V 16.30 místního času ho vyzvedl zástupce rakouského generálního konzula v Orlandu Carl Christian Thier a předal ho do péče rodičů. Ti mají nad chlapcem dohlížet do termínu jeho soudního slyšení 14. září. Obviněný smí odjet do Orange County, správního okrsku Floridy, v němž působí i jeho obhájce německého původu Matthew Leibert, ale musí tam setrvat do hlavního líčení a pravidelně se hlásit. Nesmí se přiblížit „poškozené“, své přítelkyni. Do Ameriky přijel před čtrnácti dny, aby se s ní poprvé po víceměsíčním chatování po internetu osobně setkal. Zatčen byl v její přítomnosti v bytě, který si dívka pronajala.

K podpoře uhrazení nákladů cesty a pobytu rodiny v USA, na kauci a zaplacení odměny právníkovi byla v jeho domovské obci uspořádána dárcovská sbírka. Kdo složil rozhodující částku kauce,  nadále  není známo, uvedl list. Má se prý jednat o „starostlivého rakouského občana“.

Matthew Leibert lineckému listu řekl, že podle nich v případu nejde o zneužití, ale o milostnou historku. Pro naplnění skutkové podstaty sexuálního zločinu to ovšem nemá žádný význam a obviněnému hrozí maximální trest až patnáct let odnětí svobody. „Proto v každém případě chceme, aby nedošlo k přelíčení, pro všechny zúčastněné by bylo těžkým psychickým zatížením. Usilujeme o mimosoudní narovnání se státem Florida. Naším cílem je nahradit uvěznění peněžitým trestem,“ uvedl.

Nebezpečné schody Mauthausenu

Schody smrti hrozí i teď.Zdroj: Deník/repro

Nedávno náš web připomínal 80 let od příjezdu prvních 304 vězňů z lágru v Dachau, většinou Rakušanů, do Mauthausenu k budování vlastního zdejšího tábora.

„Stavební předpisy a bezpečnostní normy pro tehdejší smrticí mašinu neplatily a tématem nebyly ani při převzetí zařízení do péče jako pamětního místa v roce 1949,“ uvádějí OÖN. „Sedmdesát let nato je ale otázka, nakolik veřejně přístupná místa areálu odpovídají aktuálním rakouským normám. Vedla posléze k uzavření schodů z kamenolomu do lágru, takzvaných schodů smrti. Konkrétně byla už několik roků platící jejich zimní uzávěra letos prodloužena na neurčito.“

Národní a mezinárodní svazy obětí vyjádřily už při oslavách osvobození tábora v květnu nevoli nad tímto opatřením, a kritika trvá. V tomto týdnu vyzval spolkový předseda svazu protifašistických bojovníků Harald Grünn Pamětní místo Mauthausen, aby schody neprodleně znovu otevřelo. „Historické vstupy musejí zůstat otevřeny a zachovány. K nim patří zejména mauthausenské schody smrti,“ uvedl. Ředitel Pamětního místa Jochen Wollner lineckému deníku řekl, že brzké otevření památky je i v jejich zájmu, s obcí jako stavebním úřadem už úspěšně hovořili. Doufá, že v září se jim podaří dořešit i ještě zbývající podmínky bezpečnosti schodů s ministerstvem vnitra. Problémem podle něho je, že předpisy k bezpečnosti veřejných míst a budov nestanovují žádné jasné dělicí linie k historické stavební hmotě. „To platí pro schody v kunsthistorickém muzeu stejně jako pro ty naše,“ připomíná. Budou o tom jednat, ale až do výsledku bude tato cesta smrti uzavřena – možná prý navždy. Pak by podle něho zbývala úprava této historické památky podobně jako u plynových komor – tak, aby je veřejnost mohla vidět, ale ne jimi procházet, uzavírá list.

Urazil politiky?

Provozovatel lokálu v Tyrolsku byl zemským soudem v Innsbrucku odsouzen k zákazu dalšího hanobení politiků FPÖ, vicekancléře Heinze Christiana Stracheho a ministra dopravy Norberta Hofera, a k náhradě jim způsobené škody, zaznamenaly OÖN. Ti hospodského zažalovali za to, že u vchodu do lokálu umístil na jeden den plakát obou politiků ve stylu studentského extremistického „buršenšaftu“ s nápisem „Musíme zůstat venku“, značkou s přeškrtnutým hákovým křížem a stylizovaným panáčkem likvidujícím tento nacistický symbol.

Kromě zákazu pokračování v takovýchto zobrazováních byla gastronomovi uložena povinnost zaplatit  každému z politiků 2000 eur a uhradit náklady řízení 4000 eur. Soud vysvětlil, že umístěním hákových křížů vedle fotografií žalobců „byl ve veřejnosti vzbuzen dojem, že oba muži sami vyznávají nacionálně sociální smýšlení, že jsou sami nacisty“. Dodal, že z plakátu nelze vyvozovat  kritiku toho, za čím žalující jdou, nebo kritický názor na vyjádřením nebo vystupování obou politiků, nýbrž pouze na jejich osoby směřující urážku. Požadavky žalobců na další odškodnění po 3000 eurech a zveřejnění rozsudku v Kronen Zeitungu soud zamítl.

Brucknerova Sedmá „doma“

Brucknerovy dny 11.-19. srpna v St. Florianu se věnují jeho Sedmé symfonii, která tohoto skladatele rázem světově proslavila, píší OÖN. Citují ho, ze jednou (1883) přišel domů a byl velmi smutný. Pomyslel si, že Mistr (jím obdivovaný genius Richard Wagner) už dlouho nebude žít. Napadlo ho při tom Cis-Moll-Adagio … Pár týdnů nato Wagner zemřel.

Zmíněné velké dílo, převážně zkomponované ve St. Florianu, bude středem letošního festivalu. Zazní 17. srpna v klášterní bazilice v podání Altomonte Orchestra řízeného Rémy Ballotem. Těleso tvoří hudebníci z místa, z orchestrů BBC v Dublinu a Londýně, Brucknerova orchestru a The Vienna Radio Symphony Orchestra. Dalšími vrcholy přehlídky budou  písňový večer se sopranistkou Reginou Rielovou 13. srpna a mezinárodní noc varhan 14. srpna vždy od 19.30 hodiny. 

Usušený farář se vrátil

Mumie se vrátila.Zdroj: Deník/repro

Jak i náš web napsal, mumie „koženého Franzla“ neboli „usušeného faráře“ se po očistné kúře a výzkumu v Mnichově vrátila na domovskou faru, do krypty kostela ve Sv. Tomáši na Blasensteinu v Mühlviertlu. Tam byly k trvalému uložení vzácné památky učiněny důležité stavební úpravy k odstranění vlhkosti. „V době kolem Všech svatých bude ve Sv. Tomáši uctění památky ve zvláštní formě, při níž budou prezentována i tajemství mumie,“ píší OÖN.

Svátek žuly a lesa

„Mühlviertelské louky“ 11.-15. srpna na výstavišti ve Freistadtu budou pod titulkem Žula a les, informují OÖN. Oficiálně začnou v sobotu v 10 hodin, ale návštěvníci prý budou vítáni už v pátek večer při „zkušebním nasvícení“. 

Vrcholem prvního dne bude doběh sportovní akce „Mühlviertel 8000" od 15 hodin před veletržní halu. Druhý den bude mimo jiné po muzikantském budíčku tradiční folklorní soutěž „opleskávačů lýtek“. V pondělí, na Den seniorů, zahraje od 11 hodin kapela starších muzikantů okresu Perg, na večer zve okresní Hospodářská komora své členy do pivního stanu mimo jiné na vystoupení švýcarské hvězdy Francine Jordi. V úterý budou centrem pozornosti zahrady – biosadař Karl Ploberger bude od 14 hodin radit. V závěrečný den Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna bude mimo jiné od 11.30 setkání milovníků oldmobilů.

Pro hlavní téma byly v areálu výstaviště „vypěstovány extra stromy“, řada atrakcí se chystá pro děti atd. Vstupné se nevybírá.

Zmrzlina k utužení

Soudržnost zaměstnavatelů a zaměstnanců má posílit akce Hospodářského svazku WiR v Pergu pod heslem „Úspěch je jen v součinnosti“. Jak uvedly OÖN, svazek navštěvuje k probuzení tohoto vědomí vybrané podniky v Horních Rakousích a na znamení ocenění rozdává celému osazenstvu osvěžující zmrzlinu. „Chceme tím poděkovat za soužití,“ řekl krátce okresní předseda svazku Wolfgang Wimmer při návštěvě firmy Scheuwimmer Fahrzeugbau v Pergu.

Pronásledován veverkou

Spí, ani nedutá…Zdroj: Deník/repro

Občan v Karlsruhe byl mladou veverkou „honěn“ tak, že ze zoufalství zavolal policii, sdělila PNP. „Při příjezdu hlídky mu bylo zvířátko pořád ještě v patách,“ cituje list mluvčí. Čtvrteční ranní „hon“ skončil podle ní až poté, kdy mládě „tak nějak usnulo“. Zda únavou, nebo z úděsu z tak velkého shromáždění lidí kolem, se prý neví. Policisté předpokládají, že veverka si hledala nové obydlí. „Dostala jméno Karl-Friedrich a byla dopravena do útulku zvířat,“ končí list.

Na Roklanu otevřeno

Račte dál!Zdroj: Deník/repro

Waldschmidthaus na Velkém Roklanu má zase otevřeno, informuje PNP. Ve čtvrtek zahájili noví nájemci Rudi Holzapfel a Siegrid Kick z Viechtachu s ředitelem Národního parku Šumavský les Franzem Leiblem a zástupci politického a veřejnéhoživota a správy parku letní sezonu. Hostinec má otevřeno denně od 10 do 17 hodin a bude v provozu pravděpodobně do 15. listopadu.  Noví nájemci provozovali loni alpskou chatu v Rakousku a  Waldschmidthaus ve výšce 1360 metrů prý pro ně spadá do stejné kategorie.

Statisíce myší na pokusy

Pokusy vědců na zvířatech musejí být v Německu povolovány. Letos v prvním pololetí bylo takových povolení v Bavorsku uděleno 204, dvě třetiny loňského celkového počtu, napsala PNP. 

Rozvádí, že úplná čísla ještě nejsou, ale jisté je, že k pokusům už byly „uvolněny“ desetitisíce myší. Většina žádostí šla z univerzit a univerzitních klinik. Ve vládních okresech Horní Bavorsko, Dolní Bavorsko a Švábsko bylo loni k pokusům „vydáno“ kolem 291 000 zvířat. Číslo zahrnuje i dlouhodobé pokusy, z nichž některé trvají až pět let. Ve zbývajících částech Bavorska, které spadají pod vládu Dolní Francko, to bylo loni asi 232 400 zvířat, letos v prvním pololetí 118 700. List dodává, že jde ovšem o kusy povolené, ne ty, které k experimentům byly skutečně nasazeny.

Netopýří invaze

To byla noční návštěva!Zdroj: Deník/repro

Žena z Weidenu v Horní Falci, zoufající si z toho, že se v její ložnici hemží kolem padesátky netopýrů,  zavolala policii. Ta ve své zprávě potvrdila „Hitchcockův flér“ v místnosti. Podle oznamovatelky se zvířata u ní vynořila náhle během noci. „Policisté následně zavolali hasiče a ti netopýry pochytali kesery,“ končí PNP.

Masové mezinárodní prázdniny

Velké skautské setkání.Zdroj: Deník/repro

V Sankt Georgenu (okr. Vöcklabruck) je do 15. srpna na skautském kempu skoro 4200 dětí a mladistvých z devatenácti států, píší OÖN. Tábor je rozložen na 200 000 metrech čtverečních

Organizují jej Bettina Jakschová, zemská vedoucí skautů v Horních Rakousích, a jejích 800 pomocníků. Akci připravují tři roky. Dávají tomu všechny dovolené a mnoho víkendů. „Toto setkání je také jazykovou školou zdarma,“ říká Birgit Sedlmayer-Gansingerová z organizačního týmu. „Naši skauti přicházejí z devatenácti zemí a komunikují proto hlavně v angličtině a v němčině. Děti tedy mohou své jazykové znalosti uplatňovat a vylepšovat zcela bez tlaku.“

V neděli 12. srpna tady budou mít den otevřených dveří s bohatým programem, vzkazuje list.

Basa na cestách

Dobří hosté s basou.Zdroj: Deník/repro

Basa stojící u bufetu dunajské nádrže v Au slouží jako dárcovský box pro projekty v Nepálu, které provozovatel kempu podporuje, píší OÖN. „Pro tento večer je ale nástroj reaktivován pro hudební účel. Jacinta Molijnová a Dick Bolt, povoláním kontrabasistka a basspozounista ,Het Gelders Orkestru´z Arnheimu, baví hosty improvizacemi a sklízejí nadšený potlesk.“ List cituje provozovatele kempu Gerharda Ebnera, že takové nepřipravené momenty se občas stávají. „To je pěkné na naší práci – různost hostů, jejich talentu a radost ze života…,“ říká.

Nizozemští muzikanti u nich strávili jedenáct nocí ve stanu. Areál byl pro ně výchozím bodem k několikadenním výletům po stopách Antona Brucknera. Byli v Ansfeldenu, Linci a St. Florianu, na místech důležitých v životě Brucknera, vysvětluje Dick Bolt. Nenadchly je prý pouze varhany v klášteře St. Florian, ochutnali i skladatelova oblíbená jídla. „Vždycky jsem chtěla vědět, jak chutná takové uzené, o kterém jsem tolik četla – to u nás vůbec není,“ uvedla Jacinta Molijnová: Dickovi zase moc chutná rakouské pivo, prý mnohem lepší než v Holandsku.

Co s dětmi v cizině?

Počet příjemců dětských přídavků v zahraničí podle německé spolkové vlády značně stoupl, píše PNP.  „Letos v červnu je bralo 268 336 dětí, které žijí mimo Německo v jiné zemi Evropské unie nebo v evropském hospodářském prostoru,“ řekl mluvčí spolkového ministerstva financí. To je o 10,4 procenta víc než loni. Koncem roku 2017 bylo poživatelů těchto dávek ještě 243 234, rok předtím 232 189.

Víc starostů velkých měst bije na poplach a hovoří o masovém šíření cílené migrace do německého sociálníhom systému. „Spolková vláda tento problém zaspala, konečně musí něco dělat proti tomu, že v Evropě existují běženci před bídou,“ říká primátor Duisburgu Sören Link (SPD). „Máme ve městě nyní kolem 19 000 lidí z Rumunska a Bulharska, Sinti a Romů. Před sotva šesti lety, 2012, jich bylo teprve 6000.“ Také starosta Fürthu Thomas Jung (SPD) mluvil o velkých problémech, když právě města s nižšími nájmy lákají zejména lidi z východu Evropy.

Na základě přídavku 194 eur pro první dítě dostávají tyto peníze i děti cizích zemí Evropské unie, jejichž rodiče jsou přihlášeni k pobytu v Německu,  ale jejich děti tu nebydlí. Každý měsíc je to celkem na 50 milionů eur, ročně hodně přes 600 milionů. Jen loni bylo na konta v zahraničí odesláno 343 milionů eur přídavků. Dávky se týkají i německých občanů v cizině, ale zatím co těch je pořád  skoro stejně, kolem 31 000, počet příjemců těchto dávek v Polsku loni stoupl o téměř 15 000, v Česku o 5000 a v Rumunsku o 2000, rozvádí PNP.

Dost „ochozený“ zámek

Je tu pořád nával…Zdroj: Deník/repro

Za běžného provozu má být nejznámější zámek Bavorska Neuschwanstein (okr. Ostallgäu) „pohádkového krále“ Ludvíka II. z 19. století opraven částkou 20 milionů eur, napsala PNP. Důvodem není jen poškození stavební substance a uměleckých sbírek objektu půldruhým milionem návštěvníků ročně, ale i jimi vnášená vlhkost, která zámek ohrožuje. „V létě ,vniká´ denně na 6000 lidí do prostor, které byly určeny pro jednoho člověka,“ připomíná ministerstvo vnitra. To ve spojení s alpským klimatem vede k těžkým poškozením cenného nábytku a textilií.