Lidé z kultury, hospodářství, církve a civilní společnosti tak chtějí vyzvat k evakuaci uprchlického tábora v Řecku a k přijetí běženců v Rakousku, popsaly OÖN. Minulý týden tady strávil jednu z nejchladnějších nocí této zimy ve stanu bývalý generální ředitel Volkskreditbanky Christoph Wurm, nyní účast oznámili mj. režisér Franz Froschauer, herečka Betiina Buchholzová, historik, teolog a spisovatel Thomas Schlager-Weidinger a další. Demonstrace bude pokračovat i v neděli.

Rok s covidem u sousedů

První potvrzená onemocnění koronavirem v Rakousku jsou datována 25. únorem 2020 – v Innsbrucku otestovali pozitivně italský pár. Linecké OÖN připomněly k výročí chronologii pandémie.

10. března zakázali v Rakousku akce s více než 500 účastníky venku a 100 v halách. 12. března bylo oznámeno první úmrtí na covid. Denně přibývá 200 – 300 nových infekcí. Zavírají lázně, zakazují návštěvy v nemocnicích a pečovatelských domovech.

Od 6. dubna se do supermarketů může jen s rouškami. Od 14. dubna mohou otevřít malé obchody, v hromadné dopravě jsou roušky povinné.

Od 15. května přibývá „jen“ 50 nakažených denně a za bezpečnostních podmínek otevírají restaurace a muzea. Od 15. června je denně 20-30 nových nemocných a povinnost roušek z velké části končí. 24. července už je infikovaných zase přes 100 denně a roušky se vracejí do obchodů s potravinami, do supermarketů, zdravotnických zařízení, bank a na pošty.

Od 14. září přibývá nemocných až 900 denně. Od 28. září se hosté ve vídeňských restauracích musejí registrovat, přidávají se i další země včetně Horních Rakous.

3. listopadu začíná „lehký lockdown“ – obchody, služby, národní školy a školky zůstávají otevřené, vycházení je ale omezeno a gastronomie, volnočasová zařízení, divadla, muzea, kina a hotely (pro turisty) jsou uzavřeny. Školy vyšších stupňů mají výuku na dálku.

17. listopadu začíná druhý „tvrdý lockdown“. Obchod kromě základního zásobování musel zavřít, omezení vycházení je nonstop, od 7. prosince je zákaz jen v noci. Vánoce může slavit společně až deset lidí z deseti různých domácností, vleky a lanovky otevírají, povoleny jsou jednodenní výlety. 26. prosince navazuje třetí kompletní lockdown. Při 351 471 pozitivních a incidenci 152,6 je opět omezeno vycházení a kontakty zúženy na 1+1. Den nato univerzitní klinika ve Vídni očkuje první ohrožené.

25. ledna je nařízeno nosit respirátory FFP2 ve veřejné dopravě, v obchodech apod. 8. února obchod znovu kompletně otevírá, školy se vracejí k prezenční výuce, u holiče je třeba mít negativní koronatest ne starší 48 hodin. Gastronomie a divadla jsou dál uzavřeny.

A pandémie nabírá nové obrátky. Ministerstvo hlásí 17. února 1735 nových případů a bilancuje: od začátku pandémie byl covid zjištěn u 437 874 Rakušanů, 8290 lidí na něj zemřelo… 19. února přibylo 1877 nakažených.
18. února navrhuje ministr zdravotnictví Rudolf Anschober zavedení povinnosti nosit respirátory pod širým nebem na frekventovaných místech. Kompetentní k vyhlášení mají být místní orgány. Linecký starosta Klaus Luger to pro své město odmítá. „Jsem striktně proti nošení roušek ve volnosti, dokud budou pandemická čísla jako teď na úrovni srpna,“ citují ho OÖN. V Linci bylo do sobotního poledne 164 pozitivně testovaných a sedmidenní incidence byla 79. Bez ohledu na diskusi jsou respirátory povinné na venkovních trzích.

19. února byla o dalších deset dnů prodloužena karanténa Tyrolska kvůli množící se jihoafrické variantě covidu – lidé mohou ze země odjet jen s negativním testem ne starším 48 hodin…

Vysoké tresty za konopí

Zemský soud ve Feldkirchu uložil triu z Vorarlberska vysoké tresty za pěstování a distribuci konopí, napsaly OÖN. V létě 2018 provozovali tři indoor-plantáže v Lustenau, Nüzidersu a Dornbirnu. Vypěstovali 225 kilogramů marihuany, 147 kilogramů v ceně kolem 560 000 eur šlo podle obžaloby do prodeje. K pěstování manipulovali elektroměry, čímž způsobili škodu 37 000 eur.
34letý byl potrestán devíti lety vězení, 31letý dostal o půl roku méně, 44letý „sklizňový pomocník“ z Německa tři roky. Organizátoři si pronajali domy a angažovali lidi ochotné za nízký nájem „bokem“ opatrovat konopí. Za pomoc při sklizni dostávali 2000 eur.

Obhájci vyzdvihovali dosavadní bezúhonnost svých mandantů, jejich doznání a argumentovali, že marihuana jako droga není srovnatelná s kokainem nebo heroinem…

5,08 milionu náklaďáků u Traunu

Po Západní dálnici A1 u Traunu loni projelo 5,08 milionu nákladních aut, tedy tolik, jako na žádném jiném dálničním úseku, píší OÖN. Kvůli koroně to bylo o 300 000 aut míň než předloni, ale pořád o 160 000 víc než v roce 2015.