„Devět mužů bylo třeba, aby ji při odjezdu dopravili bez poškození ze zahrady na přívěs,“ píší OÖN. „Protože plody smějí být váženy až na výstavě, jinak prý hrozí diskvalifikace, trvalo napětí až do verdiktu rozhodčích. Kaarova tykev vážila 365,80 kilogramu. To stačilo jen na druhé místo, ale jeho ,Atlantic Giant´ získal přesvědčivě prvenství v soutěži krásy. S pěstitelem se radují i obyvatelé místního domova seniorů, protože těm bude obr zpracován na nejrůznější dýňové lahůdky,“ uzavírá list.

Pokuta za kameru

Úřední soud v Mnichově uložil 52leté řidičce peněžitý trest 150 eur za to, že předložila policii záznam videokamery umístěné v jejím autě, na němž je vidět, jak vozidlo loni v srpnu poškodil jiný řidič. Soud řekl, že bezdůvodné filmování ve veřejném prostoru poškozuje právo filmované osoby na seberozhodování. Ženě ale přiznal jako polehčující okolnost, že její automobil byl už jednou poškozen a že tedy subjektivně měla důvod kameru instalovat. Rozsudek není pravomocný. Podle PNP zohlednil soud i to, že žena vydělává jen 1500 eur čistého – za porušení zákona o ochraně dat může být peněžitý trest až 300 000 eur.

Nemají na splácení

Počet lidí v Bavorsku, kteří nemohou uhradit své závazky v dohledné době, v minulých letech stoupl, píše PNP. Loni bylo předluženo na 790 000 osob, což je ve srovnání s rokem 2015 víc o 4,6 procenta, s rokem 2012 dokonce o 7,9 procenta. Uvedlo to ministerstvo sociálních věcí na interpelaci SPD. Připomnělo zároveň, že „černá čísla“ mohou být výrazně vyšší – mnoho dlužníků se za svou situaci stydí, nebo problém „vytěsnují“. Výši průměrného dluhu ministerstvo nesdělilo.

Přes nárůst případů je v Bavorsku nejnižší kvóta dlužníků v celé SRN - 7,4 procenta občanů starších 18 let. Nejhůř jsou na tom Brémy se 14 procenty předlužených.

Lutherova stovka

V Lutherově roce 2017 vydalo Německo první zlatou stoeurovou minci. Je na ní vyobrazeno šest míst světového kulturního dědictví vztahujících se k reformátorovi: jeho rodný dům v Eislebenu, dům ve Wittenbergu, v němž žil, dům v Eislebenu, kde zemřel, dále dům Philippa Melanchthona, druhého významného reformátora. V pozadí jsou zámecký a městský kostel z Wittenbergu. „Mince váží 15,5 gramu. Vyraženo jí bylo 200 000 kusů,“ uvádí PNP.

Miláčci jako v bavlnce

Domácích zvířat chovají Rakušané méně, ale víc do nich investují, píší OÖN z průzkumu agentury Spectra mezi 1009 dotazovanými. Dnes domácí mazlíčci žijí ve 30 procentech domácností – v 18 % po jednom, ve 12 % víc. V roce 2012 byli ve 39 procentech domácností. Nezměněně nejoblíbenější jsou kočky, které má – jednu nebo víc – 16 % rodin. Před pěti lety to bylo ale 24 %. Podle výzkumníků by úbytek mohl souviset s kastrační povinností, uzákoněnou loni v dubnu. Méně, ze 16 na 13 procent, poklesl počet domácností se psy. Hlodavce, rybičky, ptáky či plazy drží vždy jen necelých pět procent lidí.

„Očividně jsou domácí zvířata ale hýčkána víc,“ uvedl linecký list. Počet čtvernožců, kteří při zvláštních příležitostech dostávají od páníčků dárky, stoupl za pět let o dvanáct procent na 41 %. Průměrné měsíční výdaje na psa nebo kočičku se za pět let zvýšily ze 63 na 82 eura. Na to, že takový rodinný přítel může být někdy i stresujícím prvkem, si letos postěžovalo 47 procent respondentů. V roce 2012 jich bylo 61 %.

Svědění slovem roku

Horní Francko zvolilo svým slovem roku pojem „Urigeln“, „kterému by ovšem sotvakdo porozuměl třeba v Horním Bavorsku,“ napsala PNP. Porota jej vysvětlila jako onen pocit, když se studené ruce a nohy zase pomalu zahřívají a při tom svědí, jako třeba po „bitvě“ sněhovými koulemi bez rukavic.

"Urigeln" je velmi staré slovo, které je dnes už sotva užíváno. „Každý zná ten pocit, ale nejspíš nikdo jej neumí trefně popsat jedním slovem,“ řekl prezident okresního sněmu Günther Denzler. Nemá žádný německý spisovný adekvát, protože je zvlášť vysoký zájem, aby slovo neupadlo v zapomnění. Vyhlášení slovem roku v Horním Francku by prý mohlo pomoci k tomu, aby se zase častěji začalo používat.
Jazykozpytci hledají původ pojmu v latinském slově „cornu“ (Horn), z něhož se vyvinulo staroněmecké slovo Hornung, užívané pro označení měsíce února, poznamenávají německé noviny. A tím jsme my Češi asi s „latinou“ v koncích – nejen pro nepodobnost Urigeln a Horn(ung). Ten únor by nám ovšem mohl sedět, protože nás zase budou zábst a pak svědit ruce…

Porotě se sešlo na tisíc návrhů, třeba moderní slovo "Schummelrädla" (pro e-kola jako „švindl“ bicykly). V prvním ročníku předloni vybrali sousedé pojem "Wischkästla" jako francký „překlad“ smartphonu a loni vyhrálo "a weng weng" (tedy trošku míň), což prý je typicky hornofrancký řečnický obrat…

Trh čarodějnic

Čekají i na nás!Zdroj: Deník/repro

Ve skanzemu Unterkagererhof v Aubergu v Horních Rakousích bude v neděli 8. října od 10 do 17 hodin posedmnácté „Trh čarodějnic“, píší OÖN. 80 tvůrců na něm nabídne výrobky uměleckých řemesel a přírodní produkty. „Protože čarodějnice byly známy i jako znalkyně bylin, v rámci této akce budou své vědění předávat dalším zájemcům. Kromě toho bude podáno mnoho zajímavostí kolem umění kouzel a čár. Kdo by chtěl pohledět do budoucnosti, může se obrátit na vykládačky karet nebo astroložky. Novinkou letos je ,čarodějný´ nápoj zdarma pro nejméně pětičlenné skupiny návštěvníků plně kostýmovaných,“ uvádí list. Svůj program budou mít i děti. Středověké a irské rytmy zahraje skupina Rhiannon.