Řez údolím začíná dnes a potrvá do 6. července, na programu spolupracovaly celkem čtyři táborské subjekty, které do krásného údolí kolem Tismenického potoka v centru Tábora vetkaly různobarevnou kulturou.


Návštěvníci dostanou nejen šanci vidět při práci zručné řezbáře a loutkáře z různých koutů České republiky, ale i vlastníma rukama si budou moci viděné vyzkoušet. Blahodárně působit tu na všechny bude umění různých druhů: výtvarno, hudba, divadlo.

Jak týdenní festival vznikl, přiblížil iniciátor Oldřich Svoboda. „Před rokem, zhruba ve stejné době, kdy jsem dával dohromady kolektiv lidí, kteří by se mnou dělali projekt Cesta žije, jsem potkal svého spolužáka Petra Touska. Zjistili jsme, že máme společného koníčka, jímž je řezbářství. Domluvili jsme se, že zkusíme připravit sympózium u Ctiborova mlýna. Akce se povedla a jelikož na Housově mlýně pořádají něco podobného, začalo se jednat nejen o řezbářském festivalu napříč Tismenickým údolím," popisuje start.

Jeho cesta pak vedla za dalšími pořadateli a festival byl rázem na světě. Akce je benefiční a část výtěžku půjde společnosti Cheiron T, která pracuje s dětmi, mládeží a rodinami ze sociálně znevýhodněného prostředí. Jejich činnost budou moci návštěvníci podpořit i dobrovolnými příspěvky či koupí děl, která v údolí nově vzniknou.

Do pořádání festivalu se kromě spolku ze Ctiborova mlýna Cesta žije zapojily zmíněný Housův mlýn a dále pohostinství Na Kurtech, Tajemná zahrada u vodopádu a dobrovolníci. Všechna místa děje spojuje Tismenický potok od Jordánu až po Lužnici: najdete je v revitalizovaném údolí pod Holečkovými sady nebo na vybudované vycházkové trase a cyklostezce.
Šárka Lyčková z Housova mlýna pak zve i k Jordánu. „Housův mlýn, jako tým autorů nápadu, pořádá toto sympozium potřetí. Teď ale vítáme spojení energií více subjektů. Vždy je příjemné potkat se s někým, kdo se snaží pro kulturu a obohacení života ve městě udělat něco nového. Věříme, že si návštěvníci ani nenechají ujít rekonstrukce oslav výročí upálení mistra Jana Husa na Jordáně, kde ve středu obnovíme tradici Husových ohňů. Při oslavách výročí Jana Husa se již od 19. století zapalovaly ohně na voru a tlačily se po hladině Jordánu jako připomenutí jeho upálení," vysvětluje rituál.

Nově se do akce zapojilo Chodící dřevo, které se zabývá loutkářstvím a v Táboře působí jen pár měsíců. Jeho hlavními aktivitami jsou loutky, hudba, řemesla, příroda, včetně workshopů, výstav, šperků, performancí či koncertů.

„Navázali jsme nečekaně velmi brzy tvůrčí kontakty s organizacemi, které jsou velmi blízké našim aktivitám a idejím. Na Tajemné zahradě se můžete naučit vyřezávat s profesionálními loutkáři. Volná jsou pouze poslední místa. Nebo se jen tak zastavit a oživit si kousek dřeva," zvou výtvarnice Eva Hellerová Hodinková Möakinen a finský hudebník Esko Mäkinen.
Kromě sochařského sympózia, kde se po dobu pěti dní představí řezbáři a loutkáři z celé republiky, poběží i tvořivé dílny, v nichž si každý může něco sám vytvořit.

 Autor: David Peltán