Představuje projekt Interregu „Funga (houba) Šumavy", který právě startuje. Národní park Bavorský les „jako vedoucí partner" (PNP) společně s vědci z Česka a Rakouska zkoumá tyto organismy v přeshraniční spolupráci. Tříleté bádání má stát více než 700 000 eur, z nichž 85 procent dělá podpora Interregu.
„V ohnisku šetření je daleko víc než území obou národních parků, Bavorského lesa a Šumavy," uvádí list. „Na německé straně přistupuje například Hornofalcký les, na české Novohradské hory, z Rakouska části Mühlviertlu a Waldviertlu. Cílem je ,zviditelnit´ houby, které ochrana přírody často označuje jako ,forgotten species´, zapomenuté formy života. Tyto fascinující organismy jsou přitom nezbytně důležité ve všech přírodních látkových výměnách, a navíc si je obyvatelstvo vysoce cení jako kulinářskou specialitu," uvádí list.
K získání lepšího přehledu o rozšíření více než 3000 druhů hub v regionu vsadili organizátoři výzkumu na „Citizen Science", občanskou vědu. Do zjišťování mají být zapojeni amatéři z lokálních mykologických klubů. Obzvlášť citlivé sporné nálezy budou identifikovány pomocí DNA. Všechny zjištěné druhy budou zveřejněny v on-line atlasu, který bude přístupný v němčině, češtině a eventuálně i v angličtině – kromě mapy výskytu v něm budou i fotografie hub a jejich popis, takže obsáhle bude moci být informována i veřejnost, popisuje PNP.
Kromě správ obou národních parků spolupracují na projektu Biologické centrum v Linci s jeho pracovní mykologickou skupinou a katedra biologie ochrany přírody Univerzity v Řeznu. Podílejí se i německá a rakouská mykologická společnost.
„Že poznávání hub má ještě bohatý potenciál, ukázalo odborné setkání mykologů o minulém létě. Při něm bylo prokázáno mnoho extrémně vzácných druhů, zčásti vůbec poprvé, v Národním parku Bavorský les," uzavírá PNP a cituje Clause Basslera, experta a zástupce odborného vedení parku: „O to víc jsme napjatí, kolik zajímavých objevů můžeme udělat během tohoto zjišťování."

Kolo nemá každý

Jak uvádí linecký Volksblatt, alespoň jedno jízdní kolo je v 77 procentech rakouských domácností. Každá druhá má alespoň dvě. Ve srovnání spolkových zemí vede Solnohradsko s 86 procenty. O druhé místo se dělí Horní Rakousy s Vorarlberskem (83 %), následují Dolní Rakousy (82 %).
Průzkum pro dopravní klub ukázal, že v únoru „pauzíruje" ještě 69 % cyklistů, v březnu už jen 35 %. Na jaře sedlá kola pravidelně 30 % Rakušanů, dalších 34 % jezdí alespoň občas. Klub vidí v užívání bicyklů stále rezervy – podle něj jsou čtyři z deseti jízd autem kratší než pět kilometrů, každá pátá do dvou a půl kilometru.

HIV má dalších 570 Bavorů

Podle ministerstva zdravotnictví bylo v Bavorsku loni zjištěno na 570 nových případů HIV. To je o 75 méně než předloni, píše PNP. V této spolkové zemi žije zhruba 2200 žen a 9400 mužů infikovaných HIV.

Spor o audi z pivní korunky

Pivní víčko sváru.Zdroj: Deník/repro PNP

Pět přátel ze Schmallenbergu v Severním Porýní-Vestfálsku odjelo v roce 2015 společně na víkend k Edersee. O náklady pobytu a na zakoupení dvou beden piva se rozdělili. Při konzumaci někdo z nich otevřel láhev a víčko automaticky odhodil na stůl. Jeden z party později zjistil, že na jeho spodní straně je symbol auta a sdělení výrobce, pivovaru Krombach, o okamžité výhře v „zátkové" loterii - jednoho ze 111 Audi A3 Sportback, píše PNP.
Z jaké bedny a kým zaplacené vítězné pivo pocházelo, o to se parta pohádala, nicméně pivovar nálezci víčka vůz předal. Muž s ním nějaký čas jezdil a pak je prodal. Dva z bývalé party se nicméně dožadovali podílu. Navrhované mimosoudní vyrovnání všichni odmítli, jedna z účastnic zájezdu pak o svůj podíl zažalovala – a úspěšně. Protože o náklady výletu se skupina rozdělila, musela by se rozdělit i o výhru, řekl ve čtvrtek okresní soud v Arnsbergu.
Soudce navrhl oněch 17 500 eur, za které „výherce" audi prodal, rozdělit všem exkamarádům, tedy 3500 eur pro každého. To ale žalobkyně odmítla – rozhodující pro ni byla cena vozu v okamžiku předání, a chtěla svou pětinu ve výši 5736 eur. Soud jí posléze „přiklepl" skoro 4300 eur, pětinu současné tržní ceny nového vozu.
Pro mladého výherce by to mohlo být ještě „hustější", dodává PNP. Musí nejspíš počítat s tím, že o svůj podíl na výhře budou žalovat i zbývající tři z někdejší party kamarádů…

Zemská výstava za humny

V pátek v 10 hodin dostal starosta Freyungu Olaf Heinrich telefon, po němž prý nemohl promluvit ani slovo a musel se nejprve posadit. Bavorská ministryně životního prostředí Ulrike Scharfová ho osobně informovala, že Freyungu byla přidělena malá zemská zahradnická výstava pro rok 2022 na téma „Příroda ve městě", píše PNP.
Freyung „porazil" další uchazeče, Bad Reichenhall a Tirschenreut. Podle pasovského listu zabodovalo okresní město v Bavorském lese také tím, že jeho kandidaturu plně podpořili obyvatelé a že porota byla při návštěvě 16. února přivítána dětmi mávajícími praporky. Rozhodující byl ale koncept nové úpravy místa privátními investory – bývalá lázeňská klinika na Geyersbergu bude stržena a místo ní postavena moderní budova, v okolí pak zřízeny nové plochy zeleně. V odůvodnění ministerského rozhodnutí stojí: „Zahradnická výstava bude moci přispět k naléhavě nutným změnám v územním plánu." PNP dodává, že „příklep" tedy dostalo město, jehož přestavba se jeví nejnutnější, a tím může ze zemské výstavy nejvíc profitovat. Bavorské ministerstvo životního prostřed podpoří projekt 1,6 milionu eur, na nákladech se bude podílet i ministerstvo zemědělství.

Fendrich je odložen

Jak i náš list v pátek oznámil, v linecké TipsAreně měl večer vystoupit Rainhard Fendrich. V online vydání ale následně list OÖN oznámil, že zpěvák musel koncert odříci kvůli zánětu hlasivek – lékař mu prý nařídil absolutní zákaz zpívání i mluvení. Přerušil už své vystoupení ve čtvrtek v Salcburku a odřekl nyní nejen Linec, ale i sobotní koncert ve Štýrském Hradci, nedělní v Pasově a úterní v Innsbrucku. Náhradní termíny budou brzy oznámeny, zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.