Před 50 lety tento jazyk začala učit poprvé na vyšší obchodní škole v Mnichově, ale až ve svých padesáti se rozhodla vystudovat angličtinu a němčinu na pedagogické fakultě. „Nehodila jsem se pro role komických stařenek nebo matek-hrdinek a dabovat jiné mi připadalo hloupé," říká bývalá herečka.

Hrávala v různých divadlech, mezi jinými také v Göttingenu. Tam poznala svého muže, asistenta režie. Přes Ludwigsburg přišli do Mnichova, kde manžel pracoval ve státním divadle. Když o místo přišel, urychleně si dodělala státnice a vyměnila jeviště za katedru veřejné školy. „Stejně vášnivě jako hrávala třeba Luisu v Schillerových Úkladech a lásce od té doby učila – nejdřív ve Wertingenu u Augsburgu, později v Maisbachu, a souběžně vyučovala abiturientské nástavby," popisuje pasovský list. Když v roce 1975 odstartovali v Mnichově školu třetího věku, měla až padesát žáků v semestru. „Poslali jsme talíř dokola a každý do něj položil po marce ,školného´," vzpomíná.

Tehdy jako dnes navštěvovaly její kurzy většinou ženy. „Myslím, že jsou jednoduše zvědavější a pružnější," míní. „Uvízne-li" ale u její výuky nějaký muž, může počítat s tím, že udělá všechno, aby to nevzdal, dodává PNP. To je i příklad pana Helmuta z jejího konverzačního kurzu. Už to chtěl vzdát, protože měl pocit, že mu to nejde, ale svým dobrosrdečným a starostlivým přístupem ho pohnula k tomu, aby setrval. Dnes překládá politické a ekonomické články z německých novin do angličtiny. „Ursula je neuvěřitelně kompetentní, v jejím věku jsem ještě něco takového neviděl," nedá na ni dopustit její vděčný žák, přestože mu prý stále znovu a znovu opravuje výslovnost slova „pudding".

Kromě kurzů školy třetího věku učí angličtinu i privátně. Její nejstarší žákyně už k ní domů chodí pravidelně třicet let. Pak 92letá sedí proti 102leté a probírají v angličtině události dne – a to je Ursula Rudolphová ve svém živlu, poznamenává PNP. „Mít kolem sebe lidi, s nimiž může sdílet své nadšení pro anglický jazyk a kulturu, je pro ni životním elixírem. Jak říká, dokud má ještě dobré oči, dobrou paměť a dobrý sluch, vyučovat nepřestane…  Pro příští semestr zase škole přislíbila, že povede tři kurzy."

Křesťané prostitutkám

CSU požaduje v desetibodovém katalogu regulaci prostituce a přísnější postup proti její nucené formě, napsala PNP. Jedním z cílů je zvýšení „vstupní" věkové hranice k tomuto řemeslu na 21 let. Z důvodu „často bezprostředních vazeb na organizovanou kriminalitu" musí být v budoucnu možné „nařídit už při podezření na kuplířství nasazení odposlechů", žádá CSU.

Podle navrhovaného zákona má být přesunuto důkazní břemeno ve správních řízeních: provozovatel bordelu musí prokázat, že u něho nikdo nenabízí sexuální služby z donucení. Oprávněné má být omezení práva k bytu a nebytovému prostoru ve prospěch zvýšených práv policie na vstup, poskytnutí informací a kontrolu. Obětem obchodování s lidmi by CSU chtěla „při zohlednění jejich spolupráce v trestním stíhání" nabídnout vyhlídku na zlepšení pobytových oprávnění.
Zavedeno má být závazné úřední hlášení pobytu prostitutek a jejich povinné prohlídky úředním lékařem. Práce nestátních poradenských center musí být podle CSU finančně posílena. Úplný zákaz prostituce, jak je nyní diskutován ve Francii a praktikován ve Švédsku, by byl ale podle strany krok špatným směrem. Vedl by k přesunutí jevu do ilegality, což by pomohlo kriminálním živlům a ještě víc oslabilo práva prostitutek, dodává pasovský list z katalogu CSU.

Uzdu Evropské komisi?

Zajímavěji vypadá další z „pozičních" dokumentů CSU před lednovým sjezdem ve Wildbad Kreuthu. „Strana chce utlumit často kritizovanou ,regulační zběsilost´ Evropské komise zřízením evropského kompetenčního soudního dvora," píše deník PNP. „Potřebujeme prostředek pro odvykací terapii komisařů opojených regulováním," stojí v předloze. „Sporné případy mají být rozhodnuty evropským kompetenčním soudem složeným ústavními soudci členských států EU." Dokument dále  navrhuje zmenšení Evropské komise a navrácení kompetencí EU jednotlivým členským státům.

Mia a Ben vedou

Také v roce 2013 byla nejoblíbenějšími v Německu jména Mia a Ben. Žebříček vedou u potřetí a svůj náskok dokonce ještě zvýšila. Mia je na špici dokonce popáté. Také na druhém a třetím místě se letos nic nezměnilo – u děvčat jsou to Emma a Hanna/Hannah, u chlapců Luca/Luka a Paul. Nová v desítce je jen Emilia.

Uprchlíků přibývá

Počet žadatelů o azyl v Bavorsku letos silně vzrostl. Krátce před koncem roku jich do země přišlo kolem 17 600, zatím co loni jich bylo 9800. Asi pětina pochází ze zemí Ruské federace, po deseti procentech jsou ze Sýrie a Afghánistánu. Běženci, kteří přicházejí do Německa, jsou k ubytování do jednotlivých spolkových zemí rozdělováni podle speciálního klíče.

Čekají tuny odpadu

Ještě než se rozejdou na Nový rok poslední hosté silvestrovských oslav, začne v lineckých ulicích úklid natropené spouště. Očekává se, že odpadu bude kolem deseti tun… Už v pondělí služby města rozmisťovaly kolem čtyřiceti dodatečných kontejnerů různých velikostí. Zkušenosti ukazují, že pojmou asi čtyři tuny odpadu. Dalších až šest tun skončí prostě jen tak pohozeno po ulicích. Od druhé hodiny ranní 1. ledna začne likvidovat stopy veselí strojně i ručně dvanáct pracovníků městské stavební společnosti, od sedmi hodin se přidají čtyři zahradnice k očistě zelených ploch v dunajském parku a předmostí na Urfahr. Od 2. ledna budou sváženy kontejnery. První na řadě bude Most Nibelungů, následovat mají Hlavní náměstí, Holubí trh, Lentos, nábřeží Dunaje a Staré Město, pak zbývající části.