„Narazil jsem na ni v jedné lucemburské internetové aukci,“ říká. „Byla tam nabízena jako ’Station of Germany’. Otisk mi pak prozradil skutečné místo.“ K jeho asi 600 pohlednic vlaků a nádraží přibyla další. Sbírá ostatně všechno, co má něco společného s dráhou, „kromě opravdových lokomotiv“, jak uvedl. Má modely a čepice historických drážních uniforem, nespočet fotografií, které sám pořídil, a alba telefonních karet a dopisních známek s motivy železnice. Jako své hobby uvádí „jezdit vlakem“. Svatební cestu absolvoval před 35 lety „glacier-expressem“ ze Sv. Mořice do Zermattu…

Sběratel osobně.Zdroj: Deník/PNP/privat

V Železné Rudě byl i osobně, v mládí při školním výletě, pak při otevření hranic v roce 1991 a později se zvláštní jízdou parním vlakem do Plzně. Pohlednici, kterou teď získal, poslala jistá Barbara v roce 1965 z Grafenau do Chippenhamu v Anglii s „nejhezčími pozdravy z Bavorského lesa“. Protože Klebes byl v aukci jediným zájemcem o ni, získal ji za výprodejovou cenu jedno euro. Byl prý ale připraven jít až na pět eur… „Ty také nakonec zaplatil, protože k akční ceně musel uhradit porto do ciziny,“ dodává PNP.

Na dolním snímku je sběratel osobně v plné parádě. Foto: Deník/PNP/privat

Šidí pomocníky

Při kontrole firmy pěstující zeleninu v Marchfeldu zjistila finanční policie masivní vykořisťování sklizňových pomocníků, napsal linecký Volksblatt. Místo zákonem stanovených asi osm eur za hodinu dostávali zhruba čtyři eura. Lidé byli oficiálně zaměstnáni 40 hodin v týdnu, ale museli pracovat až přes sto hodin.

Poštu ne denně?

Německá pošta zvažuje, že dopisy na privátní adresy bude doručovat jen v pěti dnech týdně místo dosavadních šesti, napsala PNP. Člen představenstva společnosti Tobias Meyer řekl, že je otázka, jestli v Německu potřebujeme v pondělí celoplošné doručování dopisů. Roznáška firemních zásilek je jistě i v tento den smysluplná, ale u soukromých zásilek je to diskutabilní. Pasovský list poznamenává, že pošta nyní vede tarifní rozhovory se zástupci jejích 140 000 zaměstnanců. Minulý týden jich podle odborů tisíce stávkovaly po čtyři dny. Sdružení Verdi požaduje růst platů o 5,5 procenta. Meyer to rozporuje poukazem na to, že pošta v prvním pololetí roznesla o jedenáct procent méně dopisů, což je největší propad v její historii.

Obdaroval se

Obchodní příručí z Horního Bavorska si sám zakoupil ke 45. narozeninám tři losy řady „Extra plat“, a na jeden vyhrál hlavní cenu v hodnotě celkem 396 000 eur, píše PNP. 66 měsíců bude dostávat měsíční apanáž 6000 eur… Na zbývající své dva losy vyhrál okamžité platby pět a deset eur, které mu prý pokryly navíc jeho narozeninovou svačinku.