Další testy na koronavirus, jejichž výsledky zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví v úterý dopoledne, potvrdily nově dva další případy onemocnění koronavirem na jihu Čech. Celkové číslo pacientů v jižních Čechách už je tedy 32.

Jak uvedla při srovnání výskytu nemoci ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová, průměr výskytu v České republice je jedenáct případů na sto tisíc obyvatel, na jihu Čech pak zhruba pět na sto tisíc obyvatel. Podle hygieniků je to i díky vyhledávání všech případných nemocných. "Mapujeme kontakty všech pozitivně testovaných na koronavir," zdůraznila Kvetoslava Kotrbová a poděkovala veřejnosti za respektování karanténních opatření. Ta se nyní týkají necelých dvou tisíc Jihočechů, kteří přišli do kontaktu s nemocnými.

Jeden pacient, který se nakazil koronavirem, je hospitalizovaný v českobudějovické nemocnici ve vážném stavu. Mluvčí nemocnice Iva Nováková povrdila, že je napojený na plicní ventilaci. Podle nepotvrzených informací Deníku jde o pacienta ve středním věku, který má další přidružená onemocnění.

Ilustrační foto.
Opatření proti šíření koronaviru: Strážníci popisují, jak se nyní chovat

Podíl případů, které souvisejí s prací v zahraničí a ostatními nakaženími je zhruba 3 : 1. Proto také jihočeská hejtmanka Ivana Stráská usilovala o zákaz pohybu pendlerů přes hranice. Vláda jim doporučila bydlet v zahraničí a v případě návratu domů mají povinnou karanténu.

V České republice bylo v úterý ráno potvrzeno ministerstvem zdravotnictví 1289 případů onemocnění koronavirem. Nejvíce v Praze, kde už počet nakažených přesáhl 200.