Tromba byla podle meteorologů k vidění u Selibova na Písecku. Na Písecku úkaz po 13. hodině vyfotil i Václav Tábor. Ale přibližně ve stejný čas se ho podařilo zachytit i Lucii Vlčkové v Dřešíně na Strakonicku. Za poskytnutí snímků oběma děkujeme.

Tromba zveřejněná na twitteru Českého hydrometeorologického ústavuTromba z Písecka autora Michala Mráčka, zveřejněná na twitteru Českého hydrometeorologického ústavu.Zdroj: Archiv ČHMÚ

Tromby a tornáda - aneb oblačné víry, které se vyskytují jako doprovodný jev bouřkových oblaků (Cumulonimbus) a někdy také Cumulů congestů.
Tromba je vír, který se nedotkne země po celou dobu svého trvání. Pokud se někde země dotkne, jde již o tornádo. Tromby jsou proto nebezpečné pouze pro letadla, ale tornádo může způsobit značné škody i na povrchu.
V ČR je hlášeno několik případů tornád ročně a může se zdát, že jejich počet roste, ale je to jen tím, že lidé jsou více informováni a také má dnes každý u sebe mobilní telefon s fotoaparátem a pohotově tornádo vyfotí.
Tornáda se hodnotí podle škody, které způsobí, F0 je nejslabší, F5 nejsilnější. V ČR je prozatím známo nejsilnější tornádo F4. Zdroj: meteo-holesov.cz

Silné bouřky a přívalové deště v jižních Čechách. Ilustrační foto.
Pozor. Silné bouřky a vydatné srážky mohou zasáhnout jižní Čechy