a Vladimír Rakouš.
Turisté během těch padesáti let prošli většinu dominia Rožmberků, tedy celý Jihočeský kraj. „Pochod se konal ve Vimperku, Táboře, Volarech, Strakonicích a podobně,“ přitakala ředitelka pochodu Libuše Kuchtová, která při zahájení obdržela za svou obdivuhodnou a dlouholetou činnost významné ocenění – Čestný odznak Vojty Náprstka. „A každých pět let se pochod vracel do Českého Krumlova. Vymýšlet trasy nebylo těžké, máme krásnou republiku,“ dodala.
„Je škoda, že pochod končí,“ lituje účastnice Zdena Zvěřinová z Říčan. „Účastním se ho pravidelně asi patnáct let. Během té doby jsem poznala mnoho krásných míst v jižních Čechách. Život jde ale dál, budu si muset najít něco jiného.“

Infobox: Klub českých turistů slaví výročí

Klub českých turistů má výročí 130 let od založení, ale připomíná si i 100 let vyhlášení samostatné republiky. K tomu turisté vytvořili dvouletý projekt, během něhož uspořádají po republice 100 pochodů, 100 výletů, na nichž prožijí 100 kulturních zážitků.

50. ročník Pochodu krajem pětilisté růže je 81. pochodem projektu.

Turisté, kteří během pochodů nasbírají 100 jejich samolepek, se zúčastní 28. října při velkém setkání turistů v Praze stoletého losování o hodnotné ceny.