„Tak rozsáhlá expozice s kamenotisky a linořezbami Joana Miróa v tak malém místě je něco zcela mimořádného,“ píše PNP. „V šesti malých kabinetech a v chodbách tohoto uměleckého prostoru působí maloformátové litografie uspořádané po cyklech a ilustrace nejúčinněji. Informační panely v němčině a v češtině podávají přehled o umělcově životě, vykládají nejdůležitější prvky jeho tvůrčích prostředků a princip kamenotisku.“ Výstava je otevřena do 15. dubna (pá-ne 10.30-17), informace tel. 09925/1829752. Souběžně jsou vystavována díla Jutty Pointnerové a snímky amerického fotografa Adam Kiefera ze života horských goril.

Kamera přeplula moře

Desetiletý William postavil 1. září na kámen na pláži Thornwick Bay v East Yorkshiru kameru a zapomněl ji tam. Malá vlna ji pak spláchla do moře. Začátkem listopadu ji našel Roland Spreer ze ostrůvku Süderoog na šlesvicko-holštýnském západním pobřeží. „Podle propočtu německé společnosti pro záchranu trosečníků DGzRS urazil vodotěsný přístroj během dvouměsíční samovolné plavby 800 až 900 kilometrů,“ píše deník PNP.

DGzRS vypočítal speciálním počítačovým programem a srovnáním fotografií původní stanoviště kamery. Odtud ji proud snesl až do úrovně dánského Esbjergu a pak na jih k Süderoogu. Video ze „startu“ v Británii se z téměř nepoškozené a stále funkční kamery podařilo „vydolovat“ a anglická média je rozšířila. Williamův otec se pak obrátil na obyvatele „cílového“ ostrůvku ve Frísku. V minulých dnech se chlapec s nálezcem sešel a poděkoval mu.

Referendum proti kouření?

Jak náš web informoval, v Rakousku se organizuje odpor proti záměru nové vlády novelizovat protiukřácký zákon a znovu povolit kouření v oddělených místnostech gastronomických provozů. Prezídium vídeňské lékařské komory udělalo v pátek první kroky k všelidovému hlasování o uspořádání referenda za pokračování dosavadního zákona, který zahrnuje i generální zákaz kouření v restauracích, uvedl linecký Vilksblatt. „Je ostuda, že věc vůbec potřebuje takto silový tlak,“ řekl prezident komory Thomas Szekeres. Organizace se pro něj rozhodla, aby pomohla přece jen k „vítězství rozumu“ v Rakousku. „To jsme našim pacientům zkrátka dlužni.“

„Don’t Smoke“ petici Rakouské protirakovinné pomoci podepsalo už 430 000 lidí.

Uber loni: čtyři miliardy jízd

Diskutabilní taxislužba Uber loni poskytla čtyři miliardy jízd, uvedl techologický blog Recode po rozhovoru s novým topmanažerem společnosti Barneym Harfordem. Od startu v roce 2010 Uber zaznamenal pětimilardovou jízdu teprve loni v květnu. Služba je nyní aktivní v 600 městech 78 zemí, uvedl linecký list.

Harford řekl, že chce provoz firmy zefektivnit. V posledním čtvrtletí minulého roku prý prodělala 1,46 miliardy dolarů, v předposledním 1,06 miliardy. Ztráty podle něho připadají z velké části na příplatky řidičům a pasažérům, s nimiž chce Uber bodovat v kokurenčním boji s jinými poskytovateli služeb. Do konce roku 2019 hodlá jít na burzu.

Iránsko-americký byznysman Dara Khosrowshahi, který je od září šéfem firmy, usiluje o její přebudování. „Dlouho nejcennější začínající podnik na světě sklouzl do krize vedení poté, kdy mu byly předhazovány sexismus, diskriminace, krádež technologií a špehování konkurence. Kromě toho Uber tajil přes rok krádež dat, při níž získal informace o 57 milionech řidičů a pasažérů,“ píší OÖN. Dodávají, že pod vedením spoluzakladatele a exšéfa Travise Kalanicka Uber globálně agresivně expandoval - „často při nectění platných pravidel“ – a dostával se do sporu s jinými podnikateli v taxislužbě a s úřady.

Běženci nepracují

Jak uvedl Volksblatt, v prosinci bylo u rakouských úřadů práce hlášeno jako nezaměstnaní 25 448 uznaných azylantů a 5403 osob s právem na ochranu, tedy těch, kteří nedostali azyl, ale jejich život nebo zdraví jsou v mateřských zemích ohroženy, a proto mohou zatím v Rakousku zůstat. Celkem jde tedy o 30 851 lidí. Proti prosinci 2016 to bylo o asi 9,7 procenta víc. Z celkového počtu lidí bez práce – 378 741 - na ně připadalo osm procent. 13 498 přišlo ze Sýrie, 6086 z Afghánistánu, 3512 z Ruska, 1076 z Iráku, 1645 z Iránu a 1130 ze Somálska.

Cyklisté (ne)podváděli

Podváděli cyklisté počítadlo?Zdroj: Deník/repro

Rakouští Svobodní (FPÖ) se pohoršili nad údajným umělým vylepšováním statistiky, jak o ní psal deník Kurier. Podle jednoho „čtenáře-reportéra“ šlapalo asi deset cyklistů nejméně půl hodiny dokola kolem automatického počítadla provozu na kruhové křižovatce u Prátru, prý aby navýšili jím registrovaný počet projíždějících kolařů a vyvolali dojem, že jich tudy jezdí tisíce. Šlo ale ve skutečnosti o uměleckou akci proti nové koalici.

Linecké OÖN vysvětlují, že město Vídeň už léta měří frekvenci cyklistů na různých místech pomocí automatických počítadel, aby získalo přehled o hustotě cyklistického provozu. Při každém průjezdu kola kolem čidla naskakuje na sloupových ukazatelích aktualizované číslo.

Mluvčí FPÖ pro dopravu Anton Mahdalik mínil, že takto nečistými praktikami může být „vyšroubováván“ do výšky momentálně sedmiprocentní podíl kolařů na dopravě, v neposlední míře proto, „aby mohla být vybudována šikana pro automobily na Praterstrasse“. Chtěl vědet, nakolik o tom byla informována radní pro dopravu Maria Vassilakouová (Zelení), nebo kdo byl zadavatelem této akce. Také mluvčí lidovců Manfred Juraczka požadoval, aby paní radní v budoucnu zabránila „dnes odkryté a dětsky snadno proveditelné manipulaci s počítacím místem“ a postarala se o korektní vyhodnocení zjištěných dat.

Ukázalo se ale, že šlo o „politickou uměleckou akci“, k níž po vytvoření černo-modré vlády koncem roku vyzvali kurátorka Angela Stiefová, kulturní redaktor Thomas Mießgang a tvůrce Thomas Draschan pod názvem „Jezdit proti pravici“. Podle Stiefové mělo jít o „sociální plastiku“. Pod mottem „Zlomíme milion“ chtěli kroužit kolem počítadla tak dlouho, než se na něm objeví milion průjezdů – na startu akce tam stálo číslo 978 000. A cíl se skupince podařilo splnit.

Těžká alfabetizace

„Přes speciální podporu patří učení se němčině pro mnoho analfabetů mezi uprchlíky k největším překážkám integrace,“ napsaly OÖN. Jen v první polovině loňského roku se kurzů zúčastnilo kolem 43 000 běženců. „Přes vyučování v extra malých skupinách a až 1300 vyučovacích hodin mluví ale čtyři z pěti azylantů tak špatně německy, že nemají šanci na získání pomocných zaměstnání nebo na vzdělávání se,“ uvedl list.

Zavřou nevytížené tratě?

Letos bude rozhodnuto o dalším provozu 25 kilometrů železnice mezi Viechtachem a Gotteszellem v okrese Regen, píší PNP. Od 12. září 2016 je na tomto úseku testován potenciál cestujících. Pokud nebude dosaženo tisíc „osobokilometrů“ na kilometr, obsluha 11. září 2018 skončí.

Pasovský list rozvádí, že v prvním roce po uvedení do zkušebního provozu nedosáhlo v Bavorsku tohoto „existenčního“ kritéria dalších 37 úseků v celkové délce kolem 700 kilometrů. V Dolním Bavorsku jsou to Zwiesel-Grafenau, Zwiesel-Bodenmais, Zwiesel-Bav. Železná Ruda, Straubing-Bogen a Neumarkt-St. Veit-Pfarrkirchen-Pasov. Z celkových 6000 kilometrů železnic v Bavorsku nedosahuje požadovaného kritéria asi deset procent.

Nyní posuzovaný úsek Gotteszell-Viechtach dosáhl v prvním roce zkušebního provozu výrazného zvýšení počtu přepravených osob – v prvním kvartálu, tedy na podzim 2016, jím v pracovním dnu projelo průměrně 375 lidí, ve čtvrtém čtvrtletí, loni v létě, 517, o 30 % víc, než bylo prognózováno jako průměr (370). Budoucnost je však dál nejistá…

Klamavé obaly roku

Pranýř klamavých obalů.Zdroj: Deník/repro PNP

Spotřebitelská centrála v Hamburku (vzhh) hledá také pro rok 2017 „Klamavé obaly roku“, píše PNP. Na negativní ocenění navrhla pět produktů. Jejich výrobci je prý nenápadně změnili tak, že zákazník v nich dostane „výrazně méně obsahu za stejnou cenu“, uvedla centrála na své webové stránce. Do 22. ledna mohou spotřebitelé online hlasovat pro jeden z návrhů.

Vitalis Früchtemüsli od Dr. Oetkera má v balení jen 500 gramů místo dosavadních 600 g. Podle vzhh stejná cena 2,99 eura znamená zdražení o 20 procent. Kromě toho je v novém „müsli“ přidán cukr a redukován podíl celozrna:

Arašidové křupky Lorenz mají teď při stejné ceně o 25 gramů méně (zdražení o 12,5 %). Staré a nové balení se liší jen malým písmem uvedeným údajem o obsahu na zadní straně. Tyčinka Nussini od firmy Mondelez má podle vzhh už jen 31,5 místo 37 gramů lískových oříšků. Upozornění na obalu není. Žvýkačka Pure White od Mentosu obsahuje ve stejné dóze jen 35 místo 50 kusů dražé, byť o půl gramu těžších, což je podle vzhh zdražení o 43 procent.

Mars Minis od Mars Deutschland teď udělal ze dvou velikostí jednu. V supermarketech byly dosud „minis“ v balení 250 gramů, v diskontních prodejnách v balení 333 gramů. Nyní váží jednotná produkce 303 gramy. Zdražení je podle vzhh v obou variantách kolem deseti procent.

Koledníci vynechávají

Tříkráloví koledníci sbírající peníze pro humanitární projekty oslovují stále menší okruh potenciálních dárců, píší PNP. Loni zazvonili jen u 18 procent Němců – u 12.procent rodin ve městech a u 29 procent na venkově.

„V mnoha farnostech se děti pokoušejí navštívit každou domácnost, v jiných jsou ale na cestě spíš jen na objednání,“ říká mluvčí akce Thomas Römer. Kromě toho se soustřeďují na víkendy, protože v řadě rodin oba rodiče v týdnu pracují a nejsou v pracovní dny doma k zastižení. Osvědčil se také druhý víkend v lednu, kdy je řada lidí zpátky z dovolených. Letos chodí v Německu kolem 300 000 malých „králů“, před pěti lety jich bylo ještě 330 000. Výnos akce ale stále stoupá – loni byl rekordních 46,8 milionu eur.

Na okraj poznámka – jména tří králů, v němčině Caspar, Melchior und Balthasar, zná podle průzkumu YouGov jen 59 procent Němců.