„Musím měsíc před finálem udržovat jídelníček. Ještě chci něco zhubnout, protože kamera přidává 5 kg,“ vysvětluje 54 kilová slečna. Rodiče jí příliš v účasti na soutěži krásy nepodporovali, protože se o ni bojí. Dříve měla totiž podle svých slov problémy s jídlem. „Věděli ale, že s tím nejde nic dělat. Jsem hodně tvrdohlavá. Když si něco umanu, nikdo mě k opaku nepřinutí,“ říká dívka, která si plní právě svůj sen. Zato přátelé jí fandí, ale trochu s rozpaky, protože se soutěž výrazně změnila. S novými majiteli přišel totiž i nový koncept soutěže. „Jsou věci, které se mi na něm líbí i nelíbí, ale já musím souhlasit se vším,“ vzdychne finalistka.

Momentálně hodně cvičí, má v Českých Budějovicích osobního trenéra, který se jí věnuje třikrát týdně. V Praze zase hraje tenis nebo běhá. Musí na sobě pracovat.

Michaela Šmejkalová je s výškou 170 cm v soutěži druhá nejnižší. Prý je to hendikep, který se podpatky spravit nedá. „Soutěž si žádá vysoké holky,“ podotýká.

Ucházení se o titul Miss bylo pro dívky náročné. Finalistky každý měsíc čekal nějaký workshop. Například byly na kurzu přežití v přírodě. „To bylo dost obtížné,“ vzpomíná Michaela Šmejkalová.

Modelingu se věnuje už čtyři roky a chce v něm pokračovat, i kdyby nevyhrála. Nikdy by prý nešla za hranici a nenafotila by například nahé fotky. „Vzalo by mi to úroveň,“ svěřuje se modelka, která si od soutěže krásy slibuje kontakty a nabídky práce. Ráda by se kromě modelingu věnovala také moderování. Přihlásit se zkusila i loni. Letos měla víc času a věřila si, a tak to vyšlo.

Michaela Šmejkalová žije v Praze, do jihočeské metropole se vrací pravidelně.

Jako všechny modelky i Michaela Šmejkalová miluje módu a nákupy. Říká: „Kdybych mohla, nakupuji každý den.“ Nenosí ale jen šatičky. „Někdy se oblékám sportovně. V teplácích chodím furt,“ směje se. Koš vynáší prý nenamalovaná.

Když na molo dostane oblečení, které se jí líbí, užívá si to. Obléct si pracovně něco, co by jinak nenosila, by ale neodmítla. „Přijde mi to neslušné. Když chce návrhář, abych něco vynesla, tak to udělám. Je to moje práce,“ dodává.