Starají se tu o ně lékař dobrovolník a zdravotní sestra s podporou sociálních pracovníků. Vedle ošetření a léků tu mohou lidé dostat čaj a sušenky. „Loni jsme měli kolem 500 klientů,“ říká v listě vedoucí projektu Caritas Michaela Haunoldová. Mnoho z nich je bez přístřeší, jiní drogově závislí nebo psychicky nemocní. Řada z nich má práci, ale stydí se jít do „normální“ ordinace, protože si myslí, že jsou příliš chudí na zakoupení pěkného oblečení. „Hrozivé je, že je mezi nimi stále víc mladých,“ dodává Haunoldová.

Drazí státní penzisté

Státní příspěvek pro 250 000 rakouských penzistů – zemědělců, živnostníků a zaměstnanců –, kteří nejsou pokryti důchodovým pojištěním, loni poprvé po čtyřech letech opět stoupl, a to na 9,2 miliardy eur, píší OÖN. Předloni byl devět miliard. Ještě víc vydal erár na penze státních úředníků, které rozpočet republiky hradí zcela – vyplatil jim (včetně úhrady péče) 9,4 miliardy eur, tedy víc než byl příspěvek do privátního hospodářství. „Podle ministerstva financí byl průměrný důchod úředníka naposledy 3100 eur hrubého měsíčně, v privátním sektoru 1100 eur. Nejvyšší důchod vypočítaný sociální správou na 3355 eur překročilo 40 procent státních úředníků. Přičemž je třeba poznamenat, že podíl akademiků ve veřejném sektoru je dvakrát vyšší než v privátním,“ dodává list.

Zaplatí za faul

Vrchní zemský soud v Linci potvrdil koncem ledna prvoinstanční rozsudek, který uložil brankáři klubu z Pongau povinnost náhrady škody 11 000 eur. „Při utkání v dubnu jako třináctiletý zlomil stejně mladému soupeři ,šlapákem´ holenní a lýtkovou kost,“ píše Volksblatt. Při zákroku prý dosud bezúhonný chlapec evidentně neměl šanci zasáhnout míč. Podle soudu přes svůj věk musel vědět, že nejde o „přípustný obranný zákrok“. Noviny poznamenávají, že žaloba na toto dítě byla přípustná, protože mělo rodiči uzavřené povinné ručení.

Ragtime u sousedů

Ragtime v Linci.Zdroj: Deník/repro

Tříhodinový muzikál Stephena Flahertyho, Lynn Ahrensové a Terrence McNallyho podle bestselleru E. L. Doctorowa Ragtime bude mít premiéru 8. února v lineckém Divadle hudby, píší OÖN. O den dřív bude předpremiéra, vždy od 19.30.

„Černý jazzový pianista bojuje zarputile o rovná práva, židovský přistěhovalec sní o hospodářském vzestupu a o zajištění své dcery, bílá žena ze zámožné rodiny adoptuje nalezence a obrátí jeho život naruby – tři lidé, tři osudy v pulsujícím New Yorku kolem roku 1900,“ popisuje list. Připomíná, že zfilmování Miloše Formana bylo 1982 nominováno na osm Oscarů, ale vyšlo naprázdno.

Ragtime linecké divadlo uvede ještě 13. února, 22. února, 1., 6., 7., 9., 10., 16., 17. a 24. března. Na snímku jsou Riccardo Greco (Tate) a Daniela Dettová (matka).