S nelehkou situací se museli před koncem školního roku vyrovnat na Základní škole Dukelská v Českých Budějovicích. Tu totiž opouští hned dvanáct pedagogů.

Důvodem mají být neshody s vedením školy. V prohlášení učitelé poukazují na organizační chaos, který mělo nové vedení do školy vnést, nulovou koncepci nebo rušení již zaběhnutých akcí.

Ředitel základní školy Zdeněk Hnilička k celé situaci uvedl: „Ze strany vedení k žádnému pochybení nedošlo.“ V oficiálním vyjádření na stránkách školy poukazuje na to, že někteří pedagogové odchází na mateřskou dovolenou, jiným zase vypršela smlouva. „Přál bych si, aby se celá věc uklidnila,“ dodal.

Celá záležitost tak přistála na stole náměstku primátora Viktoru Vojtkovi coby zástupci zřizovatele školy, kterým je město. „Celou situací se intenzivně zabýváme,“ komentoval náměstek primátora situaci.

„Pravidelně komunikujeme a sledujeme stav s panem ředitelem Hniličkou, bylo realizováno anonymní dotazníkové šetření ke klimatu ve škole mezi učiteli, a to včetně těch odcházejících, také jsem se sešel s rodiči žáků,“ vyjmenoval budějovický náměstek některé z kroků.

UŽ MAJÍ NÁHRADU

Přítomný byl i představení nových učitelů rodičům žáků osmých ročníků. „Za odcházející učitele jsou vybráni učitele noví, takže by výuka v dalším roce neměla být ohrožena,“ zdůraznil.

Současně ale doplnil, že vzhledem k podané petici prošetří některé body odbor školství a Česká školní inspekce. „Jedná se ale o standardní krok, který jsme provedli již dříve v jiných případech,“ řekl náměstek primátora. „Situaci pečlivě sledujeme a vyhodnocujeme, totéž bude následovat i na podzim,“ dodal na závěr.

NOVÍ ŘEDITELÉ

Obměna na ředitelských postech se udála u několika mateřských škol v krajském městě. Konaly se i konkurzy na vedení základek. Důvodem byly odchody do důchodu nebo uplynutí šestiletého funkčního období. Novými tvářemi na ředitelských židlích jsou Alena Irholcová (MŠ U Pramene), Petr Kurz (MŠ Jizerská), Lenka Kantorová (MŠ Čéčova), Petra Waldaufová (MŠ Nerudova). Podle náměstka primátora Viktora Vojtka se uskuteční ještě dva konkurzy. V MŠ E. Pittera se ředitelka vzdala sama po neshodách s rodiči. Rezignoval také ředitel v ZŠ a MŠ L. Kuby.