Minulé léto tam vstoupilo biblí stuttgartského malíře Willyho Wiedmanna. Ten šestnáct let (1984-2000) maloval bibli – kompletní Starý a Nový zákon - ve 3333 obrazech. Uspořádal je do devatenácti leporel o celkové délce 1,17 kilometru. Po jeho smrti v roce 2013 našel jeho syn Martin knihy na půdě ateliéru. Poprvé byly představeny dva roky nato při evangelickém sjezdu 2015. Loni 7. května byly obrazy poprvé poskládány v rámci oslav výročí reformace v Sasku-Anhaltsku v Magdeburgu podél Labe do celkové délky 1517 metrů. „Hada“ vyzdvihlo více než 350 spolupracovníků. Dílo se pak dostalo do knihy rekordů jako největší skládanka – o 645,2 metru čtverečního… Letos v únoru vyšlo poprvé tiskem, v limitovaném nákladu 3333 kusů.

Další „světový rekord“ přinesly v sobotu 23. června městu dřevěné ptačí budky. Bylo jich 4389 a seřazeny za sebou vytvořily řetěz 1172 metrů dlouhý, což bylo o 38 metrů víc než výkon zapsaný před dvěma roky v Moskvě. Podle návrhu studentky magdeburské vysoké školy byly vyrobeny na Ukrajině a pomalovány dětmi školek, škol a privárních osob v Magdeburgu.

Indka v dirndlu!

Krishně sluší i dirndl!Zdroj: Deník/repro

Od konce loňského listopadu chodí do sedmé třídy gymnázia v Riedu Indka Krishna Kalolaová. Je v Rakousku na výměnném pobytu a bydlí u rodiny Denkmayrových v Obernbergu. 21. června u sousedů oslavila sedmnácté narozeniny, 30. června se bude vracet domů, píší OÖN. Nový školní rok jí tam začne už 10. července.

Vypráví, že prvním šokem byl pro ni velký teplotní rozdíl – doma na poostrově Gujaratu pod Pákistánem měli 38 až 42 stupňů. Také nikdy nezažila takové lijáky a poprvé v životě stála na lyžích – za dvě hodiny prý už ale jezdila malé obloučky. Týden si zvykala na docela jinou, ne tak sladkou, stravu. „Přivezla si hodně koření, mouku a karí a několikrát pro rodinu uvařila indické jídlo. Má velký talent a je velmi dobrá kuchařka,“ říká hostitelka Helga Denkmayrová.

Krishna připouští, že se občas cítila trošku osaměle – v Indii jsou zvyklí být stále obklopeni lidmi, rodiče, prarodiče a děti bydlí v jednom domě, velká rodina koná řadu společných oslav, to jí tady chybělo. Zcela nové byly ticho a klid v Rakousku: „Tady je na ulicích jen pár lidí, v Indii jsou vždycky na pohybu celé masy…“ K domácím poměrům doplňuje, že má chápavé rodiče, kteří jí dovolili v budoucnu studovat a také sama si vyhledat muže, se kterým bude chtít žít.

Její „bytná“ Helga Denkmayrová podporuje organizaci výměnných pobytů AFS řadu let, dodávají OÖN. „Sama jsem byla po maturitě rok v Americe a chodila tam do vyšší školy. S mou tehdejší hostitelskou rodinou jsem v kontaktu i po čtyřiceti letech a navštěvuji ji každé léto. U mne už byli žáci z USA, Finska, Norska, Ekvádoru a dalších zemí, mé děti zase s AFS v Panamě a ve Francii,“ říká. Také Krishnina rodina ubytuje začátkem července dívku z Hamburku a Krishna se na ni těší, bude si moci prohloubit znalosti z němčiny…

Na „mopedu“ chce objet svět

Chce objet svět na motokole.Zdroj: Deník/repro

Markus Mayer (41) z Kemptenu chce objet na italské „motoběžce“ Vespa zeměkouli, píše PNP. Spočítal si, že na cestě semnácti zeměmi tří kontinentů ujede přes 24 000 kilometrů. Trasu si přesně naplánoval – 42. narozeniny prý prožije v Mongolsku. Odstartuje 30. června v Madridu, kde zná Španěla, který takový „výlet“ absolvoval s kamarádem v roce 1962. On chce jet sám osmdesát dnů, což by podle něho byl nejrychlejší okruh světem na vespě.

„Chce cestovat na třech strojích,“ rozvíjí PNP. „Aby nemusel svůj ,roller´ posílat letecky, objednal si jednu vespu v San Diegu a jednu v Amsterdamu. Dal výpověď z práce při rozvozu novin a svůj majetek téměř kompletně prodal. Po návratu chce nejprve pobývat v kempech a hledat si nové zaměstnání.“

Na snímku pózuje u Eifelovky.