Když si rodina v roce 2003 pořídila domek na venkově, zkusili sebezásobování. Drželi zpočátku ovce, slepice a kachny, Thomas Staudinger se překvalifikoval na odborného pracovníka v zemědělství. „Když ale přišlo na to zvířata zabít a pak dokonce jíst, narazil na nepřekonatelné hranice,“ uvádí list. Potřeboval najít zvířata, která by nemusel porážet, a našel alpaky pocházející z Jižní Ameriky, v držení extrémně nenáročné. Žerou seno a trávu, a je jim zcela jedno, jestli je horko nebo zima – v Rutzenmoosu žijí na louce a v otevřené stáji.

Jednou za rok je stříhají, jejich vlna patří vedle kašmíru a hedvábí k nejcenněším přírodním vláknům světa. Jedna alpaka dá čtyři až šest kilogramů vlny. Partnerské firmy z ní vyrábějí klubka a filc, dvě pletařky produkují čepice a ponožky, na zakázku i vesty a pulovry. Trend si žádá nebarvenou vlnu; ta od něho je ve všech nuancích od bílé po černou. Produkty z ní jsou obzvlášť trvanlivé a příjemné k nošení. Staudinger dokonce dává záruku, že nebudou škrábat, uvádí list.

S výrobky a několika zvířaty se chovatel zúčastní adventního trhu na zámku Puchheim (9. prosince 13-19 h, v neděli 10-18), kromě toho má každou sobotu na domovském statku den otevřených dveří. (www.alpaka-valley.com)

Nájmy přidražily

Kdo se chce zabydlet ve Vídni, musí za starší byt platit měsíční nájemné většinou vyšší než 1000 eur, napsal linecký Volksblatt. Letos v prvním pololetí to bylo u 51 procent nabízených nájmů (u nových 54 %). 11 % starých stálo mezi 800 a 1000 eury, jen každé páté bydlení bylo k mání za 600 až 800 eur, každé šesté za 400 až 600 eur. K tomu je ovšem třeba připočítat i energie a vodu. Vyplývá to z online portálu ImmoDEX .

Levněji je „na venkově“ - v Horních Rakousích a ve Štýrsku bylo každé druhé nájemné ve starých bytech za méně než 600 eur, v nových ale jen každé sedmé.

Dobrovolníci mají den

Od roku 1986 se slaví 5. prosince Mezinárodní den dobrovolníků, vyhlášený OSN. „Především v lineckých seniorských centrech hrají bezplatní spolupracovníci důležitou roli,“ říká ve zpravodaji magistrátu místostarostka Karin Hörzingová. Pečovatelský personál deseti domů podporuje aktuálně na 160 dobrovolníků. Jsou vítanými partnery k rozmluvám s klienty domovů, především s těmi, za kterými nechodí návštěvy, nebo jen velmi zřídkakdy. Úkoly pomocníků sahají od procházek přes nákupy, posezení u kávy nebo u karet až po společné muzicírování. Tak je seniorům zachován pravidelný kontakt s okolím. Dobrovolníky koordinují a doprovázejí proškolení jednotlivci – také dobrovolníci.

Postavili jesle ze skla

Skláři od sousedů vyrobili skleněný betlém.Zdroj: Deník/repro PNP

Sklář Erhard Köck z Riedlhütte si letos splnil dlouholetý sen – se synem Florianem a matkou Heidi v uplynulých devíti měsících lili a řezali sklo a vsazovali je do nerezové oceli, píše PNP. Výsledkem jjsou vánoční jesličky v životní velikosti, které byly o první adventní sobotě vysvěceny a od té doby jsou k vidění jako pevná instalace v tamním parku lesa a skla. Místo pro ně se v něm našlo až po přikoupení sousedních asi 500 metrů čtverečních. Jsou koncipovány tak, že při bezmračném nebi dopadá slunce na figury a sochy „rozsvicuje“. „Se světlem sklo ožívá,“ řekl k tomu Florian Köck. Rodina užila materiálu, který umožňuje vystavení díla v létě i v zimě. Na rozdíl od jiných exponátů není na prodej, dodává PNP.

Našla hostitele z války

S fotkou z války hledala hostitele.Zdroj: Deník/repro PNP

Francouzka Camille Grosseová (23), nyní praktikující v Mnichově, umístila na sociální síně, že hledá rodinu Stömmerových z Altöttingu, u které její prababička Paulette jako děvčátko nějaký čas žila. Vysvětlovala, že prababiččina rodina byla jako příslušník národa, který bojoval proti Němcům, za druhé světové války nuceně nasazena do Bavorska, aby pomáhala německé rodině. V Altöttingu byli od července 1943 do srpna 1944. Camillin pradědeček a bratr její babičky pracovali v chemické továrně v Gendorfu a prababička u rodiny Stömmerových. Nyní 82letá seniorka hledá tehdejší hostitele nebo jejich potomky. Tehdy jí bylo osm let. Ještě si vzpomíná, že dcera Stömmerových se jmenovala Walli. Bylo by pro ni velmi důležité někoho z nich najít, protože byli velmi milí. V roce 2013 se vydala do Altöttingu a na památníku obětí druhé války našla odkaz na Stömmerovy, ale kontakt na potomky tehdy nezískala.

To se povedlo až vnučce. Už druhý den po výzvě se jí ozvali Harlanderovi z Emmertingu – Walli Stömmerová, kterou Camille výslovně uváděla, byla matkou Ruperta Harlandera. Jeho manželka Helga řekla pasovským novinám, že statek v Altöttingu už neexistuje. Na Camillino pátrání je upozornila jejich dcera. Reagovali ihned. „Pracujeme na stromu života naší rodiny, který chceme poslat Camille a její babičce,“ řekla Helga. A plány má i Camille – chce babičku o Vánocích překvapit a zkusit ji přes skype spojit s Harlanderovými, aby si mohla promluvit s potomky rodiny, která k nim byla tehdy přes válku a utrpení vždycky tak hodná. „To by ji velmi potěšilo, to vím,“ říká v PNP.

Pomocí snímku z války Camille Grosseová hledala rodinu Stömmerových. Dítě v popředí je Paulette Florenceová, Camillina babička, tehdy osmiletá.