Jako podnikatel v topenářství provozuje ještě „symbiotické“ zemědělství a kromě jiného drží strakatá bentheimerská prasata domácí, starou, silně ohroženou užitkovou rasu. Na tomto „nekonvenčním ocenění bezpříkladného angažmá“ se jednomyslně shodla rada regionu a v odůvodnění vysvětlila, že „pojem kultura se odvozuje od latinského slova ,cultura´, tedy od ,kultivování půdy´ , a v tomto kulturněhistorickém smyslu představuje obhospodařování půdy stejně jako staletá šlechtění domácího a užitkového zvířectva kulturní činnost“.

Rozhodnutí kritizoval Bavorský svaz zemědělců (BBC). Ten v něm vidí „políček všem zemědělcům, obzvlášť držitelům zvířat, kteří se 365 dnů v roce vášnivě a s plným nasazením starají o to, aby se jim dařilo dobře“, řekl dolnobavorský prezident BBV Gerhard Stadler. Jeho zástupce Robert Willnecker míní, že jde o výsměch těm, kteří o zvířata trvale pečují, když je oceněno hobby podnikatele, který si může dovolit držet zvířata bez finančního tlaku.

Rada regionu se pokusila konflikt uhladit – má za politováníhodné, že rozhodnutí příslušného výboru (pro kulturu, mládež a sport) vedlo k „chybné interpretaci“, míní viceprezident regionu Franz Schedlbauer. Na snímku jsou při návštěvě hospodářství Ulricha Brunnera k seznámení se s tím, jak vypadá v praxi chov odpovídající charakteru zvířat, prezident dolnobavorského sněmu Olaf Heinrich vpravo a rada Thomas Pröckl uprostřed.

Umyjte si zvíře u benzínky!

Za pár minut dočista.Zdroj: Deník/repro PNP

Od 11. července si mohou milovníci zvířat v Salcburku nechat očistit své miláčky u čerpadla pohonných hmot Shell na innsbrucké silnici ve speciální myčce, první v Rakousku, napsala PNP. „Hned vedle ,car wash´ čeká ,dogwash´ na ušpiněné čtyřnohé klienty,“ uvádí. Mycí automat iClean international umí „vyprat“ různými programy každého psa, od pinčů po bernardýna. Žeton na deset minut mytí stojí osm eur. Kromě šamponování, opláchnutí, vyfénování a načesání může majitel navolit i odblešení nebo odklíštění. Zkrácený program trvá minutu a stojí necelé jedno euro. Zařízení je první týden, do 18. července, k dispozici zdarma. Testovací fáze potrvá asi šest měsíců, v případě úspěchu je rozšíření nabídky do dalších vybraných pump Shell možné, uzavírá pasovský list, který oblast Salcburku pečlivě „obhospodařuje“ z důvodu její původní přináležitosti k Bavorsku.

Odsunut za samostatnost?

Osmnáctiletý Afghánec, který má v Rakousku status dočasně „trpěného“ uprchlíka, se učí v jedné linecké restauraci. Nyní mu azylový úřad (BfA) toto zařazení zrušil z důvodu, že se v podstatě v Rakousku dobře integroval, popsaly OÖN a citovaly z rozhodnutí: „Navštěvoval jste v Rakousku kurzy a učení, takže nyní můžete prokázat srovnatelně solidní školní vzdělání. Lze proto předpokládat, že po návratu do vlasti se budete moci samostatně starat o živobytí.“ Dokument dále argumentuje, že mladík prokázal „flexibilitu a schopnost přizpůsobení“ už samostatným přicestováním do Rakouska.

To rozzlobilo diakonické centrum, které se o mladého muže dlouho staralo. „Nepřicestoval, ale uprchl před válkou, terorem a pronásledováním,“ napsalo středisko ve vyjádření. Odůvodnění rozhodnutí označilo za cynické a pomohlo učni s formulací stížnosti. Nebude-li jí vyhověno, zbývá mu poslední šance – Nejvyšší správní soud. Jinak bude jeho odsunutí do Afghánistánu neodvratitelné, pokračuje list.

Den hovězího

Užijí si i děti.Zdroj: Deník/repro

Volně přeloženo „hovězí posvícení“ bude v neděli 22. července od 10 hodin v kompetenčním centru pro dobytek ve Freistadtu. „Asi šedesát strakatých, hnědých, holštýnských či jiných krav bude posuzovat porota, mladí chovatelé předvedou dalších asi patnáct telat. Vedle soutěžní přehlídky bude středem dění příprava pokrmů z hovězího masa,“ píší OÖN a citují Johannese Minihubera z Rakouské hovězí burzy, že chtějí konzumentům přiblížit širokou paletu a různé recepty. Chovatelé budou pod dohledem mistra republiky Thomase Wiesera připravovat a servírovat grilované speciality. Od 14 hodin předvede ukázky dolnorakouský mistr grilování Markus "Max le Chef" Traxler a dodá k tomu své tipy a triky. Program je připravován i pro děti.

Rakousko v Googlu

Linecký Volksblatt uvedl, že od čtvrtka je v Rakousku k dispozici Google Street View jako v 87. zemi světa, jejíž města lze virtuálně navštívit. Další města budou službou fotografována od pátku. Od července do října 2017 auto Street View pořídilo záznamy více než tří tisíc kilometrů veřejných cest ve Vídni, Štýrském Hradci a Linci, v dalších – Salcburku, Innsbrucku, Welsu, St. Pöltenu a Eisenstadtu – portrétovala města mobilní příruční kamera. Využita byla hlavně například v pěších zónách či v muzeích.

„Na Street View je vidět to, co by bylo vidět při chůzi ulicí,“ řekl při prezentaci tiskový mluvčí rakouského Googlu Wolfgang Fasching-Kapfenberger. Tváře lidí a čísla jsou automaticky znečitelněny. Že to „velmi dobře“ funguje, dokládal mluvčí záběry soch lvů, jejich hlavy byly rovněž automaticky „vypípány“. Dodatečně mohou uživatelé „zneškodnit“ možnou identifikaci třeba jejich domu nebo auta ohlášením problému na webovou stránku Google Maps.

Od pátku jezdí devět vozidel firmy s výrazně lepšími kamerami se sedmi čočkami „z dílny“ bývalého inženýra NASA po Klagenfurtu, Villachu, Bregenzi, Feldkirchu a Dornbirnu, další záběry mohou být pořizovány i v již „rozpracovaných“ zemských městech. Přibýt má do konce září kolem 20 000 zmapovaných kilometrů. Zveřejnění je plánováno na rok 2019. Pro Street View bylo pořízeno už 80 miliard fotografií více než 15 milionů kilometrů ulic.

Svět bádá v Bavorském lese

Bádají v Bavorském lese.Zdroj: Deník/repro PNP

Národní park Bavorský les je žádanou adresou mladých vědců z celého světa, kteří si připravují doktorské práce, napsala PNP.

Jonas Hagge (28) z Hamburku už pobýval na Kapverdách, v Nepálu, ve východním Polsku, v Etiopii, ale chtěl dělat praktickou ochranu přírody, říká. Tady se jí může věnovat dvojím směrem – je v pracovní skupině entomologie na Technické univerzitě v Mnichově a na projektu biodřeva, na kterém se podílí i národní park. O svém výzkumu právě píše doktorskou práci. K ruce má 24 praktikantů, některé z Indie, Portugalska či USA. Všichni jsou prý totálně nadšení a cítí se tu výborně. Taky díky domácím lidem, kteří je velmi dobře přijali.

Stejně tak to vidí Suzanne van Beeck Calkoenová, 25letá Holanďanka. Tři roky tu bude bádat v terénu k diplomce. I pro ni bylo důležité najít zázemí u místních, a měla to prý ulehčené díky sportu – kope za fotbalové „ženstvo“ z Frauenau. Spoluhráčky se prý živě zajímají, co v parku dělá.

Na snímku PNP Suzanne instaluje „fotopast“ na strom.

Dotočeno jest?

Rozvoj větrné energetiky v Bavorsku dospěl téměř ke konci, napsala PNP. Loni v této spolkové zemi uvedli do provozu ještě 111 nových zařízení, letos v prvním čtvrtletí jen osm, a stavba žádného dalšího „větrníku“ nebyla povolena. V roce 2014 jich bylo schváleno 244.

Po letech rozkvětu do roku 2013 je větrná elekřina nyní definitivně mrtvá, říká energetický expert Zelených Martin Stümpfig. Viní z toho hlavně zpřísněné regule odstupu, které v roce 2014 prosadil šéf CSU Horst Seehofer. Od té doby musí být věž rotoru vzdálena od nejbližšího obydlí minimálně na desetinásobek výšky, tedy podle žargonu dle pravidla 10H. Při výšce zdroje 200 metrů tedy dva kilometry. Kromě toho se snížily subvence obnovitelné energie a bylo zrušeno jejich paušální vyplácení.

Včely proti závislosti?

Včely jako terapie.Zdroj: Deník/repro

Pomoci závislým prostřednictvím včel se pokoušejí na klinice v Mainkofenu, píše PNP. „Zacházením s nimi se mají nemocní učit zvyšovat frustrační toleranci,“ uvedl k terapii včelami list.

Nasazeny pro ni jsou na klinice kraňské včely medonosné. Léčbu koordinuje Silke Lederbogenová, která společně se zdravotní sestrou Gerti Zitzelsbergerovou projekt nastartovala v roce 2013. „Včely reagují velmi citlivě také na pocity lidí,“ říká Zitzelsbergerová. „Když jsou rozrušeni nebo rozzlobeni, může se stát, že je včely píchnou.“ Toho se pacienti samozřejmě bojí, a práce s hmyzem - včelí terapie – má u nich zvýšit odolnost proti této frustraci. I u 29letého mladého muže na snímku. Kvůli drogové závislosti je v Mainkofenu od května. Předtím byl ve vyšetřovací vazbě, protože dával lidem peníze na nákup narkotik. „Kdybych ještě jednou udělal stejnou chybu, musel bych na šest let do basy,“ je si vědom.

Zabavili „stádo“ koníků

Hezké, ale nedovolené!Zdroj: Deník/repro PNP

Celníci na mnichovském letišti zabavili 53 suchých mořských koníků o celkové váze 250 gramů, informuje PNP. Vezl si je cestující z Vietnamu. Podle Washingtonské úmluvy o ochraně druhů je k jejich vývozu a dovozu třeba odpovídajícího povolení. Muž žádné neměl, vezl prý sbírku jako dárek pro rodinu a přátele. Celníci vyrozuměli spolkový úřad ochrany přírody, koníky zadrželi a dovozce čeká pokuta.

Nebezpečný život policistů

Násilí proti policistům v Bavorsku je dál značné. Loni bylo sice o něco méně případů než rok předtím, ale postižených zase víc, uvedla PNP z tiskovky ministra vnitra Joachima Herrmanna. V roce 2016 zaznamenali rekordních 7400 verbálních nebo fyzických útoků, mezi nimi vraždu policisty spáchanou takzvaným „říšským občanem“ v Georgensgmündu. Třináctkrát šlo o pokus usmrcení, téměř 2500 bylo ublížení na zdraví. Napadeno bylo 16 450 policistů.

V raziích budou nečitelní

Bavorští policisté nebudou ani v budoucnu nosit při velkých zásazích žádné přiřaditelné individuální označení, napsal pasovský deník. Zemská vláda takovou povinnost navrhovanou SPD a Zelenými odmítla zavést. „Policisté by jí byli v postavení generálně podezřelých z nezákonného jednání, i když pro to nebudou vůbec žádné důvody,“ řekl ministr vnitra Joachim Herrmann ve čtvrtek v zemském sněmu. I když je toto téma už léta diskutováno, situace je podle něho jasná – není žádná naléhavá právní povinnost takovou normu zavést, uvedl. Dodal, že „policejní síly jsou při zásazích často fotografovány a filmovány a záběry jsou následně na internetu trvale k dispozici“. Policisté jsou pak na webovém „pranýři“ i jako soukromé osoby. Zavedení povinnosti označení by tento vývoj dál posílilo.

Podle Petera Paula Gantzera z SPD opozici v žádném případě nejde o generální podezírání policistů, ale větší transparence by měla zvýšit akceptaci a důvěru veřejnosti v policii. Také podle předsedkyně poslaneckého klubu Zelených Kathariny Schulzeové by označení mělo policii ještě víc přiblížit lidem a chránit policisty před falešnými obviněními.

V Berlíně, Brandenbursku, Brémách, Hessensku, Porýní-Falcku, Sasku-Anhaltsku, Šlesvicku-Holštýnsku, Durynsku a Severním Porýní-Vestfálsku povinnost jednoznačného označení policistů v minulých letech zavedli, v Severním Porýní ji loni nová černožlutá koalice zase zrušila, dodává PNP.