Bezpartijní starostka Anna-Katharina Horstová se dotázala svazu měst a obcí Severního Porýní-Vestfálska, zda by bylo možné vytvořit právní základ pro nabírání DNA od psů. "Tak by se dalo zjistit, od jakého psa hromádka pochází, a jaký majitel je za to odpovědný," vysvětluje list. Na odpověď jsou zvědavé i další obce.

Jídelna v divočině docela hezká!
Od sousedů: V "divočině" hledají šéfa jídelny

Horstová argumentuje, že Weilerswist má asi 17 500 obyvatel, ale 1586 psů. Jejich exkrementy se povalují i na hřbitovech a hřištích. Ze zneužívání zelených ploch jako psích záchodků trpí podle starostky i zaměstnanci stavebního dvora, k jejichž ochraně před zvířeným trusem při uklízení nestačí roušky, potřebovali by hledí z plexiskla.

V DK Horstová ujišťuje, že jejím motivem není naplnit obecní kasu. "Sázím na odstrašující moment takového opatření," uvedla.

Bude Den doručovatelů tisku

Tedy alespoň v USA. Svátek připadající na neděli uctívá Barneyho Flahertyho, prvního doručovatele, který byl k této práci najat právě 4. září v roce 1833 Benjaminem Dayem, vydavatelem New York Sun.

Ilustrační foto.
Od sousedů: Syn s otcem zneužili omámenou patnáctiletou dívku

Jinak dnešní sobota je v USA Dnem mrakodrapů,. Ten zase podle www.kleiner-kalender.de pravděpodobně připadá na den narození amerického architekta Louise Sullivana v roce 1856, který je pokládán za otce výškových staveb.

… a je Den vousu

Ten je prý dokonce světový. K tomu zaznamenejme pár čísel. Podle Guinnessovy knihy rekordů měřil nejdelší plnovous Nora Hanse Langsetha (1846-1927) 5,33 metru. Vyznamenání od "guinnessů" se nositeli za to dostalo až po smrti. Jiným rekordmanem ve srovnatelné kategorii, ale "za nejdelší plnovous na žijící osobě", je Sarwan Singh "výkonem" 2,495 metru z roku 2011.

Pasovský vousáč.Pasovský vousáč.Zdroj: Deník/PNP

A obecněji o fousech: podle PNP tradice tohoto svátku velí, aby všichni vousáči byli ten den osvobozeni od domácích prací, mají odpočívat či ošetřovat své vousy… V roce 1871 zase napsal britský vědec, vousatý Charles Darwin: „Zdá se, jako by vous byl pro naše opicím podobné předky ornament, kterým se muži pokoušeli okouzlit nebo vzrušit ženy."

Koupal se přes tisíc let...
Od sousedů: Vytáhli z jezera 1400 let starou jedli

Abychom nechodili daleko, Alois Plettl z Pasova, který už vyhrál několikrát mistrovství světa vousáčů, prozradil novinám PNP, jak svůj vous opečovává. Říká, že jeho plnovous třídy "Naturale" je dlouhý 80 centimetrů. Nosí jej už 42 let, jednou delší, jednou kratší. Každý týden jej přepletá, jinak jej jen myje šamponem a kartáčuje. O zvláštních dnech, třeba při mistrovstvích nebo pivních slavnostech, jej nosí "na volno" - jinak by mu při práci překážel. Když jsou na konci vousy už moc tenké, slabé, sám si je odstřihne. "Tajemství není, vousy buď rostou, nebo ne…," uzavírá. A na jejich nošení oceňuje nejvíc, že se nepotřebuje holit…

Balvany se vyhnuly domům

Padající balvany v noci na pátek v Längenfeldu v Tyrolích (okr. Imst) jen těsně minuly několik domů, napsal Donaukurier. Kameny se uvolnily nad místní silnicí a zřítily se sedmdesát metrů hluboko do obce. Poškodily cestu, ale lidi nebyli zraněni a domy vyvázly také bez úhony. 

Domy měly při pádu balvanů štěstí!Domy měly při pádu balvanů štěstí!Zdroj: Deník/DK

Mrtví při havárii

V sobotu brzy ráno došlo k tragické dopravní nehodě v obci Weng (okr. Braunau). Auto najelo čelně do zdi selského domu a vybouralo v ní otvor o průměru tří metrů, napsaly OÖN. U zdi stál z druhé strany kuchyňský stůl. Naštěstí tři obyvatelé domu ještě spali. Dva lidé z auta havárii nepřežili.

Zastavil až o dům. Dva lidé zemřeli…Zastavil až o dům. Dva lidé zemřeli…Zdroj: Deník/OÖN