„Z toho je vidět, co Lipno dovede a jak je nebezpečné podceňovat změny počasí, ke kterým na jezeře dochází velice rychle,“ zdůrazňuje Milan Bukáček, šéf českokrumlovských vodních záchranářů, kteří po bouřce pomáhali některé lodě dostat zpátky na vodu. „Podle měření převozníků v Dolní Vltavici, kde začal jít elektrický proud až v neděli večer, se přes Lipno přehnala vichřice o síle 50 m za sekundu, to znamená, že vítr dosahoval rychlosti 180 kilometrů v hodině,“ dodal Milan Bukáček.

V oblasti, kterou mají záchranáři z Dolní Vltavice na starosti, uvízlo u břehů sedm plachetnic.
Díky profesionálnímu zásahu hlídky záchranářů a pracovníků Povodí Vltavy se podařilo po velkém úsilí dostat zpět na vodu čtyři plachetnice a evakuovat šest osob, přičemž velkým oříškem byla jachta o váze 5,5 tuny, která nakloněná na bok uvízla pod Karlákem.  „Tolik utržených lodí a nasedlých na břeh tu snad nikdo nepamatuje,“ řekl Milan Bukáček. „Pro příklad, majitel jedné lodi ve Vltavici si dal na loď nové ocelové kotevní lano, a to se přetrhlo jako nic. Naštěstí se neocitly v krizové situaci ohrožující život žádné osoby.“ Plachetnice nasedly na břeh kromě Vltavice také u Radslavi, v Černé v Pošumaví, Jenišově a Karláku.

Největší problém představovala jachta po Karlákem, neboť to byla větší námořní jachta se šestičlennou posádkou z Moravy. Vlny loď hodily ke břehu, posádka, kterou tvořily i ženy, nakloněnou loď neopustila a prožila tam krušnou noc. „Byli unavení, někteří dokonce spálení od sluníčka, měli toho plné kecky,“ líčil Milan Bukáček. „Přesto byli relativně v pohodě a snažili se s vyprošťováním zapůjčené lodi pomáhat, za což si zaslouží pochvalu.“

Vrátit takovou loď na vodu bylo složité. Musí se naklonit ještě více na bok a šetrně odtáhnout do hloubky. To se provádělo s pomocí speciální techniky, s pomocí velkého člunu. „Pomalým kývavým pohybem jsme ji na vodu dostali, bohužel se přitom zlomil stěžeň, a to mi zatrnulo. Naštěstí se nikomu nic nestalo,“ dodal šéf záchranářů. Posádka pak s lodí a doprovodem vodních záchranářů doplula do Lipna už na motor.

Z toho je vidět, jak umí být Lipno nebezpečné. „Lidé si pořád neuvědomují, že na Lipně se během chvilky dokáže změnit počasí,“ důrazně varuje Milan Bukáček. „Stačí, aby lidé neměli vestu a zavčasu nezmizí z vodní plochy, a začne jim jít o život. Vůbec netuší, co potom začne voda provádět, jak voda šplíchá do úst, je to, jako by na člověka někdo vyléval kýble vody. Platí tedy, jak se začne nebe trochu černat, honem zmizet z vody, s lodí zamířit do chráněných přístavů nebo bezpečných zátok, pokud je člověk zná.“

Ještě v neděli vodní záchranáři odtahovali jednu plachetnici na vodu u Jenišova.