Zkušení šermíři, kteří už prošli nejedním soubojem, i malé slečny, které ještě ani neumějí číst, si našli v sobotu cestu do prvního patra Kulturního domu v Milevsku. Nabídli své služby pro chystaný film o Janu Žižkovi, který by se měl v listopadu natáčet i na Písecku.

A nepřišli jen obyvatelé Milevska nebo nejbližšího okolí. Od babičky v Kovářově přijel Jamie Monk. Přes anglické jméno komunikoval skvělou češtinou. „Ve filmu jsem nikdy nehrál, ale chtěl bych. Proto jsem tady,“ konstatoval hoch, zatímco se připravoval na povinný snímek s pořadovým číslem za tatínkova doprovodu. Všichni nezletilí totiž byli evidováni přes své rodiče.

Trochu delší cestu měla z Písku Lenka Bláhová. „Oželela jsem výlov rybníka Rožmberk,“ usmála se maminka malé Anežky a připojila, že se v rodině rozdělili. Manžel se synem jeli na původně domluvený výlov, ona, ve chvíli, kdy zjistila, že je konkurs na historický film, vyrazila do Milevska.

„Přišlo to jako z nebe. Výlov bude i příští rok, můj dětský sen ale vždy byl zahrát si v nějakém filmu,“ řekla Lenka Bláhová.

Nad archem papíru s údaji pro pořádající agenturu pak zmínila, že už má s natáčením zkušenost díky pořadu pro televizi, na jehož přípravě spolupracovala. „S Anežkou jsme jako dobrovolnice šly v historickém průvodu vloni v Písku,“ dodala sympatická maminka a na kontrolní otázku Deníku, kdy žil Jan Žižka, odvětila s neznatelnou odmlkou, že v 15. století. „Ještě to tam někde je,“ poznamenala vesele na adresu školních vědomostí.

Z Písku dorazili do Milevska i Richard Slanec a Michal Pokorný. Přes mladé vzezření už zkušení válečníci. „Děláme historický šerm. Jsme z píseckých Rivalů,“ uvedli mladíci a připojili, že by si ve filmu troufli i na bojové scény.

I TANEČNICE
Na casting přišla také Ema Kortanová z Milevska. Jestli by se jednou chtěla stát herečkou, to neví, ale v komparsu by si zahrát chtěla.

Stejně jako ostatní vyplňovala do evidenční přihlášky jméno, váhu nebo věk a také dovednosti navíc. „Zpívala jsem v pěveckém sboru ve škole a chodím na tanec do kroužku EFK tady v kulturním domě,“ vyjmenovala mladá slečna a dodala, že spíš než dějepis ji v tomto případě láká účast na filmování jako takovém a zdůraznila, že třeba koní by se při natáčení určitě nebála.

Dostavily se dokonce i celé skupiny, třeba kamarádky Andrea Brejchová a Kristýna Šmolíková z Milevska přišly nejen s dětmi, ale i s dalšími sourozenci nebo známými, byla jich rovnou šestice adeptů na zařazení k filmu.

Castingová agentura všechny zájemce vzala nyní do své evidence, ty vybrané pak pozve před natáčením ještě na kostýmní zkoušky. A co třeba může rozhodovat? Vlasy. „Tamten pán je úplně skvělý do historického filmu. Má přírodní dlouhé vlasy,“ zaznělo mimo jiné v sobotu v kulturním domě.

Na ty, kteří si nezahrají hned v připravovaném bijáku o Janu Žižkovi, se může usmát štěstí zase někdy jindy. Lidé se ke komparsu vrací i po deseti letech, nebo, když je to baví, chodí pomáhat vzniku filmů celý život.