O tom, že počasí servíruje rozmary, nejlépe ví českobudějovická klimatoložka Miloslava Starostová. Ta připomněla mrazy v roce 2012. I v Českých Budějovicích od 1. do 13. února klesaly teploty pod -10 °C. Nejnižší teplotav metropoli byla 12. února 2012 -22,4 °C. Téhož dnev Lužnici u Třeboně lidé naměřili -25,3 °C. Minimum? Na Kvildě Perle kleslo 6. února na -39,4 °C. „Tuto zimu se zde minimální teplota dostala pod minus třicet pětkrát a šestnáctkrát klesla pod minus dvacet," uvedla klimatoložka.

Filipova Huť: 185 cm

Mnohdy trápil sníh. Naposledy přišla kalamita koncem dubna. V roce 2005 leželo na Filipově Huti 13. a 14. března 185 centimetrů sněhu, na Kvildě 154 centimetrů a na Churáňově 148.

„Nejvíce nového sněhu napadlo v roce 2006, kdy vznikla velká kalamita," uvedla Miloslava Starostová. Sněžilo od 1. do 3. ledna a na mnoha místech jihu Čech to bylo více než 50 „čísel" – nejvíce na Starých Hutích v Novohradských horách 88, v Pohorské Vsi 75, v Besednici 69 a v Č. Budějovicích 33. Sníh byl těžký a způsobil polomy.

Březen a duben 2017

Nejnižší teplota v Č. Budějovicích za březen a duben byla 21. 4., a to -4,1. Ve Vráži -5,7 °C. Ten den bylo mrazivo i na Šumavě: na Rokytské slati -18,3, na Březníku -19 a na Kvildě Perle -20 °C. Tomu předcházelo sněžení i v nížinách. Těžký sníh způsobil škody na rozkvetlých stromech. Na Šumavě napadlo 20 až 25 cm sněhu.

Rozmary přírody

Po povodních vyrazili hodnotit škody i pojišťovací agenti. Zdroj: Deník/Miroslav Fuchs





Povodně 2002

Záplavy zachvátily polovinu jižních Čech od 7. do 14. srpna. Záchranáři evakuovali 17,5 tisíce obyvatel, devět lidí v kraji zahynulo. Voda poničila 329 obcí, strhla 30 mostů, zdevastovala silnice, rozvody energie a čistírny odpadních vod. Škody na majetku přesáhly 15 miliard korun. Symbolem povodní se stala obec Metly na Strakonicku. 13. srpna krátce po 4. hod. ranní voda z protrženého rybníka smetla 17 domů. Ve Veselí n. L. škody činily až miliardu korun, k demolici zde bylo určeno 26 domů.

Na Šumavě popadaly při orkánu Kyrill statisíce stromů jen za jedinou noc.Zdroj: Z archivu Deníku





Orkán 2007

V noci z 18. na 19. ledna se Evropou prohnal vítr síly orkánu, který dostal jméno Kyrill. Nevyhnul se části šumavských lesů, ve kterých vyvrátil nebo polámal zhruba milion metrů krychlových dříví. Nejhorší byla situace kolem Železné Rudy, Kvildy, Modravy, na Prášilsku, u Žďáreckého jezírka a na Bučině. O dotvoření kalamity se postaral kůrovec. Asi 217 tisíc stromů bylo v lesích Národního parku Šumava ponecháno bez zpracování. Stromy popadaly i v českokrumlovské zámecké zahradě.

Krup napadalo v Prachaticích dost. Zdroj: Deník/Jana Vandlíčková





Krupobití

1999 - 6. července okolo 15. hod. se nad částí okresu Tábor přehnala bouřes krupobitím. Nejvíce byly postiženy obce Opařany, Stádlec a Řepeč. Kroupy o velikosti tenisáků zničily střechy, fasády a rozbily okna na domech a stavbách.
2015 - 14. června obří množství krup zasypalo Křenov, Křenův Dvůr a zčásti i Kájov na Krumlovsku. Poškodilo skleníky, auta, stromy a porosty.
2016 - 27. května obří kroupy zavalily Dolní Pláně, Malonty, Kájov a Janovu Ves na Krumlovsku.

Husté noční a ranní sněžení způsobilo na Prachaticku místa kalamitní stav. Těžký sníh lámal větvě i stromy. Následné výpadky proudu působily problémy v obchodech i na úřadech.Zdroj: Deník / Miroslav Fuchs





Kalamita 2017

Ráno v pátek 28. dubna zasáhlo jižní Čechy vydatné sněžení. V důsledku těžkého sněhu a pádu větví a stromů do linek firmy E.ON se ocitlo bez elektřiny zhruba 25.000 domácností. Nejvíce postižena byla jižní část okresu Prachatice (Volarsko, Vimpersko), českokrumlovský okres, zejména oblast Lipenska, dále Vyšebrodsko a Dolnodvořišťsko na Kaplicko. V okrese České Budějovice byla postižena oblast u Benešova nad Černou a u Pohorské Vsi. Během dne se podařilo většinu elektřiny nahodit.