U děvčat vyhrála u rodičů Anna (949krát – 2,2 procenta), u chlapců Maximilian (908 _ 2 %). Statistici vyhodnotili křestní jména 42 380 děvčat a 45 253 chlapců. Anna vyhrála podvanácté od roku 2002, Maximilian podruhé od roku 2011. První čtyři místa si děvčata zopakovala z loňska: za Annou následovaly Emma, Marie a Lena. Další byly 5. Laura, 6. Sphoa, 7. Emilia, 8. Mia, 9. Sophie, 10. Johanna.

U kluků následují Maximiliana 2. Paul (předloni pátý), 3. David, 4. Elias a Jakob, 6. Lukas (předloni třetí), 7. Felix, 8. Alexander, 9. Tobias (za rok ztratil pět míst), 10. Jonas.

Pokud bychom shrnuli etymologicky příbuzná jména (k Anně například Ana, Ann, Anne, Chana, Channa atd.), zůstala by Anna první, ale druhá by byly Sophia a spol. a třetí Maria. U chlapců by byl první Lukas a spol. před Eliasem a Jakobem.

Jablko těžké 642 gramy

Jablko XXL.Zdroj: Deník/repro PNP

Říká se, že Isaac Newton objevil zemskou přitažlivost, když seděl pod stromem a spadlo mu na hlavu jablko. „Kdyby se to stalo na zahradě Renate a Bernharda Großových z Bärnsteinu, muselo by lidstvo možná na tento důležitý zákon čekat o něco déle – při gigantických jablkách těchto pěstitelů by vědec zůstat při trefě k. o.,“ píše rozverně PNP. Großovým urodila stará jabloň plody až 642 gramů těžké, a přesto šťavnaté a chutné. Jeden z obrů je na snímku vedle běžných jablíček.