Salim Murad, politolog z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity

"Demise premiéra Nečase je správná věc, ale podle mého názoru měl rezignovat už v minulém týdnu. Pokud jde o předčasné volby, bylo by ideální, pokud by do té doby padl i verdikt o obvinění či nevině těch protagonistů současného skandálu. Ale musíme být realisté. Ostatně jak dlouho čekáme na začátek projednávání kauzy Davida Ratha?"


Vladimír Brůha, českobudějovický lídr ODS

"Domnívám se, že odchod Petra Nečase by vyřešil hodně věcí, které s tím souvisí, ačkoli ještě nebylo vzneseno trestní oznámení. Co se týče předčasných voleb, tak záleží na rozložení sil v parlamentu. Myslím, si, že pokud bude mít koalice dostatečnou většinu, může vláda pokračovat."

Pavel Eybert, senátor za ODS (Táborsko a východní část okresu Písek)

"Situace už byla pro pana premiéra Nečase neudržitelná, proto byla jediná možnost, že svou funkci složí. Tlačit v tuto chvíli na vyslovování nedůvěry vládě by bylo zbytečné. Role prezidenta zřejmě naroste, protože nebude spokojen s každým, kdo by měl sestavit novou vládu. Otázkou je, zda tento kabinet zůstane na současném půdorysu, protože se klidně může stát, že potřebných 101 hlasů ve sněmovně mít nebude. Pak nastoupí proces předčasných voleb. Podle mého názoru je to teď 50:50."

Pavel Pavel, místostarosta Strakonic a krajský zastupitel, Jihočeši 2012

„Krok Petra Nečase byl logickým vyústěním. Jen je mi trochu líto jeho dlouhého a prázdného projevu. Myslím si, že jednající strany nám ještě ukáží, jak lze pracovat s legislativou. Ale pro předčasné volby prostor nebude."

Zdeněk Bezecný, historik, předseda krajského výboru TOP 09

„Demise Petra Nečase se dala očekávat, vítám, že vyvodil politickou odpovědnost za dění posledních dnů. Prioritou pro TOP 09 je pokus o sestavení nelevicové vlády s jiným premiérem. Samozřejmě, že pokud se toto nepodaří, dalším řešením jsou předčasné volby. Nyní je potřeba udělat vše proto, aby se vrátila důvěra lidí v politiku."

Petr Braný, předseda jihočeského krajského výboru KSČM

„Premiérova demise se dala očekávat. Už minulý týden jsem řekl, že až se v pátek členové koaličních stran rozjedou domů a ve svých regionech uslyší názory lidí, budou tlačit na Nečasovu demisi. Všichni nemají kachní žaludky, aby ten tlak vydrželi. Ovšem, řečeno ve sportovní terminologii, hraje-li mužstvo velmi špatně, tak pouhá změna kapitána a hledání náhradníka v tom samém mužstvu nic nezmění. Politika stojí na důvěře lidí, ve sportu jí mužstvo může dosáhnout jedním nebo dvěma vítězstvími, ale v politice je to dlouhodobá práce. A současná vláda si důvěru lidí nezískala. Dosavadní řešení, tedy hledání nového premiéra ve stranách vládní koalice, je řešením na hranici utopie. Lidé je nepřijmou, bude jen radikalizovat společnost a nebudou se řešit základní věci. Teď se jen rozhýbali někteří ministři, kteří usilují o to, aby byli i v příští vládě."

Jan Koudelka, starosta města Zliv

"Domnívám se, že Nečasův krok byl logickým vyústěním situace, která se vyvíjela od čtvrtka, v podstatě to nemohlo dopadnout jinak. Nyní záleží na tom, jak se zachová prezident a vládnoucí koalice. Myslím, že předčasné volby nebudou, protože převládne chuť vládnout. Domluví se, najdou řešení a povládnou vesele dál."

Petr Stupka, známý českobudějovický kuchař

"Aktuální politickou situaci nelze nesledovat, protože je toho všude hodně, ale zdá se mi, že trochu chybí nadhled. Myslím si, že demise premiéra je z morálního hlediska správný krok. V naší politice to bohužel moc není zvykem a sám jsem byl zvědavý, jestli to Petr Nečas nakonec udělá. Domnívám se však, že by bylo dobré, aby tahle vláda svojí práci dokončila a volby se konaly až v řádném termínu za rok, ale chuť druhé strany vládnout je velká, takže se asi všichni budou snažit o předčasné volby. Musím ale uznat, že to je demokratické řešení, takže by to v tuhle chvíli bylo korektní."

Karel Daňhel, ředitel Divadla Oskara Nedbala, Tábor

„Tyto politické činy a postupy velice těžce kompromitují demokracii a lidé si už téměř zvykli, že tyto špatnosti jsou vlastně normální. Státní zastupitelství teď prokázalo vůli, že s tím chce něco dělat, což jsem rád. Osobně bych na ten rok do řádných voleb uvítal úřednickou vládu odborníků, kteří by to tady dali do realistického rámu a skončí cloumání různými politickými kšefty.

Aleš Trdla, hudební producent, České Budějovice

"Já si myslím, že by to mělo směřovat k předčasným volbám. Před veřejností už by nějaká kosmetická úprava neobstála. Je ale otázka, jestli hned teď vyhlásit předčasné volby, které by vyšly na konec prázdnin nebo na začátek září, protože menší strany by neměly dost času na přípravu, aby tam mohli přijít noví slušní lidé. Do úřednické vlády se asi nikomu nechce, ale kdyby nějaký čas vládla, každý by se na předčasné volby mohl připravit. Nové volby do 60 dnů, to by pro menší strany byla nevýhoda. Výhoda by to byla pro současné větší strany, pro stávající garnituru. Přitom pro lidi už je to dnes jedno, z jakých jsou politických stran, veřejnost je bere jako jednu partu."

Mirka Dürnfelderová, umělecká vedoucí Národopisného souboru Doudleban

"Varianta, že by se nyní konaly předčasné volby, se mi příliš nezamlouvá. Bylo by to jen vyhazování peněz, přitom v politice by se toho zřejmě příliš nezměnilo. Po všech těch skandálech, o nichž slýcháme v televizi a čteme v novinách, už snad nemůže mít důvěru v politiku nikdo. Sama ale volit chodím a ani tento skandál mě neodradí od toho, abych k volbám šla i příště. Aspoň mám pak právo si takto zanadávat."

Jan Zeman, starosta Boršova nad Vltavou

"Kdyby měly být mimořádné volby, byla by to totální porážka pravice. A jaký je dnes výběr? Koho jiného volit? Já si celkově myslím, že to, co se děje, co vyplouvá na povrch, je něco neuvěřitelného, je to jak z románu Šifra mistra Leonarda. Ale vypovídá to také o nás samých. Jistě je tu nějaké dědictví, nejen od komunistů, ale už od roku 1938, ale je to i výpověď o dnešní společnosti. Míra rozkrádání je neuvěřitelná. Zakletý pes je v rozdávání dotací. Dotace pokřivily trh. Žádost zpracovávají firmy, které vám poradí, ale berou si svá procenta. Vláda, ministři a někteří úředníci se vžili do role panovníka, který projíždí krajem, rozhazuje peníze chudině a přitom mu samozřejmě hodně zůstane. Legalizovala se zlodějna a vytratil zdravý rozum. Zprávu o prvním zatýkání jsem dostal v autobusu, když jsme se s penzisty vraceli z výletu na Zemskou výstavu. Jejich první reakce, co jsem postřehl, byla: A zavřeli už Kalouska (ačkoliv s aférou nemá ministr financí za TOP 09 nic společného – pozn. red.)? To dává za pravdu těm, kteří tvrdí, že pro většinu veřejnosti je to jedno, jestli je někdo levice nebo pravice. Lidé už to berou tak, že v parlamentu je jen jedna strana, která odklání, tuneluje a podobně."

Bohuslav Navrátil, starosta Blatné za Volbu pro město

"Byl bych spíš pro to, aby se nějak dohodli a pokusili se sestavit vládu novou, ale ne úřednickou. V okamžiku, kdy nám zbývá do řádného termínu voleb rok, mi to připadá jako lepší řešení."

Oldřich Petrášek (ODS), starosta Netolic

„Zdá se mi to celé jako komedie. Když se podívám, z čeho jsou jednotliví aktéři obviňováni, například tři bývalí poslanci, to už může být pomalu zatčen každý. To, že Petr Nečas podá demisi, nic přece nestojí na jednom člověku. Určitě by ale měla vláda dovládnout."

Richard Dušák, majitel hudební agentury, Tábor

„Připadá mi, že člověk už neví, co je lepší. Politikou se až tak moc nezabývám, ale je jasné, že už dlouho se pro ni nenacházejí slušní lidé, byť Nečas podle mne k nim zrovna patřil. Jsem skeptický, zda se podaří najít teď takové, aby dělali dobře pro lidi a ne pouze pro sebe."

Zdeněk Mráz, místostarosta Třeboně, krajský zastupitel, ČSSD

"Z těch informací, které se k nám dostávají z tisku sice postupně, ale stále nové a nové, mohu říci, že bez ohledu na to, jaké politické strany se to týká, by něco takového na úřadu vlády nemělo takhle fungovat. Z mého pohledu za chod úřadu odpovídá premiér a je dobře, že z toho konečně vyvodil osobní důsledky. Je jen škoda, že mu to trvalo tak dlouho. Co se týká dalšího postupu, obě varianty, tedy předčasné volby nebo dokončení vládního období s novým premiérem, jsou možné."

Josef Samec, radní Strakonic za ČSSD

"Petr Nečas ukázal dost rozumu, aby podal demisi. Osobně jsem pro předčasné volby, ale více než jisté, že k nim nedojde. Koalice pod vedením nového šéfa Martina Kuby se jistě stmelí a krizi ustojí."

Bohumil Komínek, místostarosta Jindřichova Hradce, předseda MO ČSSD

„Já si myslím, že demise premiéra Nečase pro Českou republiku nic neřeší. Vláda se samozřejmě bude chtít udržet, ale je to jenom takové oddalování. Předčasné volby bych rozhodně podpořil."

Jiří Vacek (bezpartijní), starosta Strážného

„Pokud je pravda to, co se dozvídám z médií, je to zdravá sebereflexe, že premiér položí funkci. Přijde mi to logické. Nejsem ale v tuto chvíli zcela vyhraněný."

Jaroslav Mach, českobudějovický lídr ČSSD

"Předčasné volby by měly být určitě a v co nejbližším čase. Demise premiéra Nečase je na místě, ale je smutné, když k jeho odchodu dochází ne z politických důvodů, ale na základě věcí trestního řízení v jeho okolí. Tato vláda měla několik závažných politických problémů, například problém s S-kartami, s 2. pilířem důchodové reformy nebo i s církevními restitucemi, ale toto už je extrémní situace."

Lubomír Dragoun (Nezávislí), starosta Vlachova Březí

„Asi premiérovi ani nic jiného nezbývalo, myslím v tom smyslu, že se tento krok dal očekávat."

Vít Svoboda, předseda OV KDU-ČSL, radní Dačic

"Podle mého osobního názoru do parlamentních voleb zbývá zhruba rok a v té chvíli je z finančního hlediska zbytečné dělat předčasné volby a dvakrát vyhodit peníze. Ale to neznamená, že bychom si nezasloužili lepší vládu.  Nyní bude záležet na vládnoucích stranách, zda se podpoří a na prezidentovi, zda najde vhodného kandidáta na premiéra, který se obklopí schopnými lidmi. V každém případě, pokud se skutečně událo to, co říká policie, tak je to ostuda pro celý národ."

Miroslav Janovský, předseda představenstva jindřichohradecké nemocnice

„Předčasné volby jsou v současné situaci rozhodně řešením. Uvidíme ale, jak zareaguje pan prezident."

Milada Vlasáková, zastupitelka Strakonic za KSČM

„Když už k tomu nedošlo dřív, v současné situaci bych pro předčasné volby nebyla. Máme po povodních a když si představím, kolik by ty volby stály, tak si říkám, že ty peníze by měly jít raději jinam. Shrnuto – politicky bych pro ně byla okamžitě, ale po ekonomické stránce, říkám počkat na řádný termín."

Ladislav Havel, zastupitel Strakonic za stranu ODS

„Nevím, zda měl Petr Nečas bojovat déle, ale  zachoval se jako slušný člověk. Je nasnadě, aby další  kroky plánovali ti, kteří vyhráli volby, tedy ODS. Co se týká předčasných voleb, nebudou a ani by to nebylo rozumné. Rok před normálními volbami by to byla drahá sranda."

Vladimír Vácha, podnikatel, Písek

"Tuhle vládu už nezachrání nic. Mně by se líbilo, kdyby skončili kompletně, a to nejen vláda. Aby odešli modří, oranžoví, červení, prostě všichni, co tam jsou nyní. Bohužel k tomu ale nepomůžou ani předčasné volby."

Ivana Vlková (bezpartijní), starostka Chluman

„Upřímně, nejsem politicky angažovaný člověk, jsem starostka a na to se snažím soustředit. Politické šarvátky dělají ale špatnou náladu, nebudí to dobrý dojem."

Stanislav Míka, předseda OV KSČM Jindřichův Hradec

"Nejlepší by samozřejmě byly nové volby, ale osobně si myslím, že vládní koalice se bude snažit vládu udržet, dají si nové čelo a pojedou dál, protože tuší, že ve volbách by to pro ně dopadlo špatně. Na vzniklou situaci se dá buď s úžasem zírat a nebo si člověk musí udělat názor ne zrovna dobrý. Určitě je to jiná demokracie, než kterou jsme si představovali, není kontrolní mechanismus, proto to došlo tak daleko a navíc si politici moc nestojí za svým slovem a za tím, co řekli."

Radek Chvosta, zastupitel Strakonic za stranu ODS

„Rezignace Petra Nečase je věc vývoje a já jeho krok považuji za postavení se čelem celé kauze. Rád bych mu alespoň takto poděkoval. Pokud vím, Martin Kuba čeká na na to, zad mu dá strana mandát. Podle mne je to pracovitý člověk a má moji podporu. A předčasné volby – raději počkat na oficiální termín."

Jan Babor, poslanec ČSSD, Tábor

„Sice už máme víc informací, ale stále nevíme, co bude. Při pohledu na koalici nekoalici vidím jako nejlepší řešení, aby občané znovu rozdali karty. Jsme ale v čase, který je rozhodný pro přípravu dalšího státního rozpočtu a pro čerpání peněz z fondů Evropské unie, takže pro nové volby není zrovna vhodný. Situace je nepříjemná i vážná, a to co se stalo, je neomluvitelné."

Bohumil Petrášek (Volba pro město), starosta Vimperka

„Myslím si, že pod tím tlakem, pod nímž v posledních dnech premiér byl, mu nezbylo nic jiného, než rezignace. Měl to ale udělat dříve, než se to takto vyhrotilo."

Václav Valhoda, starosta Volyně a krajský radní za ČSSD

„Doufám, že odchod premiéra Petra Nečase naši vládu zachránit nedokáže. Záleží však na tom, jak se rozhodne TOP 09. Co se týče sněmovny, musí se rozpustit sama. Podle mě je to ale už nutné. Stejně tak si myslím, že by měly být nové volby a to co nejdříve."

Tomáš Jirsa, senátor za ODS v obvodu Český Krumlov, starosta Hluboké nad Vltavou

Je zcela jistě politování hodné že vojenská zpravodajská složka státu byla v době míru zneužita ke špiclování eventuální nevěry manželky premiéra. Je to skandální a velitel, který své lidi poslal nahrazovat soukromé „očko", si zaslouží být suspendován. Zároveň to napovídá nové vládě, kde se dá v dobách škrtů výrazně ušetřit. Avšak ruku na srdce: musela kvůli nezákonnému sledování premiérovy manželky protikorupční policie zatknout a obvinit tři šéfy vojenského zpravodajství a způsobit mezinárodní skandál? Dozorující státní zástupce může v televizi stokrát tvrdit, že zatýkání vojáků probíhalo důstojně, do světa však policie vyslala zprávu, že spolu se zatčenými bylo zadrženo sto padesát milionů korun a desítky kilogramů zlata. A policie stále neřekla, zda to byli vojáci či kdo, kdo tyto miliony měl v šuplíku.Co si o tom musí jejich kolegové v zahraničí pomyslet? Nikoli pád vlády, ale tuto mezinárodní dehonestaci našich tajných služeb považuji za problém prvního řádu.  Kritizuji aktivismus některých kroků policie a státních zástupců. Mám však důvěru v soudy. Všechny komunální „politicko-trestní" kauzy, které jsem v posledních dvaceti letech sledoval, rozhodly soudy ve prospěch starostů a zastupitelstev. Jakkoli mám kritický postoj k třem obviněným poslancům, odsouzení za přijetí členství v dozorčích radách se bát nemusí. Prokáže jim snad někdo, že na práci v dozorčích radách nestačili, či že ji dělali špatně? I když to tak někdy nevypadá, žijeme v právním státě. Po jeden a půl roce vyšetřování zasahovala policie v noci a s kuklami na hlavách, ačkoli musela vědět, že dva hlavní aktéři, Rittig s Janoušek, jsou v zahraničí. Překvapivě, ani jeden z nich nebyl obviněn. Kdo si objednal pád Nečasovy vlády?

Ivana Říhová, místostarostka Strakonic, TOP 09

„Rezignace předsedy vlády Petra Nečase se dá shrnout asi tak, že vzhledem k vývoji událostí je na místě. Možný kariérní vzestup Martina Kuby ponechám zcela bez komentáře. A co se týká předčasných voleb, tak nejsou tím, co by republice pomohlo. Nejsou řešením."

Svatava Kopečková, manažerka CineStar České Budějovice

"Je to velká deziluze, co sleduji už od čtvrtka a je mi z toho velmi smutno. Můj názor je, že by měly být nové volby i když je velký otazník, co bude dál. Jsem ale optimista, a tak věřím, že se vše vyřeší. Už proto by ale měly být nové volby, protože současná garnitura politiků ztratila důvěru občanů."

Jiří Hůlka, starosta Horní Plané (STAN)

Informací, které by logicky odpovídaly na to, co se vlastně stalo, ti, kdo tohle vše spustili, poskytují zoufale málo. Pak je těžko situaci komentovat. Já máme jen obavu, že to celé je souboj dvou vlivových skupin, které si politiky a voliče berou jako svoje loutky a oběti. Není mi jasné, že dokáží téměř zavřít premiéra, v podstatě jej zlikvidovat a přitom ti dva, kvůli kterým celé to odposlouchávání, vyšetřování a zatýkání začalo, si dva dny před tím v klidu odjedou na dovolenou. To je pro mě prostě nepochopitelné.

V kostce mohu říci jen to, že je to nešťastné pro celou Českou republiku. Předčasné volby by byly vytloukáním klínu klínem. Vládu odborníků nebo úřednickou vládu už jsme zažili, za úřednické vlády se schválily dotace pro solárníky, takže já si nedělám vůbec žádné iluze o tom, jestli by to nebylo možná ještě horší, než teď.

Stanislav Trnka, zastupitel Českého Krumlova (KSČM)

Podle mého osobního přesvědčení by byly nejvhodnější předčasné volby. Teď je takový slepenec a takový zmatek, že to je přímo korupční prostředí. Takže nové volby, ať si lidé řeknu, jestli podrží většinu pravice nebo ne. Ať to má nějaký punc.

Jan Vondrouš, (KDU-ČSL)

Je mi to velmi líto, že takovéhle situace nastávají, určitě to není ku prospěchu nikoho. A asi jiný postoj, než zaujal Petr Nečas se k tomu zaujmout nedá. A předčasné volby? Já nevím. Tohle byl problém premiéra, ten už tam není, odstoupil, tak je to nechme dojet do konce.

Zdeněk Zídek, starosta Lipna nad Vltavou (bezpartijní)

Vždyť nám zatím neřekli vůbec nic. Připadá mi úplně neuvěřitelné, že je možné, aby nějaká vedoucí kabinetu úkolovala rozvědku a to se stalo předmětem takovéhle kauzy? Nic mě k tomu nenapadá, než to, že je to celé nějaké umělé. Je evidentní, že to je boj jedněch proti druhým, ale vůbec nejsem schopen říci, kdo je na jaké straně. Aby stále operovali jakýmsi vedlejším produktem a kromě toho, že vypustí informaci o tom, že zabavili nějaké peníze a zlato, neřekli žádné podstatné informace, to je opravdu podivné.

Luboš Peterka, starosta Radomyšle, zvolen za Nestraníky

Pokud je situace už v takovém stádiu jako teď, je demise premiéra jediným řešením. Je to jediná možnost pro koalici, jak získat prostor pro jednání. Pokud jde o předčasné volby, obě varianty mi nevadí. Pokud koalice vybere takového lídra, který získá podporu, tak proč ne. Martin Kuba, o kterém se teď v této souvislosti mluví, jak se mi jeví nyní ve vysoké politice, na mě působí důvěryhodně. Na druhou stranu, pokud by to mělo být sešité horkou jehlou, tak budou lepší předčasné volby. Pro mě je nejdůležitější, aby to řešení bylo rychlé. Úřednická vláda naši republice už v minulosti neprospěla.