„Ve skutečnosti to byla ale jen část toho, co popsali při písemných pracích," napsala PNP. Podle odhadu abiturientů to bylo na 120 000 listů. Složeny na sebe by vytvořily věž o výšce třinácti metrů a váze půl tuny. „Chceme být ,Klimaškolou 2017´, a proto povzbuzujeme příští ročníky a také učitele, aby se tématem plýtvání zdroji konstruktivně zabývali," odůvodnili maturanti svou akci.

Země profesorek

Skoro pětina bavorských vysokoškolských profesorů jsou ženy, zaznamenala PNP. Vedle 5500 mužů jich v minulých letech učilo kolem 1300, tedy skoro 19 procent. Před pěti lety měly jen asi 15procentní podíl. Zhruba 36 procent profesorek učilo právní, ekonomické, sociální a společenské vědy, 26 procent matematiku, informatiku, přírodní vědy a techniku.

List připomíná, že téměř polovina studujících jsou ženy a mezi nositeli doktorských titulů je je jich 45 procent. „Po promoci ale nastává výrazný zlom. U habilitací, kvalifikací pro profesorské místo, bylo v roce 2013 žen jen 27,8 procenta," uvedl deník.

Letiště v Linci ožívá

Po dlouhém vyjednávání je v zimním letovém plánu lineckého Blue Danube Airportu napevno stanoven charterový let FlyNiki každou sobotu do Tenerify, uvedly OÖN. Podle nich je slibný také rostoucí zájem TUI, rakouského největšího turistického organizátora. Například pro Španělsko, které profituje z poklesu zájmu o severní Afriku, si dal za cíl nárůst přepravy o patnáct procent. Přidal sem třináct nových cílů. Jen na Kanárech rozšířil svou hotelovou nabídku o 40 procent dalšími více než 700 ubytovacími objekty a souběžně navýšil letový program do této destinace o 18 procent. Celkově má TUI z Rakouska vypravit na Kanáry, Mallorku, Ibizzu, do Malagy a Jerezu týdně 42 letů. Od zimy 2016/17 přidá společnost do programu další garantované lety ze Štýrského Hradce, Lince a Salcburku, pro léto 2017 prý chystá další velké rozšíření.

Ubývá jim hospod

„Naším problémem je klasická venkovská hospoda," říká v OÖN mluvčí restauratérů v hornorakouské Hospodářské komoře Thomas Mayr-Stockinger. V uplynulých patnácti letech na venkově ukončila činnost více než čtvrtina „opravdových hostinských". V zemi je dnes 1443 klasických hostinců. K začátku tisíciletí jich bylo o 532 víc.

Příčinami poklesu jsou podle nového ředitele odboru gastronomie Stefana Prahera „byrokratická lavina" a to, že při zvýšených vstupech vlastních zdrojů je výdělek často menší. K tomu Thomas Mayr-Stockinger opakuje „špinavou konkurenci" pořadatelů různých spolkových slavností a podobně. Branže také trpí nedostatkem pracovních sil. Aktuálně je v Horních Rakousích ohlášeno 1592 volných míst od kuchaře po číšníka. Také učně je prý těžké sehnat, zejména v okrese Vöcklabruck. Tam na jedno učně v gastronomii připadá sedm volných míst.
Na druhé straně je v tomto oboru letos bilance ohlášení a odhlášení živností pozitivní, statisticky přibylo 180 podniků. Branže registruje 6080 aktivních živnostenských oprávnění –včetně přibývajících stánků a asijských lokálů.

Roční chlapec sám v autobuse

Linecký Volksblatt zaznamenal reálné naplnění noční můry každé ženy v případě 22leté matky. „Její roční synek cestoval v neděli pozdě večer sám v dálkovém autobuse z Mnichova směrem na Berlín," píše deník.

Podle něj matka posadila už usínajícího kloučka do autobusu a řidiči řekla, že rychle ještě musí na toaletu. Ten nicméně podle policie vyšel z toho, že tím myslí WC ve vozidle, a vyjel. „Blízká nervovému zhroucení se žena obrátila na kolemjdoucí, která alarmovala policii. Protože se nepodařilo řidiče autobusu zastihnout telefonem, začala s maminkou vozidlo pronásledovat. Když s řidičem přece jen telefonický kontakt navázali, dohodli setkání v Ingolstadtu, kde se matka a synek zase sešli," uvádí Volksblatt.

Nové logo Dolního Bavorska.Nové logo Dolního Bavorska

Dolní Bavorsko dostává nové logo ve dvou variantách, přičemž na každé je pestrobarevné písmeno N. Na jednom je dále slogan „Dolní Bavorsko tvoří domov", na druhém „Dolní Bavorsko tvoří budoucnost". „Ve své různosti je Dolní Bavorsko silné, dynamické a agilní, a má být zvenku vnímáno ještě silněji než dosud jako vzrušující životní prostor, který svým občanům nabízí obojí – domov a budoucnost," uvedl spolek pro rozvoj Dolnobavorské fórum. Loga navrhovalo v soutěži deset agentur, vyhrál "Team Elgato" ze Straubingu.

Markantní N je ve značce pevně zakotveno a vyvolává „domácnostní" dojem. Sklonem působí dynamicky a silově. Dvanáct barevných dílků odpovídá počtu dolnobavorských okresů a statutárních měst. Barvy symbolizují oblohu, řeky, lesy, pahorky a střechy regionu. „Slogany mají zaměřovat pozornost nejen na hospodářství a vědu, ale i na kvalitu života, přívětivost k rodinám a zdroje zážitků, protože ty mají velký význam pro vytváření regionální identity a vědomí domova," říká fórum.

Nové logo by mělo být konstantou při všech nových regionálních marketingových projektech. K dispozici je i všem obcím, firmám a spolkům.

Registrační pokladny trochu jinak?

Rakouská vláda představila v úterý balíček úprav, případně výkladů, k povinnosti registračních pokladen. Podle ministra financí Hanse Jörga Schellinga představuje „dobré a rozumné řešení", které vylepšuje podmínky zejména pro gastronomii.
Tak mají být spolkové slavnosti netrvající déle než 72 hodin povinnosti elektronických pokladen zbaveny a daňově zvýhodněny. Dosud měly tuto úlevu akce maximálně dvoudenní. To má platit i pro akce politických stran do obratu 15 000 eur. Byly by tak postaveny na roveň organizacím veřejného práva, jako jsou hasiči apod.
Velkorysejší pravidla mají dostat i spolkové kantýny. Nebude-li třeba u fotbalového klubu v provozu víc než 52 dnů a její obrat bude pod 30 000 eury za rok, nemá potřebovat registrační kasu. Pro horské chaty a útulky začíná jejich povinnost také až od 30 000 ročního obratu. S rodinnými příslušníky pomáhajícími v podniku nebude muset být uzavírána pracovní smlouva.

Chce vyznačit jiné pohlaví

Bisexuální Alex Jürgen podal stížnost na matriku města Steyru, že nechce nechat změnit označení jeho pohlaví v rodném listě, informuje deník OÖN. Chce, aby bylo opraveno na "X", "anders (jiné)" nebo "inter". O možnosti uvádění třetího pohlaví budou v Rakousku pravděpodobně poprvé rozhodovat soudy.
Jürgen se podle listu necítí ani mužem, ani ženou. Také z hlediska medicínské normy není jedním, ani druhým. Už deset let žije otevřeně jako bisexuál. To chce uvést i v osobních dokumentech. Požádal o pravdě odpovídající korekturu v jeho pasu a v matriční knize. Matriční úřad to ale odmítl s odůvodněním, že zákon zná jen muže a ženy, a rozhodnutí o novém pasu ještě nepadlo.
Jeho advokát a prezident právního výboru Lambdy Helmut Graupner tvrdí, že v rakouském právním pořádku není jediný paragraf, který by říkal, že jsou jen dvě pohlaví. V registru je jen předepsána kolonka k uvedení pohlaví. Je zcela volná, nestačí tedy zaškrtnout nějakou odpověď, je třeba pohlaví pojmenovat a vepsat. Graupner upozorňuje, že loni komisař pro lidská práva Rady Evropy vyzval umožnit při vystavování dokladů bisexuálním osobám záznam jiného než některého z dosud běžných pohlaví.