Přišla povinnost ustájení drůbeže před hrozbou ptačí chřipky, a Muckovy nosnice putovaly do přestaveného psince za domem. Zastřešených 18 metrů čtverečních jim stačilo – podle veterináře mají být maximálně tři slepice na metr plochy. Minulý čtvrtek je chovatel zase vypustil do volnosti, když povinnost ustájení padla, a drůbež - snad šťastná z opětné svobody – se mu odvděčila. Jedna z hejna mu snesla velevejce o váze 120 gramů a s rozměry 7,5x5 cm. A ne dosti na tom – pár dnů poté se jí povedlo druhé, obdobně velké! „U Muckových mají radost, ale před výkonem své chráněnkyně se klaní – prý chudák slepice," dodávají PNP.

Nakazil manželku, ale nepyká

42letý muž z okresu Freyung-Grafenau, který je deset let HIV-pozitivní, dostal před rokem od úředního soudu tři roky vězení, protože své pozdější choti v roce 2011 své onemocnění zamlčel a nakazil ji, píše PNP.
Odvolal se a okresní soud ho obžaloby zprostil. Dva dny se zabýval tématem, který se dotýkal nejprivátnější sféry obviněného i jeho bývalé manželky, ale nikoho dalšího, a soudce proces označil za jeden z nejtěžších v jeho desetileté práci.
Jak pasovský deník připomněl, pár se poznal v roce 2011. Oba chtěli děti, a proto vůbec nebylo nijak hrozné, když se při prvním pohlavním styku kondom protrhl. Vztah intenzivně pokračoval už nechráněně a manželka otěhotněla. Manžel jí prý chtěl o svém onemocnění říci, ale ta se až po těhotenském testu dozvěděla, že má HIV. Opakované lékařské kontroly jí potvrdily, že jejich dítě nakaženo není, stejně jako druhé o dva roky později.
S manželstvím už to ale bylo špatné, od roku 2014 se počáteční zamilovanost proměnila v trpkou rozvodovou válku. Jedním z jejích důsledků bylo trestní stíhání manžela: ve sporu o péči o děti matka oznámila, že jejich otec jí svou nemoc zamlčel. Snažila se to doložit jeho údajným prohlášením, ale to se ukázalo jako padělané a žena zaplatila peněžitý trest. Exmanžela ale odsoudili za šíření pohlavní choroby, a měl také uhradit dlužené výživné od roku 2014.
Tento rozsudek nyní okresní soud zrušil s odůvodněním, že možný trest by byl bezvýznamný vedle sankce, která mu hrozí v jiné aktuální trestní věci, pro kterou už je ve vazbě. Podle informací PNP má jít zase jednou o pojišťovací podvod - pro delikt, pro který v minulosti nakažený manžel už byl opakovaně odsouzen…

Sběratel zálohovaných obalů

Pilný sběratel zálohovaných obalů vyvolal v Bambergu policejní zásah. „Jak orgány oznámily v úterý, 49letý muž chtěl den předtím odevzdat na jednom spotřebitelském trhu kolem 700 zálohovaných láhví v celkové hodnotě 176 eur," napsala PNP. „To vedoucí filiálky nechtěl připustit a zavolal policii. Ta se dostavila, ale zakrátko zase odjela – nebyl zjištěn žádný trestný čin," uvedl list.

Zbořili hostinec Ke Třístoličníku

Starý hostinec už ve výhledu na centrum nepřekáží. Zdroj: Deník/repro PNP

Obecní rada příhraničního Neureichenau v lednu rozhodla o stržení bývalého hostince Ke Třístoličníku v centru obce. Záměr obhájil starosta Walter Bermann na shromáždění občanů a rozběhla se demolice, která trvala sedm týdnů. „Jen ke snesení plechové střechy a těžkého krovu potřebovala firma velký jeřáb," líčí PNP. „Dnes už někdejší historickou stavbu starou asi 175 let, která výrazně tvořila podobu centra obce, připomíná jen hromada suti." Na jejím místě má prý brzy vyrůst „Nový střed´" - multifunkční budova, která prý bude odpovídat centrálnímu (prominentnímu) prostoru.
Hostinec opustil poslední nájemce 30. listopadu 2007. Na snímku je po demolici nově vzniklý volný výhled na radnici Neureichenau vpravo a mohutný kostel St. Leonharda.

Do bordelu v ČR nedojeli

Pod vlivem drog se dva 28letí Iránci v neděli ve tři v noci vzájemně napadli na parkovišti v Bad Leonfeldenu – na cestě do českého bordelu, píší OÖN. Muži s poskytnutým azylem – jeden z Lince, druhý z Welsu – se poznali dvě hodiny před incidentem v Linci. S platnými cizineckými pasy se vydali autem do bordelu v Čechách, ale brzy se začali hádat. Řidič zastavil na parkovišti a vylétly pěsti, uvedl linecký deník.
Jeden následně alarmoval policii. Při výslechu se muži vzájemně obviňovali z konzumu drog a oba také měli pozitivní test. Řidiči odebrali rakouský řidičák a oba jsou stíháni na svobodě. „Noční eskapáda ale může mít pro ně ještě dohru – jako uznaní azylanti se mají držet platného integračního prohlášení. Tím se běženci zavazují ctít rakouské zákony a zdržet se fyzického násilí. Při porušení hrozí krácení minimálních dávek, které činí nyní až 520 eur měsíčně. Jsou určeny k překlenutí finanční nouze, tedy než dotčení získají zaměstnání. Rozhazovačný životní styl si tedy z dávek nemohou financovat a otevřena tak zůstává otázka, jak si oba mohli opatřit auto a dovolit si návštěvu v českém bordelu," vysvětlují OÖN.
Řidič by mohl přijít i řidičské oprávnění. „Když je někdo přistižen za volantem pod vlivem drog, musí se podrobit doškolení," říká v listě psycholog dopravy Peter Jonas. Kurz stojí : 495 eur. Když si jej přistižený nemůže dovolit, přijde o papíry a musí si je dělat znovu. Náklady hradí úřady práce jen v případě, že dotyčný má velkou šanci na získání zaměstnání, kde je průkaz třeba.

„Milost" cirkusovému medvědovi

Našel klid ve dvoře milosti?Zdroj: Deník/repro PNP

Jeden z posledních cirkusových medvědů v Německu, který strávil za mřížemi 22 let, se do manéže nevrátí. Jeho dosavadní majitel se žalobou bránil proti zabavení tohoto zvířete okresním úřadem v Deggendorfu odůvodněném výrazným zanedbáním povinností chovatele v březnu minulého roku. Chtěl medvěda dál držet pro cirkus. U správního soudu v Řeznu se ale nakonec vzdal všech práv na šelmu a Ben proto zůstane ve „dvoře milosti" pro medvědy v Hartu u Bad Füssingu, napsala PNP. Jeho poslední majitel přijal soudní návrh na narovnání: podle něj mu nebudou účtovány náklady sporu a bude mu vrácena maringotka, v níž Bena přepravoval.
Jak náš list uvedl, okresní úřad při obhlídce podmínek držení zvířat v cirkuse, který měl tehdy stanoviště v Plattlingu, zjistil, že 22 let starý hnědý medvěd byl držen bez opatrování a bez krmení a pití v transportním voze bez oken. Jeho zabavení přítomní pracovníci Německého svazu ochrany zvířat a ochranáři skupiny Čtyř pracek požadovali, aby Ben nikdy nebyl chovateli vrácen.