Krátce po příjezdu navštívila německé vojáky při vykládání materiálu dovezeného vlakem - ochranných vest, helem, obrněného transportéru GTK Boxer a terénní desetitunky - ministryně obrany Christine Lambrechtová. "Při tradiční předvánoční návštěvě jednotek si našla čas k osobním rozhovorům s vojáky," napsala PNP.

Kapři koi po havárii v léčebné lázni.
Od sousedů: Když žáci čistí boty na sociální projekty

Dny Vánoc tráví jednotka společně. Ke slavnostnímu jídlu byla tradičně objednána kachní prsa s červeným zelím a knedlíky u místního dodavatele. Přes videospojení mohli vojáci prožít chvíle i se svými rodinami. Kamarády, partnerskou obec Aschau a přátele skupina pozdravila svým bojovým voláním „Hurá, chlapci".

Bavorsko přitahuje běžence

Počet nedovolených vstupů do Bavorska roste. Loni jich policie registrovala 15 700, letos do 6. prosince jich bylo 27 260. Za pandémie s uzavřením hranic a omezením vlakového spojení jejich počet poklesl na 14 500 a předloni na 13 400.

V plné práci s razítky.
Od sousedů: Odpověděli už na 27 000 dopisů Mikulášovi

Letos bylo do listopadu nejvíc Syřanů, Afghánistánců, Turků, Indů a Tunisanů. 49 % přicestovalo vlaky, 27 % osobními auty a 12 % autobusy.

Omylem zpopelnili muslima…

V islámském rituálu pohřbívání je zpopelnění tabu, píše Dunaukurier. Záměnou dvou nebožtíků byl omylem spálen na lékařské vysoké škole v Hannoveru 71letý turecký občan. "Škola záměny hluboce lituje, spolucítíme s pozůstalými," řekl mluvčí fakulty. V pondělí pak urnu s ostatky "nepravého" mrtvého pohřbili.

Jeho pozůstalí se obrátili na policii. Její mluvčí řekl, že neprobíhá žádné trestněprávní šetření, protože nic neukazuje na úmyslný čin. Posuzují ale průběh práce při pitvách ve škole.

Od Březníku na Luzný.
Od sousedů: Stop turistům na Modrém sloupu

Zemský svaz dolnosaských muslimů požaduje, aby vedení školy chybu bezvadně zpracovalo. Její jednání bylo podle předsedy svazu Recepa Bilgena lehkomyslné a nezodpovědné. Ředitelka zemského tureckého svazu mešit Emine Oguzová se vyjádřila podobně.

Říšská platidla v kufru

Při kontrole auta na dálnici 7 u Memmingenu odhalila policie staré říšské bankovky a 18 500 eur. Vyšetřovatelé je našli skryté na více místech vozidla a v zavazadle 38letého řidiče. Protože neprokázal jejich vlastnictví ani zdroj, je vyšetřován pro praní špinavých peněz, napsal DK. "Zjišťováno je mimo jiné, jakou cenu má více než sto zajištěných říšských bankovek," uvedl list. "Ve sběratelských kruzích by mohly vynést vysoké částky." 

Staré říšské v autě…Staré říšské v autě…Zdroj: Deník/Polizei Schwaben

Pobodal cestující ve vlaku

Ráno 6. listopadu 2021 napadl 28letý cestující čtyři další pasažéry nožem. Všichni přežili, byť část s těžkými zraněními. Soud v Mnichově pachatele poslal na 14 let do vězení za trojnásobný pokus vraždy a těžké ublížení na zdraví.

Laudovo služební vozidlo.
Od sousedů: Někdo posílá oči mrtvých zvířat. Laudovo ferrari bylo vydraženo

Vyšel z radikálně islámského pozadí události. Uzavřel, že obžalovaný palestinského původu, který vyrostl v Sýrii, není psychicky nemocný, jak naznačoval jeho obhájce. Trpí prý paranoidní schizofrénií, cítí se být sledován a pronásledován policií, i ono ráno. Měl by být zproštěn obžaloby a umístěn na psychiatrii.

Soud ale upozornil, že ve výpovědi obviněného byla řada rozporů. Tři přizvaní znalci se shodli, že není nemocný, ale že to jen simuluje.

Podle obžaloby chtěl svým činem přispět k celosvětovému džihádu. K doživotnímu vězení se ale senát nepřiklonil, mimo jiné proto, že jeho čin byl "abstraktně vysoce nebezpečným", ale život poškozených konkrétně neohrozil.

Vysoudil po letech odškodnění nehody

Jako pětiletý spadl v roce 2006 do stavební jámy při hře na chytanou s dvojčetem a kamarádem. Při ní se dostal oplocením stavby na pozemek souseda. Při pádu utrpěl těžké zranění hlavy a dodnes je odkázán na nepřetržité opatrování.

Ilustrační foto.
Od sousedů: Jak uklízejí sníh v Německu

Nyní mu Vrchní zemský soud v Mnichově přiznal odškodnění. Povinní - dědicové majitele pozemku, kde k nehodě došlo, a insolvenční správce dodavatelské stavební firmy - mu musí zaplatit asi 400 000 eur a platit mu 1300 eur měsíční rentu z bolestného. Odvolací soud tak snížil sankci uloženou zemským soudem v roce 2018 na zaplacení půl milionu a měsíční rentu 1500 eur. Kromě toho musí odsouzení poškozenému nahradit všechny další škody způsobené při nehodě, nezaplacené jinými institucemi.

Trabi a wartburgy přežily

Trabanty a wartburgy, které tvořily obraz silnic NDR, po sjednocení zmizely, ale ne docela, píše DK. Jejich počet podle spolkového úřadu motorových vozidel dokonce stoupá.

K novému roku 2022 bylo k provozu připuštěno 39 342 "kultovních" aut ze Cvikova, z nich přes 10 000 v Sasku. V Brandenbursku jezdí 6300 trabantů, v Durynsku 5700.

"První Trabant sjel z pásu VEB Sachsenring Automobilwerke 7. listopadu 1957," vysvětluje list. "Do zastavení produkce v roce 1991 jich bylo vyrobeno na tři miliony. Roku 2010 bylo v SRN připuštěno k provozu asi 34 800 aut nazývaných závodní papíráky. Thomas Winkelmann, předseda Trabant Clubu Cvikov, říká, že jejich auto má dnes úplně jinou hodnotu než před 20 lety a přešlo do kategorie oldtimerů. Náhradní díly jsou pořád k dostání a ty běžné provozní jsou pořád vyráběny. Kdysi v NDR jediné auto střední třídy, Wartburg vyráběný v Eisenachu, je také čas od času na silnicích viděn - statisticky je jich 8726, většina v Sasku (2058). První Wartburg 311 byl postaven v roce 1955, dodáno na trh jich bylo asi 1,2 milionu. Produkce skončila roku 1991," končí list. Dodává, že v SRN jezdí dál přes 20 500 mopedů Simson z durynského města Suhl. K raritám naopak už patří autobus Ikarus, kterých je oficiálně připuštěno k provozu jen něco přes třicet.

Mobilní vánoční bohoslužba

Písně a zvonění z pásku, pastor na přívěsu - letos potřetí roluje vánoční bohoslužba obcí Stuhr u Brém, píše DK. Vyzdobená souprava objíždí čtyři zastávky ke dvacetiminutovému obřadu. Pastor Robert Vetter při něm čte biblické vánoční příběhy a krátce káže. Přívěs, bývalá pojízdná lesní chata, je vyzdoben do podoby jesliček.

Kaplan před svým kostelíkem.Kaplan před svým kostelíkem.Zdroj: Deník/Twitter/GT

Pořádat bohoslužbu ve volnosti napadlo pastora po nařízení odstupů mezi věřícími v kostelech při pandémii. Jeho pojízdné mše se staly velmi oblíbenými už v minulých dvou letech. Také uplynulou sobotu spojilo mnoho lidí přes déšť a chlad procházku s církevním obřadem. Četní si k tomu přinesli skládací židle… Foto: Deník/Twitter Göttinger Tageblatt