V Boleticích na Českokrumlovsku se tento týden střílí o sto šest, protože čeští vojáci zde pilně pilují dovednosti v rámci výcviku nazvaného Měsíční jezdec.

Cvičení 4. brigády rychlého nasazení s anglickým názvem Moonrider ve vojenském újezdu se účastní přes tisíc vojáků ze všech jednotek Armády ČR vyčleněných pro brigádní úkolové uskupení.

„Výcvik probíhá tento týden od 24. do 28. listopadu a jeho hlavním úkolem je provést kontrolu sladěnosti a certifikaci jednotek vyčleněných do aliančních Sil rychlé reakce pro rok 2015," uvádí nadporučík Milan Němec.

Mezi účastníky cvičení je také velitelství Vojenské policie z Tábora, 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic, který se nedávno vrátil ze cvičení v Pobaltí, nebo 15. ženijní pluk z Bechyně.

Síly rychlé reakce (NRF) NATO jsou jednou z nejvýznamnějších odpovědí aliance na výzvy kladené novým bezpečnostním prostředím. Účelem NRF je poskytnout pozemní, námořní a vzdušné jednotky pod společným velením, kdykoli o to Severoatlantická rada požádá.
NRF jsou schopny okamžitě zasáhnout kdekoli ve světě 
a po omezenou dobu zde působit bez potřeby další podpory, a to v celém spektru aliančních misí – od humanitárního a záchranného využití, přes krizový management až po náročné boje.


„Cvičení vyvrcholí ve čtvrtek bojovým přepadem 43. výsadkového praporu 4. brigády rychlého nasazení, jehož cílem bude ovládnout prostor letiště Bechyně za využití letecké a pozemní podpory," prozradil Milan Němec.

„S průběhem kontroly sladěnosti 43. výsadkového praporu v rámci cvičení jsem spokojený a jsem si jistý, že v lednu budeme plně připraveni k účasti v Silách rychlé reakce 2015," doplnil velitel 
4. brigády rychlého nasazení plukovník Miroslav Hlaváč.