Horskou službu přivolal na pomoc lyžařův kamarád ve dvě hodiny odpoledne s tím, že muž při jízdě upadl na obličej, krvácí a je v bezvědomí. „Byli jsme u zraněného během maximálně tří minut," říká Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava. "Na místě zjistili, že se z bezvědomí pomalu probírá. I poté byl ale dezorientovaný a otřesený. Zranění na obličeji se ovšem ukázalo jako méně vážné, šlo jen o víc krvácející odřeninu,“ popsal situaci na místě Petr Hladík, zasahující člen Horské služby Šumava.

Přívoz v Horní Plané.
Přívoz v Horní Plané stále jezdí

Vzhledem k okolnostem nehody rozhodl dispečink linky 155 Jihočeského kraje, že pro zraněného vyšle kromě sanitního vozu i vrtulník. „Přece jen to bezvědomí bylo delší," doplnil Petr Hladík. "Nemohli jsme vyloučit nějaké vnitřní zranění hlavy. Zafixovali jsme tedy zraněného do vakuové matrace a šetrně převezli na heliport. Zde si jej převzala posádka vrtulníku Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně a transportovala do nemocničního zařízení.“

Horská chata Kleť.
Chata Na Kleti má na nějakou dobu zavřeno

Bylo štěstí, že lyžař měl ochrannou přilbu. Na obličej spadl ve vysoké rychlosti na tvrdém zledovatělém sněhu. „Opět jde o častý případ přecenění vlastních schopností," podotkl k tomu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. "Lyžař, a to potvrdil i jeho kamarád, jel nebezpečně rychle a takovou jízdu nezvládal. Kromě toho nedbal na aktuální sněhové podmínky a nevšiml si, jaký je povrch sjezdovky,“ důrazně varoval před lyžováním na namrzlém sněhu.