„Jak jsou důležité, ukázal už první den,“ uvádí list. „Nově utvořená jednotka ochrany hranic PUMA dopadla 25 Hornorakušanů se zakázanými výbušninami a zajistila 150 balení nebezpečných raket a dělbuchů. 30 kontrolovaných dostalo pokury i za další přestupky zákonů o cestovních dokladech, o provozu motorových vozidel aj. Kontroly budou pokračovat až do silvestra.“

Stahují veřejné dluhy

Spolková republika Německo, její země, obce a sociální pojišťovny něly koncem září dluhy 1929,8 miliardy eur. To bylo o 2,4 procenta (o 45 miliard) méně než rok předtím, napsala PNP ze zprávy statistického úřadu.

Stát při tom profitoval z dobré konjunktury se stoupající zaměstnaností, s čímž se zvedaly daňové a příspěvkové příjmy. Spolková banka počítá s tím, že státní dluh letos poklesne poprvé od roku 2002 pod hranici 60 procent hrubého domácího produktu. V případě druhého největšího hospodářství, Francie, je to kolem sta procent, číslo tři, Itálie, už má deficit 130 procent HDP.

Spolkový rozpočet redukoval svůj dluh o 1,4 % na 1226,3 miliardy, země dokonce o 3,4 % na 572 niliardy. Největší pokles dluhů má Sasko 13,9 %, následují Bádensko-Württembersko 12,5 a Bavorsko 11,4. Dluhy obcí se snížily o 5,5 % na 131,1 miliardy, nejvíc v Meklenbursku-Předpomořansku o 9,4 %.

Rekordně teplý rok!

Podle rakouského centrálního úřadu pro meteorologii a geodynamiku bude rok 2018 nejteplejším ve 252letém měření, napsal linecký Volksblatt. V předběžné bilanci je to 1,8 stupně nad dlouholetý průměr.

Odpovídá to trendu – z dvaceti nejteplejších roků v dějinách měření se čtrnáct „urodilo“ od roku 2000. Letos je nadprůměr největší (1,8), následují 2014 (+1,7), 2015 (+1,4), 1994 (+1,2). Jeden stupeň na průměr měly roky 2016, 2002 a 2000.

Tzv. letních dnů s teplotou dosahující minimálně 25 stupňů bylo u sousedů letos většinou dvakrát víc než běžně, ve většině regionů zaznamenali rekordy. V Andau v Seewinkelu v Burgenlandsku jich měli 127. Starý rekord 120 držel Leibnittz ve Štýrsku z roku 2003. Slunce svítilo v celorakouském souhrnu o jedenáct procent víc hodin.

„Odstřelili“ jeskyni bezdomovce

„Deset dnů před Vánocemi ztratil 50letý muž v Leondingu své svérázné ubytování. Na pokyn majitele pozemku vyhodili specialisté hasičů 14. prosince do vzduchu vstup do jeskyně v Nußböckwaldu v blízkosti linecké Unionstraße,“ napsaly OÖN.

V obci to vyvolalo rozdílné reakce. „Nevoli nad postupem vyjádřil i starosta Walter Brunner (SP), ale upozornil na to, že vlastník lesa a pěstitel chřestu Karl Ferdinand Velechovsky měl právoplatný doklad opravňující k „vystěhování“ obyvatele jeskyně. Dlouho se snažil „nájemníka“ dostat ven. Josefa M. o to prosil v únoru, ale ten pryč nechtěl. Jeskyně prý byla už plná odpadu, před ní stály gauč a stůl a Velechovského prý už úřady vyzývaly k odstranění skládky. Majitel nakonec u soudu dosáhl práva Josefa M. vystěhovat. „Před třemi týdny jsem nechal odpad vyklidit. Byly jej čtyři tuny, mezi nimi 182 láhví moči,“ cituje ho deník.

Peter Josef M. je v místě znám jako svéráz, mnoho usedlíků ho podporuje, pokračují OÖN. Ani Velechovsky o něm špatně nemluví. Je to prý vlastně milý, i když pořád silně páchnoucí, chlapík, který nikdy nevystupuje agresivně. Je rétoricky nadaný a často zkoušel své názory vysvětlovat výletníkům v lese.

Před několika měsíci mu město nabídlo ubytování, ale on do bytu nechtěl, říká starosta. Kde je teď, není známo ani sociální organizaci „pro mente“, která ho opatruje „Je velmi těžké mu pomáhat,“ řekl jeden z jejích pracovníků. Sociální odbor města dostal za úkol se o něj postarat