„Cílem kampaně je pohnout asi 6000 gastronomických podniků v zemi ke zvýšené nabídce vepřového masa z regionu na jídelních lístcích," píše deník Volksblatt. Kdo pro své kuchyně prokazatelně nakoupí regionální maso s certifikovanou kvalitou za 500 nebo 1000 eur čistého, bude mu zpětně ze zemského rozpočtu nahrazeno 100 nebo 200 eur. Agrární resort má na tyto prémie k dispozici 100 000 eur.

Podle Hiegelsbergera se akce dobře rozběhla, ale znovu vyzval gastronomy, aby se do ní zapojili. Potrvá do konce srpna.

Méně padělků eur

Zjištěný výskyt padělků eur v Rakousku v prvním pololetí poklesl o 37 procent. Bylo jich zachyceno 6250 v nominální hodnotě 406 000 eur. V prvním pololetí 2015 to bylo rekordních 9765 bankovek v nominálu 488 145 eur. „Pokles vyvolalo z velké části zavedení nové 20eurovky se zlepšenými ochrannými prvky koncem minulého roku," řekl mluvčí Národní banky Christian Gutlederer. Relativně snadná imitace té předcházející se významně podílela na skokovém růstu padělků. Aktuálně se nejpadělanějším platidlem 50eurovka, jejíž napodobenin bylo zadrženo 3214. Národní banka prověřovala 752 milionů platidel. Ze 331 000 padělků zjištěných v prvním pololetí Evropskou centrální bankou bylo v této hodnotě 48 procent. I na tuto bankovku by ale mělo dojít po dubnu 2017, kdy vyjde nová emise se stejnými bezpečnostními prvky jako u nových dvacítek.

Císař znovu promlouvá.Zdroj: Deník/reproSlyšte císaře!

2. srpna 1903 byl v císařské vile v Ischlu zaznamenán nejdelší ze tří dochovaných záznamů hlasu Františka Josefa. Christian Liebl z fonografického archivu rakouské akademie věd jej přehraje v pátek 29. července od 19.30 v muzeu města Bad Ischlu a uvede kuriozity kolem vzniku tohoto záznamu. Pustí i zbývající dva zvukové dokumenty z let 1901 a 1915. Foto: Deník/repro

Pracují i o dovolené

Čtvrtina Rakušanů si podle nejnovějšího indexu pracovního klimatu Zaměstnanecké komory Horních Rakous nemůže o dovolených odpočinout, protože jsou pro firmu trvale dosažitelní. Každý sedmý čte pravidelně e-maily, mnozí telefonují se zákazníky nebo s kolegy. To může vést ke škodám na zdraví, varuje hornorakouská Zaměstnanecká komora. Trvalá dosažitelnost vede často i k poruchám spánku a při víceleté praxi ústí často v psychická onemocnění jako „vyhořelost", burn-out.

Také mnozí, kteří o dovolených nepracují přímo, nemohou práci úplně hodit za hlavu. 20 procent dotazovaných řeklo, že i o prázdninách myslí na firmu, jeden ze šesti už dovolenou kvůli zaměstnání přerušil nebo ukončil. Každý desátý nespotřeboval celé volno, které dostal k dispozici, každý pátý je musel odložit – většina kvůli práci.

Index klimatu práce zemské komory měřený čtyřikrát do roka je sestavován už 19 let. Ke 26 tématickým oblastem je pro něj dotazováno 900 zaměstnavatelů v celém Rakousku.

Křížovka už visí

Jak náš list informoval, v Novém muzeu v Norimberku poškodila nevědomky 90letá seniorka vystavené umělecké dílo, "Reading/Work-Piece" od Arthura Köpckeho z roku 1965. Paní při návštěvě výstavy 13. července této symbolické křížovce vyplnila do volných políček propisovačkou písmena. Vzala prý doslova výzvu "Insert words" na horním okraji díla… „Byla jsem pevně přesvědčena, že je to ve smyslu autora," řekla.

Její písmenka se z exponátu podařilo chemicky zcela odstranit. „Velmi se nám ulevilo, způsobená škoda se pohybuje jen kolem stovek eur," uvedla ředitelka muzea Eva Krausová. Kdo ji uhradí, o tom bude jednat s „pachatelkou" pojišťovna. Výstavu v pátek znovu navštívila i zmíněná „vandalka" a také prý měla radost, že její „řešení" se podařilo odstranit, píše pasovská PNP.

Komár zabil

Ve středu večer sjela 77letá vozíčkářka do silničního příkopu v Poppenrichtu v Horní Falci. Podle zprávy policie její 56letou pečovatelku napadl na svažující se ulici komár či jiný bodavý hmyz. V reakci pustila vozíček a oháněla se po hmyzu. Vozítko se samovolně rozjelo, nabíralo rychlost a převrátilo se do příkopu, píše PNP.

Seniorka utrpěla zranění, která podle prvních zpráv vypadala na lehké pohmožděniny. V nemocnici se ale její stav zhoršil a v noci na pátek zemřela.