V nákladu 140 000 ji vyrobila tradiční vídeňská porcelánová manufaktura Augarten. Při představení byla doprovozena zvláštním razítkem a obálkou prvního dne. K dostání je na všech poštách. „Je vedle známky zhotovené z porcelánu a z kůže třetí s neobvyklým designem materiálu v dějinách filatelie," dodává list. Na snímku jsou zemský kulturní ředitel Reinhold Kräter, tvůrce záměru Wilhlem Blecha a vedoucí produkce Post AG Günter Schmied.

242krát daroval krev.242krát daroval krev

Ke Světovému dnu dárcovství krve 14. června představily OÖN Karla Wernera Mitterlehnera z Mauthausenu, hasičského vzdělavatele slavícího 69. narozeniny. Připomněly, že už 242krát daroval krev – skupinu A+. Otec dvou dětí a dědeček tří vnuků, který od roku 1978 školí ročně asi 2400 hornorakouských hasičů, říká k narozeninám by si přál zdraví, aby k sedmdesátce mohl darovat naposledy krev. Rád by prý dosáhl magické hranice 250 odběrů.

Na první si vzpomíná dodnes. Nebylo mu ani devatenáct a jeho tehdejší žena byla těhotná. Došlo k nehodě, při které ztratila mnoho krve a dítě. To byl moment, kdy se rozhodl, a ještě téhož roku krev několikrát daroval. Kolik jí věnoval celkem, neví, protože v posledních dvaceti letech dává jen krevní destičky, trombocity, které nelze skladovat a musejí jít po odfiltrování z krve dárce přímo k pacientům s leukémií. Krev se pak vrací do oběhu dárci.

Stefan Schimpl, král učňů pokrývačů.Šikovní řemeslníci za humny

Učni pokrývači z Mühlviertlu ovládli hornorakouskou soutěž, která se konala ve mVöcklabrucku. Zvítězil Stefan Schimpl (na snímku) z Kirchschlagu, který se učí u Kapl Bau v Bad Leonfeldenu, před Stefanem Pelnarschem z Rainbachu a Rene Lasingerem z Unterweißenbachu. Soutěžící museli vypracovat tzv. „srdce v krku ve dvojlůžkovém pokrytí" (překladač Googlu). List poznamenává, že na pokrývače se u těchto firem učí v některých rodinách už třetí generace.
Vítězný Stefan Schimpl se nejprve vyučil truhlářem, než přešel k učení tesařem a pokrývačem.
Jemu a Pelnarschovi radil kolega Simon Kastner, který byl před dvěma roky mistrem světa učňů.

Postavil si kolesovou loď.Henrietta vyráží

Freimut Gruber (57) z Frankenburgu postavil za čtyři roky první soukromou kolesovou loď v Rakousku. Jeho Henrietta absolvovala zkušební plavbu na Attersee a od 2. července s ní chce majitel vyrazit dolů po Dunaji, uvádějí OÖN. Po drobných úpravách po „panenské plavbě" už získal potřebný atest, s nímž prý může na kterékoliv moře na světě. Na stavbu prý myslel už před 30 lety, před čtyřmi roky začal. S něčím mu při tom pomohlo přes 30 sousedů, známých a kamarádů.

Loď je dlouhá 9,6 metru, široká 2,5 metru, vysoká 2,4 metru a váží kolem čtyř tun. „Nestála moc kromě času a piva," říká majitel. K zamýšlené plavbě až do Černého moře mu chybějí razítka některých evropských zemí, takže zatím chce dorazit do Budapešti. Co dál, to se prý uvidí. „Jistá je naopak budoucnost Henrietty," uvedly OÖN. Po návratu do Rakouska bude přestavěna na elektropohon a má jezdit na Attersee.

S Afroditou a bez ní… Spor o „Hitlerovu" Afroditu

Linečtí městští politici se dál přou o osud Hitlerova dárku jeho milovanému Linci, sochu Afrodity v roce 1942, píší OÖN (Deník informoval).

Rozvádějí, že od roku 2008 je socha v depozitu městského muzea Nordico. Tam by podle dispozic spolkového státního památkového úřadu vystavených na žádost zástupců města o prodloužení této úschovy mohla zůstat ještě pět let.

„Rozhodnutí uvítala sociální demokracie. Kdyby prý socha byla znovu veřejně vystavena, hrozilo by nebezpečí, že se stane poutním místem pro ,věčně včerejší´, jak řekl člen rady města Gerhard Weixelbaumer (SP)," uvedl list. Lidovci, Svobodní a Neos jsou pro to, aby Afrodita byla znovu umístěna v malém stylizovaném „chrámku" na úpatí městského Bauernbergu. „Rozhodnutí by se nemělo pořád odsouvat a socha skrývat. Možnosti řešení má najít skupina expertů," míní předseda klubu VPÖ Martin Hajart.

OÖN dodávají, že bronzová socha německého sochaře Wilhelma Wandschneidera (1866 až 1942) stála 46 let ve zmíněném parku. Na její původ upozornili studenti linecké umělecké univerzity v roce 2008. Po následné vzrušené diskusi ji tehdejší starosta Franz Dobusch (SP) nechal snést do depozita a spolkový památkový úřad mu dal zapravdu.

Dvoumiliontý v korunách stromů.Dva miliony na vyhlídce

V pondělí krátce po 13. hodině prošel turniketem Stezky do korun stromů ve středisku Národního parku Bavorský les na Luzném Reinhold Plannerer z Marktredwitzu a byl ihned „odchycen" delegací vedení parku, Zážitkové akademie a městské a okresní správy jako dvoumiliontý návštěvník, píše PNP. Za návštěvu mu a jeho manželce Carmen poděkovali květinami, košem regionálních specialit a poukázkou na výběr atrakcí – od slavnostní tabule po vyhlídkový let nad Bavorským lesem.

Na snímku se Plannerer právě dozvídá od Gerlinde Weishäuplové (vlevo) a Nicoly Schneiderodé, že je dvoumiliontým…

Byl s Müllerem při ME!Velká chvíle malého fandy

Šestiletý Leopold Weiß z dolnobavorského Plattlingu byl jedním z dětí tzv. McDonald´sovy eskorty při utkání mistrovství Evropy Německo-Ukrajina. Navíc směl v neděli večer provázet svůj idol, Thomase Müllera, až na Stade Pierre-Mauroy v Lille. Na snímku je druhý zprava.

Královna růží

Fotografka milovaných růží.Fotonovinářka Evi Pelzerová z Deggendorfu je obdivovatelkou růží. Upřednostňuje historicky staré druhy, které prý vykvetou jen jednou za rok, ale s plnou vůní a šarmem, říká v deníku PNP. Spolu s Martinou Meidingerovou, krajinnou zahradnicí a pedagožkou životního prostředí z Freisingu, právě vydaly knihu „Růžové zahrady k zamilování", kde představují fotografií a textem devatenáct nejkouzelnějších růžových zahrad a jejich pěstitele. PNP poznamenávají, že Pelzerová má dobrý smysl pro světlo. Své snímky růží proto pořizuje buď v časných raních, nebo pozdně večerních hodinách.