Z 5400 nádraží ve spolkové republice vybíral počtrnácté dopravní svaz Aliance pro koleje (ApS) stanice „nejpřívětivější k cestujícím“. Porota projela při testovacích jízdách celé Německo. Posuzovala vzhled, nabídky služeb, servis, a v kategorii turistických nádraží prohlásila vítězem právě Železnou Rudu a Wittenberg.

Zpráva nesmírně potěšila předsedu přírodního parku Bavorský les Heinricha Schmidta. „Nejvýše položenou železniční stanici v Německu jsme získali v roce 2006 od Německých drah, po důkladné přípravě jsme ji od roku 2010 do roku 2015 sanovali a vytvořili s dceřinými společnostmi atraktivní zařízení. Po vítězství v ceně ,Cílem jízdy příroda´ v loňském roce je to další významný milník,“ řekl. Zdůraznil, že tato stavební památka má velkou výletní hodnotu v každé roční době a je oblíbená především při špatném počasí.

Barbara Mauersbergová z ApS uvedla, že toto nádaží, které přežilo studenou válku, nadchlo porotu svou živoucí evropskou hraniční kulturou. „Je idylou pro přeshraniční turisty,“ konstatovala jury. „Není jen dobrým odrazovým můstkem k výletům, je samo o sobě cílem, jehož návštěva se vyplatí.“ Hodnotiteli byli zástupci německého svazu cestujících Pro Bahn, Dopravního klubu Německa, Autoklubu Evropa, Všeobecného německého klubu cyklistů a ApS. S nimi cestovali i experti Německého svazu turistiky a kooperace Cílem jízdy příroda, aby hodnotili turistické kvality nádraží. Převzetí německé části nádraží přírodním parkem označili za opravdu šťastnou náhodu. Ocenili také krásnou nádražní alej a gastronomii na bavorské i české straně. „,Víc nádraží´ vlastně ani nemůže být,“ uzavřela porota. PNP dodává, že jde o první vítězství „mezinárodního nádraží“ v historii této soutěže.

Poznamenala, že ocenění přichází ke 140. trvání hraničního nádraží dokončeného v roce 1877. Budovalo se pět let na železničním spojení mezi Mnichovem a Prahou a bylo vskutku reprezentativní, o délce 136 metrů. V roce 2000 tady vzniklo první informační centrum přírodního parku Bavorský les, které slouží i oběma sousedícím národním parkům. V neděli 15. října se tady bude tslavit dvojnásobně – 140 let nádraží a předání pamětní tabule Nádraží roku 2017. www.naturparkwelten.de.

Kostel vs. hospoda

Farář z Haidmühle se zlobí.Zdroj: Deník/repro PNP

Slavnostní průvod své kolečko obcí téměř dokončil a čím dál víc lidí mířilo do kostela, kde se farář Alois Kaiser (na snímku) chystal začít mši. Jako vždy oblékl v sakristii kněžský háv a ještě se podíval z okna, zda už dorazili všichni, kteří do Haidmühle přijeli vlakem, aby mohl začít. A nevěřil svým očím, napsala PNP. „Celá zadní část soupravy vystoupila a kolektivně zamířila směrem k pivnímu stanu,“ cituje faráře. Povolily mu prý nervy a ze sakristie na lidi volal, jestli snad náhodou nemají jít do kostela. Vyslyšen nebyl…

Svůj hněv pak vyjádřil ve farním dopise. „Poté, kdy jsem jako farář už často při spolkových oslavách zažil, že se nemálo účastníků po průvodu neodebralo ke slavnostní bohoslužbě, ale rovnou do stanu k pití piva, chtěl bych s veškerou ostrostí tuto rozšiřující se praxi odsoudit,“ psal. Mše je podle něho srdcem, jádrem oslavy, protože při ní jde o vyprošení si Božího požehnání. Toto bojkotovat je „neslýchaná urážka pána Boha“. Něco takového se snad dá pochopit u lidí, kteří z církve vystoupili, u věřících křesťanů je to ale nepřijatelné, míní.

Páter Kaiser je chováním svých oveček také osobně zklamán, pokračuje PNP. „Připravuji se na každou mši intenzívně. Když pak do kostela nikdo nepřijde, připadám si už trošku komický,“ řekl. Ve farním dopise k tomu uvedl, že tak jeho motivace k vykonání bohoslužby klesá na minimum.

„K odstranění problému má farář po ruce hned jedno radikální řešení – během mše by měl v pivním stanu platit zákaz čepování,“ uzavírá PNP. „Než k tomu ale dojde, měl by prý snad stačit apel ve farním dopise na představitele spolků, aby tomuto despektivnímu způsobu chování členů svých spolků a náboženské obce zabránili…“

Malý zpěvák do finále

Stefan Mross a Johannes Weindl.Zdroj: Deník/repro PNP

Od pátečního večera je Johannes Weindl z Rechetsriedu, části obce Kollnburg, s rodinou a četnými příznivci v Rustu. Tam ho v sobotu čekají zkoušky pro nedělní živé vysílání. „Proceduru už tento absolvent státní reálky ve Viechtachu, který teď začíná v rodinném podniku učení se obkladačem, dobře zná,“ píše PNP. „Už pětkrát živě vystupoval v tomto Europarku a ve vysílání televize ARD. Od 23. července se týden co týden líbil tolika posluchačům, že ho v telefonickém hlasování vždy posunuli do dalšího vyřazovacího kola Letní hitparády – až do finále v neděli 27. srpna, kdy se o titul utká s Justinem Winterem,“ píše PNP. Pořad „Vždycky znovu v neděli“ začne v 10.03 a chlapec z Bavorského lesa doufá, že ho příznivci zase nenechají ve štychu.

„S muzikou začal před sedmi lety jako osmiletý, kdy si od rodičů Ilse a Johanna Weindlových toužebně přál k prvnímu přijímání knoflíkovou harmoniku, a pro jistotu jim k pořízení ,přihrál´ i část svého kapesného,“ pokračuje deník. „U Williho Preiße ve Viechtachu se začal učit hrát a po půlroce byl ve své premiéře hvězdou setkání muzikantů v prastaré hospůdce v Kollburgu. Pod vedením Heidi Voglové z Krailingu následovala četná vystoupení na oslavách, školních setkáních, při adventním zpívání, na silvestrovských party atd. Nedávno si vybojoval účast ve finále Alpské Grand Prix v říjnu v Meranu – a teď ho čeká boj o titul Krále letních hitů a šanci absolvovat velké turné s moderátorem tohoto pořadu Stefanem Mrossem,“ píše PNP.

Čech tloukl Bavorku

Ve čtvrtek brzy ráno došlo v nákupním středisku ve Zwieselu ke sporu jednoho páru „na pěsti“, napsala PNP. Během hádky udeřil 39letý „Čech ze Zwieselu“ svou o patnáct let mladší přítelkyni pěstí do týla. Poté utekl, ale pozorný svědek ho pronásledoval a zároveň vedl policii mobilem k nádraží v Regenu, kde byl pachatel následně dopaden, popsal list. „V přítomnosti policistů obviněný vyklidil společný byt. Jeho 24letá bývalá přítelkyně vyvázla s lehkým bolením hlavy, jejího expřítele čeká trestní řízení za úmyslné ublížení na zdraví,“ uzavírá PNP. Formulaci „Čech ze Zwieselu“ neupřesňuje.