„Pro některé druhy je tento ráz počasí příznivý,“ vysvětluje. Sám prý nejvíce nasbíral loni ke konci podzimu, když napadl a zase slezl sníh. Stejný jev nastal teď, když se zmírnila zima. Houby rostou po sněhu jako po dešti.

Hřiby, ryzce a holubinky ale v lese nehledejte. Podmínky přejí houbám hniložijným a hlavně dřevokazným. Podle Miroslava Berana můžete v tomto období nejčastěji sbírat hlívu ústřičnou nebo penízovku sametonohou. „To jsou ty hlavní,“ říká.

Je ale vůbec dobře v zimě, kdy ještě mrzne, houbařit? Existují prý i zimní houby, které jsou proti rozkladu odolnější, ty ale znají jen zkušení houbaři. „Ať se lidi k houbám chovají jako k masu,“ vybízí mykolog. „U masa také není dobře, když ho necháte rozmrazovat a zamrazovat kolem dokola,“ dodává Miroslav Beran. Když v noci mrzne a přes den je teplo, ztrácí houby na čerstvosti. „Když na zahradě můžete sledovat, kdy houba vyrostla, víte, kdy je čerstvá. Jinak je důležité, aby houby voněly, jak mají, a nesmí být oschlé,“ radí Miroslav Beran.

Vybízí také lidi k opatrnosti. „Hlavně, ať sbírají jen ty, které dobře znají,“ nabádá houbaře znalec.