„Je s velkým odstupem rekordmankou v počtu návštěv vzdělávacích kurzů této instituce,“ představuje ji PNP. Tolik jako ona jich ještě nikdo na zdejší „univerzitě třetího věku“ neabsolvoval, ačkoliv sama s nimi začala teprve před deseti lety.

„Další vzdělávání jsem vlastně takto neplánovala,“ říká bývalá učitelka základní školy a čtyřnásobná matka, která odešla do předčasného důchodu a inkasovala značnou částku z privátního životního pojištění. Peníze investovala do menšího bytu v Pasově, protože město je překrásné – a protože tu chtěla v penzi studovat teologii.

Už se zapsala do ročníku, ale pasovská univerzita pak tento obor vyškrtla. K jejímu velkému překvapení – v začátku semestru přijela k prvním přednáškám, ale nikdo tam nebyl… „Při tříměsíční cestě s manželem kolem světa z Asie přes Nový Zéland do Ameriky jsem zjistila, že víc znalostí angličtiny by nemohlo být na škodu,“ pokračuje. Zapsala se proto na odpovídající kurs na VHS, i proto, že tam neměla daleko – a mnoho dalších studií pak následovalo. Minulé úterý absolvovala jako 71letá svůj 169. kurs z řady studia všeobecné povahy, sahající od filozofie přes teologii až po umění… Studovala v něm už archeologii, vlastivědu, japonštinum, švédštinu, společně s manželem partnerské masáže… Jediné, co ji prý nezajímalo, byly počítače a smartphony. Ty ale lákaly manžela, který býval učitelem informatiky…

Samozřejmě se zapsala i do běhů v příštím roce. V lednu půjde například o rané pokřesťanšťování. Počet kurzů ale sníží – má dvě vnoučata a není prý možné tančit na více svatbách…

Civilní služba u sousedů

Rakouská vláda upraví podmínky tzv. civilní služby jako náhrady základní vojenské služby se zbraní. Prodlužuje se například doba tolerovaného onemocnění sloužícího z 21 na 24 dnů. Chybí-li častěji, bude propuštěn a zbytek úvazku musí později dosloužit, třeba u jiného poskytovatele služby. Dosud platí, že ukončení služby je možné jen při soustavné 18denní nepřítomnosti: přerušil-li ji dotyčný třeba na jediný den, začala mu běžet nová lhůta.

Novinkou je zavedení „státního občanského“ osvědčení frekventanta formou elektronického proškolení; techniku musí mladíkům zajistit zaměstnavatel. Nadřízení civilně sloužících dostanou elektronickou příručku o právech a povinnostech, o službě jako takové a o přiměřených způsobech vedení. Proškolení musí opakovat nejpozději po třech letech.

Poskytovateli civilní služby může být dekret odebrán, ukáže-li se, že si „nárokuje“ víc sloužících, než kolik jich skutečně potřebuje.

Novou úpravu institutu civilní služby si vyžádal pokles zájemců o ni v souvislosti s populačně slabšími ročníky. V roce 2010 bylo schopných vojenské služby 39 600, loni už jen 30 800, přesto bylo v minulém roce 1687 organizacím civilní služby přiděleno 14 907 mužů.

Postaví kasárny ze dřeva

Rakouské ministerstvo obrany vypsalo zakázku na výstavbu kasáren ve štýrském Feldbachu. Mají být ze dřeva, a tím směrodatnou stavbou z přírodního materiálu do budoucna, napsaly OÖN. Budova má mj. dobře odolávat horku – ubytovací prostory se nemají přehřívat.

„Ministerstvo obrany se cíti povinováno trvale budovat kasárny ekologicky. Dřevo má dobré stavebněfyzikální vlastnosti, zaručuje příjemné klima bydlení a vyžaduje nejmenší stavební energetické a likvidační náklady ze všech stavebních hmot,“ cituje list ze zprávy rezortu.

Poradí dětem, co zvládnou

„Jsou to ,jen´ čtyři hodiny času, ale ty mohou pozitivně ovlivnit celý následný běh života,“ uvedl Volksblatt k analýze osobního potenciálu, kterou Horní Rakousy dávají k dispozici zdarma všem žákům osmých tříd. Je to individuální, neutrální testování jejich sil, slabin, nadání a zájmů k optimálnímu naplánování vzdělávací a profesní životní dráhy. V jiných spolkových zemích stojí test 140 eur.

Prezidentka zemské Hospodářské komory Doris Hummerová oceňuje, že nyní organizují kolem 10 000 těchto testů ročně, ale „kapkou hořkosti“ pro ně je, že stále zasahují jen asi čtvrtinu žáků základních škol. „Dobrou přesvědčovací prací“ chjtějí jejich počet zvýšit. Tvrdí, že tato možnost od roku 2015 šetří rodinám ročně 35 milionů eur nákladů vyvolaných chybnými rozhodnutími o studijní budoucnosti ratolestí…

Schovala se do ledničky

V pátek 16. listopadu kolem 23. hodiny zazvonila policie u bytu 34leté ženy v Dingolfingu se zatykačem na ni. Otevřel jim známý hledané, ale po paní nebyla ani stopa. Protože v bytě byla cítit marihuana, hlídka se pustila do hledání drog – a v chladničce objevila adresátku. Dopravili ji do věznice. „Asi pět gramů marihuany, kterou v bytě našli, ,připsali´ 26letému hostovi, který se tak bude zodpovídat z drogového přestupku,“ napsala PNP s tím, že další podrobnosti, třeba jestli byla lednička v chodu, jí mluvčí nesdělil. A zřejmě ani to, jak vlastně byla velká, dodáváme.

Kalendář pašovaných

Také pašované štěně…Zdroj: Deník/repro PNP

„Domov zvířat v Pasově vydal kalendář se snímky ilegálně dovezených štěňat, který má pomoci chronicky podfinancovanému zařízení,“ napsal list Am Sonntag. Fotograf Peter Geins nám nabídl, že zvířata vyfotografuje zdarma, říká vedoucí útulku Bettina Mittlerová. Čtyřnohé modely na obálce a na jednotlivých listech jsou vesměs pašovaná mláďata, která zachytila policie při hraničních kontrolách.

Kalendář vychází v prvonákladu 500 kusů a stojí dvanáct eur, při objednání u info@tierheim-passau.de navíc za dopravné čtyři eura. Výnos připadne kompletně útulku, který aktuálně krmí a opečovává skoro sedmdesát zvířat a nedostává skoro žádné příspěvky. Starosti domovu zvyšuje blížící se zima – topí výhradně elektřinou a při zálohách přes tisíc eur měsíčně dopláceli po mírné zimě 2500 eur, informuje list.

Vdova padělatele u soudu

Vydával ji za pravou…Zdroj: Deník/repro PNP

Úřední soud v Pasově začne v pondělí 19. listopadu projednávat obžalobu z podvodu na 79letou vdovu po padělateli umění, napsal Am Sonntag. Její již zemřelý manžel, malíř a restaurátor, proslul v sedmdesátých letech uměleckým skandálem – za 4500 marek prodal příteli deskový obraz. Kupec nechtěl věřit, že jej prodejce maloval sám, a se ziskem jej krátce nato prodal dál. Přes více držitelů došel obraz až k „mega-dealu“ do USA, kde jej známé muzeum zakoupilo za 3,75 milionu, protože věřilo, že zobrazení Kateřiny Alexandrijské pochází ze 16. století.

(Podle informací Deníku z jiných pramenů bylo oním kupcem privátní Muzeum umění v Clevelandu s velkou sbírkou staroněmeckého umění. Jeho šéfkonzervátor v roce 1977 oznámil, že jejich nejnovější sbírkový přírůstek připisovaný proslulému Matthiasi Grünewaldovi, který koupili tři roky předtím za milion dolarů, je „jedním z nejpovedenějších padělků, které kdy byly vytvořeny“.
Pro muzeum to bylo zklamání, ale k materiální škodě prý nedošlo, protože se dohodli s prodejcem Frederickem Montem, pocházejícím z Vídně, na vrácení kupní ceny v neuvedené výši a přenechání oltářní desky od Itala Spinelly Aretina. Monte měl koupit „Kateřinu“ v roce 1973 v mnichovské renomované Galerii Scheidwimmer, která si dílo opatřila od privátního obchodníka prý za více než 50 000 marek. O původu řekl Oskar Scheidwimmer, od roku 1967 předseda Bavorského svazu obchodníků s uměním a starožitnostmi, že prodejce obrazu, jakýsi Zimmermann, vyprávěl jeho otci historku o starém statku v Alsasku, o nějaké tetě a podobně. Z dalších pramenů jsme zjistili, že padělatelem měl být malíř a restaurátor z Pasovska, údajně Christian Goller.)

Státní zastupitelství v Pasově tehdy šetření malíře pro padělatelství zastavilo, protože stíhaný věrohodně doložil, že nesignovaný obraz neprodal za předstírání klamavých skutečností. Mínil tehdy, že „když jiní lidé a experti na umění mají mé obrazy za díla starých mistrů, je to jejich věc“. Přiznal, že na javorovou desku maloval, ale prodal ji pod svým jménem. Kdo z ní „udělal“ Grünewalda, prý neví…

Jinak se vyvinul jiný případ tvůrce a jeho ženy před dvěma roky. V civilním sportu šlo o dva jeho obrazy, které mnichovský sběratel vydražil roku 2007 jako od „Cranache“, resp. od žáka jeho školy, za pětimístnou částku.