Je to chlapec aktuálně čtyři týdny starý. S rodiči Shpejtimem a Klodjanou Mehmetajovými, kteří pocházejí z Kosova, žije v Pasově. „V Kosovu je Diamant známé, i když nikoliv obzvlášť četné, jméno," tvrdí otec Shpejtim, který od roku 1995 žije v Německu. Vysvětluje, že Diamant znamená náhlý, nečekaný dar boží. Jméno je nezřídka užíváno tehdy, když rodiče dlouho touží po dítěti a jejich přání se vyplní až později.
Tak tomu bylo i s Diamantem z Pasova. „Otci bylo čtyřicet, když začal zakládat rodinu, což je v jeho vlasti velmi pozdě. Momentálně mají s manželkou tři děti, z nichž Diamant se narodil jako první syn. Jméno mu navrhla jeho babička," pokračuje list.

Když v Německu není žádané křestní jméno používané nebo jednoznačně nespecifikuje pohlaví dítěte, matriční úřady je v minulosti odmítaly. Jak ale spolkový ústavní soud v roce 2008 vyslovil a také pasovská matrika potvrdila, lze návrh rodičů odmítnout jen tehdy, pokud by jméno ohrožovalo dobro dítěte. A to v případě Diamantu není.

Podle webové stránky pasovské radnice přicházejí v úvahu jen jména, která jsou podle poznatku matrikářů křestními jmény a odpovídají příslušnému pohlaví dítěte. Požadavek splňuje například Maria jako „přídavek" k jednoznačně mužskému jménu pro chlapce. Úředník pasovské matriky Josef Wimmer ale upozorňuje, že realita je trochu jiná – zákon říká, že pohlaví má být z křestního jména jednoznačně rozeznatelné, ale je otázkou, zda tomu tak být musí, uvádí deník.

Nález ústavního soudu nebyl přijat jednoznačně – berlínské matriky zastaralou normu o rozeznatelném pohlaví vyškrtly, ale mnichovské na ní lpějí dál. Josef Wimmer pro PNP řekl, že třeba italská křestní jména Andrea nebo Luca už dnes k specifickému rozeznání pohlaví dítěte není třeba doplňovat dalšími. Rodiče také nemusejí na rozdíl od minulosti dokazovat používání navrhovaného jména ve své vlasti. K tomu je neobvyklých jmen z důvodu vysokého počtu přistěhovalců už mnoho.
„Když rodiče narozenému dítěti dají jméno, je třeba i rovnou z kliniky přeposláno na matriku, aby mohlo být uvedeno do rodného listu. Úřad může některé jméno odmítnout a nezřídka se při tom radí s filozofickou fakultou University Lipsko. Navazuje také osobní kontakt s rodiči dítěte a prosí je, aby jméno změnili. Trvají-li na svém právu, rozhoduje úřední soud. Tak daleko to ale v Pasově zatím nikdy nedošlo," cituje PNP Wimmera.

Rozvedeni před Bohem

Stále víc katolíků nechává své manželství prohlásit církví za nicotné, neúčinné. „Biskupské soudy v Bavorsku projednávaly loni 207 takových žádostí, o 62 víc než předloni," píše PNP.
Žádost o anulování církevního sňatku může být podána po civilněprávním rozvodu a je většinou úspěšná. V biskupství Würzburg to bylo loni stoprocentní. Manželství podle těchto výroků nebylo uzavřeno platně, dotčení tedy mohou uzavřít další církevní sňatky. Nejsou už jako dřív vylučováni z církevních obřadů.

Hostitelský program škol

Výměnný program žáků pokračuje.Zdroj: Deník/repro PNP

Na 40 zástupců gymnázií z Dolního Bavorska, jižních a západních Čech, která se podílejí na přeshraniční výměně studentů z euregia Bavorský les-Šumava-Dolní Inn, se sešlo ve Freyungu v hotelu Zur Post k výročnímu zasedání. „Lucii Dreherovou, manažerku projektu, potěšilo, že přijeli všichni pozvaní," píše PNP. Koordinátor projektu Rudolf Segl mj. řekl: „Více než 450 českých a několik německých žákyň a žáků ve věku od 16 do 18 let profitovalo v posledních dvaceti letech z tohoto jedinečného programu."
PNP k jubileu poznamenává, že je to dobrý důvod k oslavě. „Pouze nevyváženost zájmu by ještě potřebovala zlepšit – mnoho českých žáků stojí o pobyt v Německu, ale druhá strana se jaksi ještě ostýchá pustit se do češtiny," uvádí list.

Nepřiměřená rychlost zabíjí

Každá třetí smrtelná nehoda na bavorských silnicích jde na konto „raserů", řidičů jezdících nepřiměřenou rychlostí. Loni to bylo příčinou 195 ze 577 nehod končících smrtí. To je o téměř 30 takových nehod víc než předloni. Počet obětí takového způsobu jízdy se meziročně zvýšil o 21,5 procenta na 215.
Počet lidí, kteří přišli o život při dopravních nehodách s alkoholem, stoupl loni o 18,4 procenta na 58. Každý pátý mrtvý cestující v autě nebyl připoután. „Tato lehkomyslnost připravila o život 60 lidí," řekl ministr vnitra Joachim Herrmann.
Celkově zahynulo při nehodách v Bavorsku loni 616 lidí, o dva víc než v roce 2015. „Se 48 mrtvými na milion obyvatel je Bavorsko vysoko nad celoněmeckým průměrem," uzavírá PNP.