"Děkuji všem, kteří přišli vzpomenout výročí narození malíře a ilustrátora Miloslava Troupa, který je pochován zde na prachatickém hřbitově. Děkuji i panu starostovi, je vidět, že si město Prachatice díla Miloslava Troupa váží," uvedl vzpomínkové setkání Zdeněk Troup.

"Již v roce 2004 jsme založili společnost Troup 2017. Celou dobu jsme svou činnost směřovali k tomuto roku. K uctění památky Miloslava Troupa jsme připravili sérii výstav. První byla v jeho rodišti v Hořovicích, druhá v Českých Budějovicích, kterou jsme dělali s Alšovou Jihočeskou galerií, třetí v Klementinu v Praze, kde jsme představili ilustrace. Čtvrtá výstava, největší retrospektiva, visí v Obecním domě v Praze. Kdo výstavu neviděl, tak ji doporučuji. Ve větším formátu nebude možno dílo Miloslava Troupa dlouho vidět. Myslím, že se vydařila, že je reprezentativní, podařilo se tam dostat i goblény. Ukazuje, že je dílo Miloslava Troupa živé a má nám stále co říci," shrnul dosavadní výstavy k výročí umělcova narození Zdeněk Troup.

Sto let uplynulo od narození akademického malíře Miloslava Troupa, který měl vztah k jižním Čechám a navštěvoval pravidelně v Prachaticích svého bratra.
Od narození malíře uplynulo 100 let